Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
O dušici majceni, ki ni smela v nebesa
12.95 EUR Zaloga: Na zalogi

O dušici majceni, ki ni smela v nebesa

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Peter Škerl

Redna cena: 12,95 €

Sanjska cena: 5,00 €*

Prihranite: 7,95 € (61%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Na svetu je milost, izpoje svoje sporočilno melodijo pretresljiva, neskončno mila pravljica. Kateri so le tisti, pred katerimi se zadrlesknjene nebeške duri v soju zlatega sonca in mladega meseca odprejo kar same od sebe? Slikanico, skozi katere strani se prelije modrina likovnega nektarja Petra Škerla, zaljša znak za kakovost mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA.

Vprašajte nas

Zbirka: SANJSKA KNJIGICA

Trda vezava

Obseg: 24 strani

Format: 170 mm x 170 mm

Podrobnosti

Skozi ganljivo pravljično pripoved lije posluh za trpečo usodo od matere zavrnjene male dušice, ki, čeprav ne kriva po lastni krivdi, v želji, da bi odrešila, hej holej tava po Zemlji,  pod srpastim sijem mladega meseca iščoč čvrsto vodo. Ob materi, ki je bila nekdaj sprejela nemodro odločitev, zdaj poseda siva, siva žena starost in jo opominja na zavrženo deco, vse dokler srebrne kanglice do vrha ne napolni z očiščujočimi solzami. Da bi se dopolnila pot odrešenja, v telo ptice zaprto dušico že použiva ognjeni plamen ... pa ne sfrfota z vej sušečega se drevca, kajti rada bi, da jo, svojo mlajšo sestrico, slišita pred peklom trepetajoča razbojnika. Na svetu je milost, izpoje svojo odrešilno melodijo pravljica. Kateri so le tisti, pred katerimi se zadrlesknjene nebeške duri odprejo kar same od sebe?
Skozi strani pretresljive, neskončno mile pravljice se občuteno prelije modrina likovnega nektarja, ki jo sanja Peter Škerl.  

Trojica darilnih slikanic z zlatotiskom (VilaZlata hruška in O dušici majceni, ki ni smela v nebesa) prihaja izpod peresa žlahtnilca besed Frana Milčinskega, čigar zajetju iz stare ljudske skrinje je čas dodal še zlati poprh: zaljša jih znak za kakovost mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA.


Pravljica je na voljo tudi v angleškem jeziku.

Odlomek

Tako je govorila starost, mati pa se je spominjala svoje zavržene dece, svoje osamelosti, svoje brez koristi zapravljene mladosti; pretresel jo je silovit kes, sklonila je glavo v roki, glasno je zaihtela in pridrle so ji solze: čvrst studenec je tekel izpod koščene gore, izpod hriba navzgor. Dušica pa je nastavila srebrno kanglico in jo napolnila z maternimi solzami. 

Medijski odzivi

"Pravljice z likovnim doprinosom Petra Škerla v človeku še vedno prebudijo otroško čud in radoživost ter posluh za sočloveka, čigar življenje ni pravljica."
- Magda Tušar, Svet kulture, Radio ARS (6:40)

"Navdušujoča zmes predkrščanskega in krščanskega izročila, mojstrstva pripovednika in nežnosti izjemnih ilustracij Petra Škerla."
- Maja Črepinšek, Moj malček

"Tri tematsko raznovrstne pravljične pripovedi Frana Milčinskega se godijo v tistih dneh, ko so med dobre ljudi še zahajale gorske vile in jim pomagale. O tem čarobnem svetu pripoveduje pravljica o neomajnem zaupanju in večni ljubezni Vila, hudomušna Zlata hruška izpričuje moč poguma mladega, a nadvse iznajdljivega in neustrašnega pastirčka, ki ukani samega kralja, medtem ko pretresljiva dušica majcena uči sočutja in razumevanja ljudi, ki so se znašli v takšnih in drugačnih viharjih življenja."
- Kristina Sluga, Bukla

"Posebna odlika zgodbic so tudi tankočutne ilustracije akademskega slikarja Petra Škerla in izvirni jezik, ki bo sicer najbrž rabil kakšno starševsko razlago, a nedvomno obogatil besedišče najmlajših bralcev, predvsem pa jih popeljal v svet, poln življenjskih modrosti, včasih tudi presneto krut, ki pa ga v sodobnih pravljicah zlepa ne najdemo več."
- Kristina Sluga, Bukla

Avtor: Fran Milčinski
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Prelom: Tajda Pavletič Spremni pripis: Andreja Udovč
Založba: Sanje
ISBN: 9789612745325
Jezik: slovenski