Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Nobenega prijatelja razen gora
15 EUR Zaloga: Na zalogi

Nobenega prijatelja razen gora

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 19,95 €

Akcijska cena: 15,00 €

Odkod prihajam? Iz dežele rek, dežela slapov, dežele starih napevov, dežela gora ...

Leta 2013 so novinarja Behrouza Boochanija protizakonito zaprli na otoku Manusu. Ta knjiga je posledica. V celoti je natipkana na mobilni telefon, prevedena iz farsija. Je glas priče in dejanje preživetja, živa slika petih let, preživetih v zaporu in pregnanstvu. Krik upora.


Vprašajte nas

Izid: december 2020

Broširana vezava
Obseg: cca 350 strani

Podrobnosti

Leta 2013 so kurdskega novinarja Behrouza Boochanija protizakonito zaprli na otoku Manusa. Tam je ostal dolgo – predolgo. Ukleščen v okove na majhni piki sredi Tihega oceana.

Ta knjiga je posledica. V celoti je natipkana na mobilni telefon in prevedena iz farsija. Je glas priče in dejanje preživetja, živa slika petih let, preživetih v zaporu in pregnanstvu. Lirični odziv iz prve roke. Krik upora proti nečloveškemu ravnanju z begunci in zaporniki. Še več: proti avtomatiziranemu korporatokratskemu delovanju Kiriarhičnga sistema, abstraktne entitete, ki v nedogled prizadeja trpljenje, njen dejanski podaljšek pa je slehernik, ki, yessir, le izpolnjuje ukaze.

Za razliko od cvetoče »begunske industrije«, ki zgodbe promovira z namenom zagotavljanja publicitete in informiranja ter si prizadeva zbujati empatijo, Behrouz zgodbe pripoveduje zato, da bi ustvarjal novo znanje in filozofijo, ki bo razkrinkala sistematično mučenje, pridržala ogledalo sistemu, ga razgradila ter naposled izpodbila njegovo legitimnost.

Ta izjemna knjiga je ovenčana z vrsto literarnih nagrad, med njimi tudi najpomembnejšo – nagrado premiera Viktorije 2019. Iz mojstrskega prepletanja žanrov, kot so novinarski, avtobiografski, filozofski in politični komentar, pričevanje in psihoanalitična raziskava poganja povsem edinstven žanr: grozljivi nadrealizem. Obenem pa je pred nami suvereno literarno delo, ki presega vsakršne žanrske omejitve.


Odlomek

Od kod prihajam?

Iz dežele rek, dežele slapov, dežele starodavnih spevov, dežele gora. 

Boljše bi bilo reči, da sem se spustil z vrhov. Tam zgoraj sem dihal čist zrak. Tam zgoraj sem se smejal. Tam zgoraj sem svoje lase prepustil vetru. Iz male vasi, ki je stala sredi gozda starih kostanjelistnih hrastov.

V preteklosti smo bili utrujeni od vojne. Bojni sloni iz sosednjih držav so se odločili dolga leta bojevati znotraj naše živahne in bujne plantaže. Divjali so s svojimi težkimi nogami in nabreklimi trebuhi, vse so zdrobili pod seboj. Tista vojna ni bila naša vojna. Tisto nasilje ni bilo naše nasilje. Tisti teater vojne ni nastal v naši produkciji. Vojna ni bila zaželena. Katastrofa z neba kot kakšna lakota. Kot kakšen potres.

Moja mama je vedno vzdihnila in imela navado reči: .Fant moj, na ta svet si prišel v času, ki smo mu rekli leta bežanja in pobega.. To je bila vsakdanja fraza v tistih mizernih letih. V času, ko so se ljudje v strahu pred bojnimi letali zatekali v gore. S seboj so jemali vse, kar so imeli in lahko odnesli. Zatočišče so našli v gozdovih kostanjelistnega hrasta.

Imajo Kurdi sploh kakšnega prijatelja razen gora?

Medijski odzivi

"Naša vlada je uklenila njegovo telo, toda njegova duša je ostala duša svobodnega človeka ... Velik pisatelj našega časa."
– Richard Flanagan, avstralski pisatelj

"Avstralija je za begunce na otoku Manus zgradila pekel. Sramota nas bo vse preživela."
– Richard Flanagan, avstralski pisatelj, Guardian


Avtor: Behrouz Boochani
Založba: Sanje
Jezik: slovenski