Brezplačna dostava nad 35 €
Nordijska mitologija
Nordijska mitologija

Nordijska mitologija

Avtor: Neil Gaiman Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Polona Glavan

Nordijski miti so pustili globok pečat na pripovedništvu. Tolkien, George R. R. Martin in Marvelovi stripi so le najprepoznavnejši izmed velikanov, ki so navdih črpali iz očaranosti nad zgodbami brezkončnih severnih noči. Z obuditvijo starodavnih nordijskih mitov se je slavni druščini pridružil nič manj odlični angleški pripovednik Neil Gaiman. 

4,99 € - 21,00 €
Redna cena: 10,00 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 10,00 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Predviden datum izida:

  Nordijski miti so pustili globok pečat na pripovedništvu. Tolkien, George R. R. Martin in Marvelovi stripi so le najprepoznavnejši izmed velikanov, ki so navdih črpali iz očaranosti nad zgodbami brezkončnih severnih noči. Z obuditvijo starodavnih nordijskih mitov se je slavni druščini pridružil nič manj odlični angleški pripovednik Neil Gaiman. S severnim sijem osvetljene zgodbe o vilinih in velikanih, bolečih izdajstvih, vzponih in padcih, nanizane vse od stvarjenja pa do strmoglavega padca, je posodobil in jih z izjemno pripovedno veščino iz skandinavskih prostranstev ponesel širom sveta; sedaj uspešno kratijo spanje številnim navdušenim bralcem. 

  Gaiman se v Nordijski mitologiji pri snovanju velikega nordijskega panteona drži izvirnih mitov: v njem so Odin, najvišji med najvišjimi, moder, drzen in zvit, Thor, Odinov sin, ki je neverjetno močan, a ne najbolj bister bog, in Loki, sin velikanke, Odinov krvni brat, sicer pa zvijačnež in neprekosljiv manipulator. Gaiman prvinske mitološke zgodbe napne v romaneskni lok, ki se začne z nastankom legendarnih devetih svetov, polnih podvigov božanstev, škratov in velikanov, nevihtnih udarcev Thorovega kladiva in Lokijevih pretkanih ukan. Dogajanje doseže vrhunec v Ragnaroku, somraku bogov in rojstvu novega časa in ljudi.

   V Gaimanovem veščem, s tipičnim angleškim humorjem prežetim pisanjem bogovi oživijo v vsej svoji ognjeviti tekmovalnosti in nagnjenosti k dejanjem, ki jih podžiga strast. Tako se v pradavnih mitih spenja božansko in človeško; tako pomrznjene pustinje spet zadrhtijo od življenja, povzdignjene na prestol mita.

  Podrobnosti
  Prevod Polona Glavan
  Prednaročilo Ne
  Zbirka SANJE roman
  Založba Sanje
  Urednik Jerica Šemerl Harmel
  Jezik slovenski
  Datum izida 11/22/18
  Format (mm) 150 x 235
  Obseg (št. strani) 215

  Poleg tega sem izvedel, da nordijski bogovi poznajo lastni sodni dan: Ragnarok, somrak bogov, konec vsega. Bogovi se bodo spopadli z velikani mraza, in vsi bodo umrli.

  Je Ragnarok že bil? Ali šele pride? Tega takrat nisem vedel. Še vedno nisem prepričan.

  Ker se svet in zgodba končata in ker se svet konča in spet rodi na tak način, so bogovi in velikani mraza in vsi ostali postali tragični junaki, tragični hudobci. Zaradi Ragnaroka je nordijski svet zame trajal, se zdel čudno navzoč in sodoben, medtem ko so se mi drugi, bolje dokumentirani sistemi verovanja zdeli kot nekaj starega, preteklega.

  - Neil Gaiman v Uvodu k Nordijski mitologiji

  Neil Gaiman

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...