Brezplačna dostava nad 35 €

Noč knjige

Pomembna informacija

Spletna stran nocknjige.si je v koreniti prenovi in bo še v prvi polovici marca 2023 objavljena.

Vsi prireditelji boste povabljeni, da boste samostojno prijavljali in urejali svoje dogodke. 

 

"Če se z nekom pogovarjaš v jeziku, ki ga razume, sporočilo jezika doseže v glavo. Če se z njim pogovarjaš v njegovem materinem jeziku, sporočilo seže do srca." – Nelson Mandela

Eden najbolj cenjenih poznavalcev jezikov na svetu je pred leti opozoril, da »danes obstaja 7 105 živih jezikov, 906 jih "umira" in 1 481 je "v težavah". V resnici nihče ne ve natančno, koliko jezikov je, saj jih je veliko nedokumentiranih...« (več v intervjuju z Alexandrom Arguellesom)

Noč knjige je svetovni projekt, ki povezuje in krepi kulture in jezike po vsem svetu!
Pridružite se nam pri ustvarjanju in širjenju navdiha za domišljijo, lepoto, resnici, dobroto – odkoderkoli in kakorkoli – na internetu, v sanjah, v svoji domišljiji ... kjerkoli na planetu Zemlja ali širše!

 

POSLANICA NOČI KNJIGE

Za zvočni posnetek poslanice izberite povezavo

 

Dragi prijatelji knjige,

ko pade noč, zasvetijo luna in zvezde. Naredi se drugačen dan – dan, ki ga osvetljuje domišljija, dan, v katerem se zalesketajo oddaljeni, pozabljeni svetovi, zazvenijo legende in spomini, in zdi se, da se povezujemo z vsem, kar obstaja. Imamo nezamisljivo moč spreminjanja ne-biti v bit in smo na leteči sanjski preprogi, ki nam jo je življenje dalo v dar.

Danes na Zemljo lega noč, ki postaja nepredirna. Zvezde in mesečino zagrinja megla, gosto stkana iz brezsrčnosti, brezumnosti in suhih številk.

Zakaj tako? Kaj v času največje tehnološke revolucije v zgodovini, revolucije, ki omogoča razvoj in blagostanje vsemu, kar obstaja, človeštvo ponovno sili v peklenski demonični ples okoli lastne brezobzirne samovšečnosti, proč od čudovitih možnosti, ki so jih človeku naklonili življenje, narava, bog?

Koliko lepega je v človeku in življenju, nam odkrivajo knjige. Koliko strašnega je v človeku, ki ne razume samega sebe in življenja, nam odkrivajo dnevni klici »prišepetovalcev/preračunovalcev«: kaj da nam je storiti, česa ne, kaj kupiti, in na drugi strani kriki milijonov trpečih in nemočnih.

Da se ta peklenski krog vojne, nasilja in brezumja sploh more nadaljevati, morata biti zaprta tako knjiga kot srce, ki jo odpira … Unesco že desetletja opozarja, da je ogrožena narava človeka – tista bistvena, notranja narava –, da dnevno in za vekomaj z obličja Zemlje izginjajo kulture z jeziki, ki jih nismo spoznali. A vendar stari družbeni red namerno, pretkano in nasilno odvrača človeka od vsega, kar bi knjigi, branju, izobraževanju pomagalo zadihati.

Žalostno je, da je naš čas čas občega kulturocida in knjigocida: davčni in administrativni pritisk na knjigo in ustvarjalno delo postajata daviteljsko vampirska, v Sloveniji in po “demokratičnem” Zahodu se zapirajo zadnje neodvisne knjigarne in knjižnice, življenjska nit edine velike slovenske založbe je v rokah številkarjev … Številkarji so se odločili, da bodo sebe davčno osvobodili, v zameno pa ljudem odvzeli upanje vase in v prihodnost.

Noč knjige ima poslanstvo – obsijati pozabljeno in čudovito notranje bistvo. Povrniti upanje in zaupanje v drugega. In nas opomniti, da sveta danes ne spreminjamo ne z bombami ne s številkami, pač pa z zavedanjem, kdo smo – vsak zase in drug drugemu, naravi in živalim.

Svet se spreminja in prebuja s knjigo v roki. Z branjem prižigamo luč prihodnosti.

Noč knjige je naš odgovor na temo časa. Luč se najjasneje vidi v temi.

Ekipa Noč knjige

 

V kakšnem svetu si želim živeti? Noč knjige, 2021

 

Kaj je Noč knjige?

Noč knjige je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april, Svetovni dan knjige. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine.  Začel se je na Hrvaškem leta 2012, v Sloveniji pa poteka od leta 2014.

Koncept

Noč knjige je vseslovenski project, ki ima za cilj zajeti celotno območje Slovenije in njena obmejna ozemlja ter z branjem in knjigo povezati vse generacije, od najmlajših bralcev do starejših v domovih za ostarele, pa vse tiste vmes.

Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija, ki povezuje številne lokalne prireditelje. Prireditelji samostojno izbirajo vsebine ter jih samostojno izvajajo.

Noč knjige je:

 • mednarodni dogodek, ki podpira in slavi knjigo kot temelj zdrave družbe;
 • nagovarja vse generacije bralcev, od najmlajših do najstarejših;
 • nagovarja strokovno, poslovno in splošno javnost;
 • povezuje vse, ki delujejo na področju knjig in branja, ter jih povezuje z bralci;
 • spodbuja povečanje branja, pismenosti in vrednot domišljije v družbi;
 • svetovni projekt, ki povezuje in krepi kulture in jezike po vsem svetu;
 • je projekt odprte kode;
 • temelji na načelih decentralizacije;
 • ozavešča, da je branje temelj zdrave družbe in zdravih posameznikov;
 • spodbuja in krepi načela znanja, ustvarjalnosti, inovativnosti, izumiteljstva, podjetništva in suverenosti;
 • je nekomercialni in transkomercialni projekt;
 • spoštuje vse kulture na svetu ter spodbuja uporabo in umetniško izražanje v različnih jezikih;
 • povezuje različne strokovnjake in nestrokovnjake na področju literature;
 • spodbuja sodelovanje soorganizatorjev (npr. šol, mentorjev, gledališč itd.) v vsaki sodelujoči državi in/ali kulturi;
 • spodbuja sodelovanje med vsemi vitalnimi organizacijami v vsaki državi/kulturi;
 • cenjena so načela ustvarjalnosti in svobode izražanja;
 • pomaga pri ozaveščanju o svetu ter podpira kulturo in ustvarjalnost;

 

Zakaj Svetovni dan in  Noč knjige prav na 23. april?

23. april 1616: smrt Miguela de Cervantesa.

23. april 1616: smrt Williama Shakespeara (rojen naj bi bil na isti datum leta 1564).

23. april 1923: knjigotržci in založniki iz Španije začnejo praznovati ta datum.

1995: Unesco razglasi 23. april za svetovni dan knjige.

 

Kakšni dogodki so zaželeni?

Vsi dogodki, povezani s knjigo, v živo (če je le mogoče) ali virtualno: samostojni nastopi uveljavljenih in neuveljavljenih piscev in pesnikov vseh generacij, fotografske ali slikarske razstave, filmske projekcije, ki se navezujejo na literature, performansi, koncerti, družabne prireditve, skupna branje (npr. Noč branja po slovenskih šolah), projekti v spletnih okoljih in na družbenih omrežjih, gostovanja tujih avtorjev, prostorske intervencije, instalacije. In še in še.

Idejne iskrice najdete tudi v Vodniku Noč knjige, ki ga najdete na spletni strani Nocknjige.si. Vodnik iz leta 2021 je za sletno brskanje na voljo tukaj.  

Nekaj predlogov je na voljo tudi tukaj

Kdo vse je vabljen k ustvarjanju? Kdo so prireditelji Noč knjige?

Knjigarji, knjižničarji in knjižnice, mentorji literarnih stroškov, šole, srednje šole, kulturne skupine, ljubiteljske kulturne organizacije (JSKD), pisatelji, kavarne, galeristi, literarni navdušenci, knjižni in bralski krožki in klubi, uveljavljeni in neuveljavljeni pesniki in pisatelji … skratka, celotno ozvedje knjigoljubcev, ki želijo prispevati k lepšemu prazniku knjige.

Osrednja nit noči knjige

V letu 2022 je bila osrednja nit noči knjige stoletnica rojstva Karla Destovnika Kajuha in njegovo udejanjanje duha časa v preroških stihih iz pesmi Ko človek bo človeka prepoznal:

Prav v teh, prav v teh usodnih dneh
bi morali nositi vsi srca v dlaneh …

V letu 2033 je osrednja nit: mir. Mir v vseh pomenih te besede. 

Kdo so organizatorji projekta?

Nosilca projekta: Društvo festival Sanje in Založba Sanje
Soustvarjalci in podporniki: prireditelji in nastopajoči širom Slovenije in po svetu
Projekt sofinancira: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije
Medijski pokrovitelj skozi vsa leta: RTV Slovenija

Poleg zgoraj navedenih pa Noč knjige z organizacijo lastnih dogodkov podpira široka družina posameznikov in društev, ki delujemo na področju knjige in branja in snujemo Noč knjige: Društvo slovenskih pisateljev, Slovenski dnevi knjige, Amnesty International Slovenija, Bukla, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS,  Združenje slovenskih splošnih knjižnic, Šolski center Slovenske Konjice-Zreče (Noč branja), Vodnikova domačija, Narodna in univerzitetna knjižnica, Društvo knjigotržcev Slovenije, Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, Društvo slovenskih založnikov, Društvo Festival Sanje, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Knjigarna Libris Koper, Mestna knjižnica Ljubljana, Mladinska knjiga, Goga, Morfem založništvo, Beletrina, Skupaj za knjigo, Slovenska sekcija IBBY, Antikvariat Glavan, številne slovenske založbe in drugi soustvarjalci.

Kako lahko sodelujejo založniki in knjigotržci?

Tako, da pripravijo za ta dan posebne ponudbe in akcije bralcem in kupcem.

Takšne ponudbe bodo predstavljene na spletni strani www.nocknjige.si (rubrika Akcije) ter v katalogu Noč knjige.

Leta 2019 smo pod plaščem Noči knjige po dolgih letih ponovno obudili tudi eno- do dvo-dnevni Knjižni sejem v parku Zvezda (od 2020 dalje imenovam Sejem na zraku), na katerem sodeluje večina slovenskih in zamejskih založnikov.

Roki

22. april: zadnji rok za najavo dogodka na spletni strani www.nocknjige.si


Kontakt

Organizacijski odbor Noč knjige

E: nocknjige@gmail.com

I: http://nocknjige.si | FB: Noč knjige | Sanje TV

 

Zakaj knjiga in branje?  Vprašali smo igralko in glasbenico Tanjo Ribič

Tanja Ribič za Noč knjige: Knjiga je hrana

 

Sporočilo v Slovenijo - ob Svetovnem dnevi in Noči knjige: okoljska aktivistika, znanstvenica in pisateljica dr. Vandane Shiva

Vandana Shiva: Message to Slovenian people (Book night celebration)

 

Voditeljica na Sanje TV o knjigah in branju

Noč knjige 2022: Radijska voditeljica Nada Vodušek o knjigah in pogumu

 

Andreja za Noč knjige: informacija VS inspiracija

Andreja za Noč knjige: Inspiracija vs. informacija

 

Iztok Mlakar: zakaj je tako pomembno, da beremo?

 

Iztok Mlakar: Zakaj brati?