Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
O dežju in nosorogu
10 EUR Zaloga: Ni na zalogi

O dežju in nosorogu

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Ana Jelnikar

Redna cena: 10,00 €

Esej šumeče govorice dežja je duha napajajoča kapljica v obsežnem opusu znalca in iskalca, meniha in eremita, svetovno znanega pisatelja in družbenega aktivista. Brezčasna meditacija o samoti, ki nagovarja k razmisleku, kako ostati človek sredi ponorele množice, je otvoritveno besedilo knjižne zbirke Rak samotar, ki je iz spanja predramila pozabljena, neprevedena ali neobjavljenega besedila, nespregledljiva za današnji čas.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 27. 06. 2019

Zbirka: RAK SAMOTAR
Broširana vezava
Obseg: 27 strani
Format: 152 mm x 235 mm

Podrobnosti

Rak samotar je knjižna zbirka, s katero želimo obuditi pozabljena, neprevedena ali neobjavljena krajša besedila, ki so pomembna za današnji čas. Tudi besedila, kot rak samotar, v svojem življenju menjajo bivališča, da bi živela v novih razmerah in prostorih. Besedilom bomo v novi knjižni podobi dali domovanje v slovenskem in izvirnem jeziku.

Prvo besedilo v zbirki je esej Thomasa Mertona z naslovom O dežju in nosorogu / Rain and the Rhinoceros, ki izhaja v dvojezični, slovenski in angleški ediciji. V angleškem izvirniku je bil prvič objavljen leta 1965 v knjigi z naslovom Raids on the Unspeakable (Napadi na neizgovorljivo). Besedilo je  drobec v  Mertonovem obsežnem opusu, ki zajema več kot šestdeset del in odseva kompleksno avtorjevo osebnost. Bil je znalec in iskalec, menih in eremit, svetovno znan pisatelj in družbeni aktivist, ki je črpal navdih iz narave, literature in filozofije. 

O dežju in nosorogu je brezčasna meditacija o samoti, ki nagovarja k razmisleku, kako ostati človek.


Knjigo je podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Odlomek

Naj vam nekaj povem, preden dež postane dobrina, ki jo načrtujejo in delijo za denar. V mislih imam ljudi, ki ne razumejo, da je dež praznik, ki ne cenijo njegovega daru, ki menijo, da tisto, kar nima cene, nima vrednosti, da kar se ne proda, ne velja, in da nekaj dejansko postane, šele ko je na trgu. Prišel bo čas, ko vam bodo prodali celo dež. Zdaj je še zastonj, in jaz sem v njem. Slavim njegov dar in nesmisel.

Avtor: Thomas Merton
Urednik: Andreja Udovč, Jerica Šemerl Harmel
Soustvarjalci: Oblikovanje naslovnice in prelom: Tanja Radež
Založba: Sanje
Jezik: slovenski
Datum izida: 27. jun. 2019