Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Nobenega prijatelja razen gora
15 EUR Zaloga: Na zalogi

Nobenega prijatelja razen gora

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 19,95 €

Akcijska cena: 15,00 €

Odkod prihajam? Iz dežele rek, dežela slapov, dežele starih napevov, dežela gora ...

Leta 2013 so novinarja Behrouza Boochanija protizakonito zaprli na otoku Manusu. Vse odtlej je tam.

Ta knjiga je posledica. V celoti je natipkana na mobilni telefon, prevedena iz farsija. Je glas priče, je dejanje preživetja. Liričen odziv iz prve roke. Krik upora. Živa slika petih let, preživetih v zaporu in pregnanstvu.


Vprašajte nas

Izid: december 2020

Broširana vezava
Obseg: cca 350 strani

Podrobnosti

Ta izjemna knjiga je ovenčana z vrsto literarnih nagrad, med njimi tudi najpomembnejšo - nagrado premiera Viktorije 2019. Omenjeno nagrado je delo prejelo tako v kategoriji fikcije kot stvarne literature, kar nakazuje, da gre za delo, ki presega vsakršne žanrske omejitve.

Behrouz Boochani je Kurd, ki je bil rojen v Iranu leta 1983. Po izobrazbi politolog je pisal za kritično kurdsko revijo, ki je bila pod napadalnim drobnogledom oblasti. Mnogi njegovi novinarski kolegi so bili aretirani, Boochani pa je pobegnil iz Irana in se podal v Indonezijo. Dvakrat je poskusil priti iz Indonezije v Avstralijo po morju. Njegovo drugo mučno potovanje je opisano v knjigi Nobenih prijateljev razen gora. Tihotapčev čoln je potonil; Boochani je opazoval, kako so nekateri njegovi sopotniški begunci utapljajo. Reševalce je pobrala ladja avstralske mornarice in mislili so, da so rešeni. Prosilce za azil so najprej odpeljali na Božični otok, kjer so jih zadržali za mesec dni, nato pa so Boochanija z letalom prepeljali na otok Manus v Papui Novi Gvineji. Ko so se begunci v Indoneziji vkrcali na ladjo, tega niso mogli vedeti, a Avstralija je pravkar stopila v novo fazo svoje vojne s priseljenci, ki je takrat trajala že desetletje.

Odlomek

Ljudje stečejo v zavetje gora, da bi pobegnili pred vojaškimi letali in našli azil v kostanjevem gozdu ...

Ali Kurdi imamo še kakšne druge prijatelje razen gora?

Medijski odzivi

"Naša vlada je uklenila njegovo telo, toda njegova duša je ostala duša svobodnega človeka ... Velik pisatelj našega časa."
- Richard Flanagan, avstralski pisatelj

Avtor: Behrouz Boochani
Založba: Sanje
Jezik: slovenski