Brezplačna dostava nad 35 €
Nikola Tesla: POTOVANJA
Nikola Tesla: POTOVANJA

Nikola Tesla: POTOVANJA

Avtor: Miran Perhavec Založnik: Sanje
Biografija Nikole Tesle (1856–1943) nam prinaša znane, manj znane in mnoge nove podrobne informacije o življenju svetovno znanega izumitelja in znanstvenika, preden je za vselej zapustil Evropo in se odselil v Ameriko. Avtor na podlagi večletne zavzete in poglobljene raziskave predstavlja novi, še povsem neznan vidik Teslovega življenja, ki se nanaša na njegova prva balkanska ter kasnejša evropska in transatlantska potovanja. Razkrije nam tudi doslej neznane informacije in številne nove zanimive podrobnosti, ki so rezultat večletnega zavzetega in poglobljenega raziskovanja Teslovega življenja v Evropi. Knjiga je izvrsten vodnik po sledeh Teslove evropske življenjske epizode med letoma 1870 in 1892. Kjerkoli je bilo potrebno, opozarja in se argumentirano sooča z mnogimi zmotnimi prepričanji ter tudi z nekaterimi miti, ki dandanes krožijo v javnosti in med tistimi, ki jih življenje in delo neutrudnega ter neprekosljivega genija bolj ali manj zanimata.
25,95 € - 50,00 €
Redna cena: 25,95 € Sanjska cena: 39,00 € Prihranite: -13,05 € (-50%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Biografija Nikole Tesle (1856–1943) nam prinaša znane, manj znane in mnoge nove podrobne informacije iz življenja svetovno znanega izumitelja in znanstvenika, preden je za vselej zapustil Evropo in se odselil v Ameriko. Avtor na podlagi večletne natančne raziskave predstavlja nov, še povsem neznan vidik Teslovega življenja, ki se nanaša na njegova prva balkanska ter kasnejša evropska in transatlantska potovanja.

  Knjiga razkrije doslej neznane informacije, ki so rezultat večletnega zavzetega in poglobljenega raziskovanja Teslovega življenja.

  V dodatku avtor obravnava Teslovo smrt in skrivnostno usodo njegove dokumentacijske zapuščine.

  Kjerkoli je to bilo potrebno, opozarja in se argumentirano sooča z mnogimi zmotnimi prepričanji, pa tudi z nekaterimi miti, ki dandanes krožijo v javnosti in med vsemi tistimi, ki jih življenje in delo neutrudnega ter neprekosljivega genija zanimata.

  Podrobnosti
  Sanjska cena 39,00
  Prednaročilo Ne
  Datum izida Invalid date
  Zbirka DOKUMENTA
  Založba Sanje
  Format (mm) 160 x 240
  Obseg (št. strani) 1000

  Leta 2003 je kanadski pisatelj srbskega rodu, rojen v Budački Rijeki na hrvaškem Kordunu, Dušan Mrkić (Dan Mrkich) (1939–2005), izdal biografijo z naslovom »Nikola Tesla - The European years«, ki obravnava Teslovo življenje in delo v Evropi. Le-ta tudi danes velja za eno najboljših Teslovih evropskih biografij, v njej pa lahko zasledimo tale odlomek (prevod avtorja, op. a.):

  »Tesla je prispel v Karlovec septembra 1870 z vlakom iz Gospića. Ko je tako, prvič v življenju, stal ob oknu na vlaku, si je potihoma prepeval distih iz neke neznane junaške balade: »Črnogorci s sabljami pobijajo Turke in svojim bratom razvezujejo roke.« Ko je spregovoril, je svojemu spremljevalcu, prav tako bodočemu dijaku Vladimiru Njegovanu, ki je potoval celo še dlje – do Sremskega Karlovca, dejal, da je razmišljal o napravi, ki bo prenašala pogovor med Ameriko in Evropo po brezžični poti.«  

   

  Čeprav gre v tem primeru za Teslovo biografijo povsem drugačne vrste od omenjene Pištalove, je videti, da se tudi Mrkić ni mogel povsem izogniti pisateljski domišljiji, ko je opisoval Teslovo potovanje in domnevne dogodke na vlaku iz Gospića v Karlovec. Avtor v isti knjigi podobno opisuje tudi Teslov odhod iz Gospića v češko Prago, skoraj devet mesecev po smrti (17. 4. 1879) njegovega očeta Milutina (prevod avtorja, op. a.):

   

  »Novo leto 1880 in božič (pravoslavni, op. a.) sta prišla in bil je pripravljen na odhod. Ob odhodu je za seboj zapuščal še zmeraj okrašeno stanovanje, ki ga je okrasil z borovimi venci in vejicami, obešenimi nad okni in vrati. S seboj je vzel oblačila, knjige, denar in nekaj ročno pletenih volnenih izdelkov, ki mu jih je spletla njegova mati. Vlak je odbrzel proti severu in izginjal v divji, s snegom pokriti in z ivjem zamrznjeni pokrajini, medtem ko je hupanje in piskanje njegove lokomotive odmevalo skozi nebo liške Krajine.«  

   

  Tudi eden najuglednejših Teslovih ameriških biografov, Marc J. Seifer, navaja, da je Tesla prvič videl lokomotivo s štirinajstimi leti, ko se je leta 1870 preselil v Karlovec, kjer je obiskoval višjo realko.

  Povprečni bralec tega verjetno niti ne bo zaznal, podrobneje poučenim pa razhajanja in neskladja med opisanimi in resničnimi dogodki, zaradi objektivnih zgodovinskih dejstev, težko uidejo. Primeri takšnih razhajanj so zagotovo opisani odhodi Nikole Tesle z železniške postaje v Gospiću ter njegova potovanja z vlakom v Karlovec, kakor tudi tista kasnejša, na katera se je zaradi študija podajal v avstrijski Gradec in češko Prago. Seveda bi Tesli opisane vožnje z vlakom zagotovo precej olajšale njegova prva daljša potovanja iz rodne Like, a žal je bila resničnost, vsaj v prvi polovici potovanj, videti precej drugače.

   

  Miran Perhavec

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...