Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Norveški gozd
14.99 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Norveški gozd

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Nika Cejan

Redna cena: 14,99 €

Sanjska cena: 13,49 €*

Prihranite: 1,50 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Roman o odraščanju, s katerim je Murakami že takoj po izidu leta 1987 postal kultni sodobni japonski pisatelj.

NI NA ZALOGI

Vprašajte nas

Datum izdaje: 25. 05. 2013

Zbirka: KIOSK
Broširana vezava
Obseg: 352 strani 
Format: 198 mm x 125 mm

Knjižna izkaznica

Podrobnosti

Ob Norwegian Wood Beatlov, ki jo sliši med pristajanjem letala, se vnovič spomni na jesenski travnik iz davnega leta 1969. A tokrat gre s spominjanjem do konca – obljubil ji je, da je ne bo nikdar pozabil, leta pa tečejo in podobe bledijo. Spominjanje je obenem edini način, da razčisti s trpkostjo, ki so mu jo pustila leta študija v Tokiu.

Bili so nemirni časi. Študentje so okupirali univerze in v zraku so odzvanjali kriki o reformah in svobodi. Vendar se ga evforija upora ni dotaknila. Tōru Watanabe je bil tih in osamljen mladenič. Osamljen zaradi izgube edinega prijatelja in osamljen v družbi, ki mu je bila tuja. Prebiral je klasike zahodne literature, poslušal rock'n'roll in jazz. In bila so dekleta, bilo je iskanje ljubezni, bila je Naoko, dekle pokojnega prijatelja, in bila je Midori...

Roman o odraščanju, s katerim je Murakami že takoj po izidu leta 1987 postal kultni sodobni japonski pisatelj.

Murakami je prejel ugledno literarno nagrado Franza Kafke za leto 2006.

Po romanu je leta 2010 vietnamsko-francoski režiser Tran Anh Hung posnel film, ki je tudi prva ekranizacija katerega koli romana tega najslavnejšega japonskega pisatelja.

Odlomek

Tisto pomlad sem napisal celo goro pisem. Enega na teden sem pisal Naoko ter nekaj Reiko in nekaj Midori. Pisal sem v predavalnici na faksu, pisal sem za pisalno mizo z Galebom v naročju, pisal sem za mizo med odmori v italijanski restavraciji. Pisal sem pisma, kot bi s tem držal skupaj delce svojega razpadajočega življenja.

Medijski odzivi

"Prebral sem veliko ljubezenskih zgodb, a ta je nekaj posebnega, razkriva sence, ki so skrite v posamezniku. To je zgodba o ljubezni in izgubljeni ljubezni. O žalovanju. O ponovni spravi z življenjem po smrti ljubljene osebe."
- Tran Anh Hung, režiser filmske adaptacije romana, MMC RTV SLO

"Norwegian Wood je preprosta zgodba, prežeta z umirjeno in čustveno zazrtostjo v preteklost. Pisateljev prepoznavni stil zaznamujejo tako nepredvidljivi in zbadljivi liki kot tudi ostri vpogledi na odraščanje v poznih šestdesetih letih minulega stoletja. Junaki stoično preživijo izgubljene ljubezni in nezaslužene tragedije."

- Alison Kim, Booksreporter.com

"V svojih delih se vedno znova loteva odtujenosti, osamljenosti in izgube. Te občutke na melanholičen, a presenetljivo nedepresiven način, opisuje s svojevrstno, ponavljajočo se simboliko in izleti v surrealizem."
- Radio Študent

"Haruki Murakami, rojen 1949 v Kobeju, je brez dvoma eden največjih sodobnih japonskih piscev. Opisuje sodobno, urbano Japonsko."
- Večer

"Murakamijev roman o osamljenosti, odraščanju, iskanju upanja in ljubezni ... Samo na Japonskem so prodali več milijonov izvodov, Murakami pa je v očeh mladih Japoncev postal junak."
- MMC RTV Slovenija

"Nemirni konec šestdesetih let v Tokiu. Študentski upori in podobne reči. Toru, tih in občutljiv študent, ki ga življenje kleše nekoliko prehitro in predvsem premočno, je pravo nasprotje vrenju na univerzi. Globoko razmišljujoč in senzibilen fant, s katerim potujemo po zapleteni pokrajini njegove duše."
- Mario Galunič, Bukla

Avtor: Haruki Murakami
Soustvarjalci: Oblikovanje naslovnice: Polonca Strman
Lektoriranje: Mateja Dermelj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741518
Jezik: slovenski
Datum izida: 25. maj 2013