Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Obsedenosti v času krize
34.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Obsedenosti v času krize

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 34,95 €

Sanjska cena: 30,00 €*

Prihranite: 4,95 € (14%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Šesti roman v ciklu detektivk z inšpektorjem Martinom Vrenkom, kriminalistom Markom Breznikom in višjo kriminalistko Ivano Premk.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 20. 08. 2012

Zbirka: ROMAN SANJE

Trda vezava

Obseg: 432 strani

Format: 190 mm x 125 mm


Izkaznica knjige

Podrobnosti

Obsedenosti v času krize je šesti roman v ciklu detektivk z inšpektorjem Martinom Vrenkom, kriminalistom Markom Breznikom in višjo kriminalistko Ivano Premk. Tako kot v predhodnih se tudi tokrat zgodba in zgradba romana priklanjata pravilom detektivske zgodbe tipa kdo je storilec, kar obeta napeto in zapleteno zgodbo, obilico poti in stranpoti ter na koncu presenetljivo razrešitev kriminalnega primera.

Obsedenosti v času krize je delo, ki zaključuje serijo šestih primerov inšpektorja Vrenka, do zdaj najobsežnejšega cikličnega detektivskega romana pri nas.

Med 12. septembrom in 25. decembrom leta 2005 je Avgust Demšar napisal prva dva detektivska romana. Oba, Olje na balkonu (2007) in Retrospektiva (2008), sta takoj pritegnila širok krog bralcev in vzbudila pozornost strokovne javnosti. Čeprav sta tipična žanrska izdelka, sta se obe deli znašli med nominiranci za kresnika, Delovo nagrado za najboljši slovenski roman preteklega leta. Spodbujena s pozitivnimi odzivi sta avtor in založba naslednje leto izdala tretji Vrenkov primer Tanek led (2009), in leto zatem četrtega ‒ Evropa (2010). Tudi ta je končal med nominiranci za kresnika, kar je Demšarjevim kriminalkam, umeščenim v domače lokalno okolje, s čimer je osvojil bralce, ponovno priznalo tudi literarno vrednost. Sledil je peti primer inšpektorja Vrenka, roman z naslovom Hotel Abbazia (2011), ovenčan z vnovično nominacijo za Delov prestiž.

Dogajanje Demšarjevih detektivk je umeščeno v stvarna prostor (Maribor z okolico) in čas (september 2005–september 2009), s čimer bralcu ponuja svojevrsten dokument življenja v Mariboru na začetku tretjega tisočletja.

Medijski odzivi

"Kriminalka, v kateri nekdo postane serijski morilec, ker se ne more sprijazniti z mislijo, da bi se lahko ljubila človeka, ki sta istega spola. Rad bi prikazal vso možno patologijo homofobij, ob tem pa obdržal tisto, kar se mi zdi najbolj pomembno, to je napeto in berljivo detektivsko povest."
- Avgust Demšar, AirBeletrina

"Gre za klasične whodunit kriminalke, v katerih Vrenko rešuje probleme z veliko dozo znanja, intuicije ter z živahnimi sivimi celicami, željnimi spopada z logičnimi ugankami. Umori se dogajajo v različnih kontekstih in različnih družbenih slojih, večinoma so postavljeni v mariborski okoliš."

- Avgust Demšar gost na Radiu Maribor

"Avgust Demšar z Vrenkom ni priljubljen le pri bralcih, temveč tudi pri strokovni javnosti. Kar štirje njegovi romani so se namreč uvrstili v ožji izbor za Delovo nagrado kresnik."

- Valentina Plahuta Simčič, Delo

"Nekdo, ki pozna moje knjige, si lahko obeta podobno detektivko, kot jih je bral do zdaj. Upam, da je to zanj spet dovolj napet kriminalistični primer z dovolj berljivo zgodbo, ki pa je po obsegu dvakrat daljša. Tisti, ki prvič vzame v roke detektivski roman /.../, pa lahko pričakuje klasično detektivsko zgodbo in upam, da logično in dovolj inteligentno zastavljeno kriminalistično uganko, ki jo lahko poskuša rešiti ob branju knjige."

- Avgust Demšar v intervjuju za Planet Siol.net

"Da bi nekoliko lažje počakali na izid Demšarjevega šestega romana Obsedenosti v času krize, smo v Literarni nokturno uvrstili odlomek iz romana in vas vabimo k poslušanju."

- Avgust Demšar gost na prvem programu Radia Slovenija

"Lepo je, da je tam zunaj slovenski pisatelj, ki ne caplja za obljubami, ki jih je dal s svojimi zgodnjimi leti in deli, ampak z vsakim romanom pripisano mu obetavnost upraviči."

- Mojca Pišek, Dnevnik

"Demšar bralčevo zanimanje na začetku vzbudi z nizanjem na videz številnih nepovezanih dogodkov in ljudi, potem pa jih postopoma poveže v logično celoto in vmes spretno poskrbi za to, da pade sum zdaj na enega, zdaj na drugega. Avtor (spet) stavi na vsevednega pripovedovalca in cinizem, bralec pa skupaj z Vrenkovo ekipo ves čas napenja sive celice in uživa v oddaljevanju in približevanju rešitvi uganke oziroma primera."

- Gaja Kos, Nedelo 

"/.../ Demšarju, ki je hvalevredno, leposlovno vrhunsko združil najboljše prvine žanra kriminalke, kar je za izvirno domače slovstvo precej presenetljiv podatek. Še več: Demšarjeve detektivke so priljubljene med bralci in enako prijetne pozornosti so deležne med strokovno javnostjo."

- Liljana Klemenčič, Štajerski tednik 

"Kljub temu da so me pritegnili že prejšnji romani, so Obsedenosti po mojem doslej najboljše in najbolj kompleksno delo z močnim lokalnim socialnim, družbenokritičnim in psihološkim ozadjem."

- Tone Partljič, Večer

Avtor: Avgust Demšar
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Tina Malič
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: Nina Ušaj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741358
Jezik: slovenski
Datum izida: 20. avg. 2012