Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Oče
10 EUR Zaloga: Na zalogi

Oče

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Aleksandra Rekar

Redna cena: 10,00 €

Sanjska cena: 5,00 €*

Prihranite: 5,00 € (50%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

S pripovedovanjem o očetu in širši družini Jergović namreč osvetli nekaj usodnih in absurdnih preobratov krvavega razpada Jugoslavije


Vprašajte nas

Datum izdaje: 24. 09. 2014

Zbirka: ROMAN SANJE
Broširana vezava
Obseg: 160 strani
Format: 190 mm x 125 mm

Izkaznica knjige


Podrobnosti

Očeta je žanrsko težko opredeliti: morda je roman, morda esej, morebiti so to spomini. Četudi je pisan po pravilih leposlovja, nič, o čemer Jergović pripoveduje, ni fikcija. Oče je nekakšna kratka zgodovina geopolitičnega prostora in tragedij, ki so avtorja pretresale od vekomaj, tako na osebni in družinski kot na nacionalni in kolektivni ravni. Pripoved, ki se začne dan po smrti pisateljevega očeta, je razmišljanje o minevanju, prepleteno z njegovimi spomini na otroštvo v Jugoslaviji sedemdesetih let, mladostništvo v osemdesetih in vojne na Balkanu v devetdesetih. S pripovedovanjem o očetu in širši družini Jergović namreč osvetli nekaj usodnih in absurdnih preobratov krvavega razpada Jugoslavije.

Neobičajno, vznemirljivo in čustveno pisanje, popolno nasprotje vsemu, kar je eden najbolj branih sodobnih avtorjev z območja nekdanje Jugoslavije do zdaj napisal, je delo, v katerem Jergović bralca spusti najgloblje v svojo zasebnost. Govori o narodnostnih in osebnih izdajah, o bližini in zidu med očetom in sinom, o odpuščanju in neodpustljivem, o umiranju od tesnobe in strahu. Mestoma podoben zgodnji Handkejevi prozi je Oče kot kirurški poseg, ki ga avtor izvaja na sebi, v živo.

Preberite uvodne strani romana.


Odlomek

Moj oče je neresnično bitje zgoraj na nebu, hobit, kraljevič Marko, trol in Harry Potter, Saladin iz Tisoč in ene noči in Flash Gordon, tako da je vse, kar rečem o njem in o času, v katerem je živel, izmišljeno. O mrtvih ni druge resnice, kot da so mrtvi in da jih ni več, kot da jih sploh nikoli ni bilo. Toda tudi dokler je bil oče živ, sem o njem vedel tako malo, da je bil zame domišljijsko bitje.

Medijski odzivi

"Roman Oče, delno družinska kronika in kopanje po lastni preteklosti in značajih in dejanjih svojih staršev, predvsem očeta, delno pa občutljivo in inteligentno izpisan osebni leksikon (post)jugoslovanske mitologije in družbenopolitične realnosti, je sicer kratko, a tako intenzivno izpovedno delo, da bo vse, rojene pred letom 1970, v trenutku pognalo v vrtinec spominov, iz katerega bodo težko ušli tudi še po tem, ko bodo odložili to knjigo."
- Samo Rugelj, Vikend

"Zakaj slovenski pisatelji ne pišemo in ne znamo pisati takšnih knjig'"
- Uroš Zupan, Pogledi

"A hkrati govori o materi, o dedkih in babicah, o mikrokozmosu družine, ki dokončno oblikuje naš univerzum, določi parametre naših misli – veliko bolj, kot si drznemo priznati."
- Patricija Maličev, Finance

"... fascinanten žanrski hibrid med esejem in romanom, ki je hkrati zgodba pisateljevega porekla in mestoma temne družinske zgodovine, širše gledano pa zgodovina (tudi) našega geopolitičnega prostora in zgodovinskih tragedij, ki niso pretresale le posameznikov, ampak narod na kolektivni ravni."
- Ana Jurc, MMC RTV Slovenija

"Temna zgodba o njegovi družini in Jugoslaviji."
- Vesna Milek, Delo

"Esej popularnega hrvaškega pisatelja, ki prek iskanja očeta najdeva duhove izgubljene Jugoslavije."
- Bernard Nežmah, Mladina

Dobra kombinacija izpovednega, kritičnega in slogovno spretnega.
- Gaja Kos, Nedelo

"Oče je roman, s katerim Jergović brezkompromisno odkriva tako družinsko kot hrvaško preteklost."
- Samo Rugelj, Bukla

"Jergović je eden izmed redkih, ki se na vrhuncu ustvarjanja ne boji razkrivati svoje intime. Z Očetom je prekosil samega sebe."
- Danaja Lorenčič, Sensa

"Oče je destiliran poskus tega prizadevanja: tega hlastanja za tistim, kar se nam v pogovorih vedno izmika, a noče ostati zamolčano. Tistega, kar tvori naše intimne mite, v katerih naši bližnjiki igrajo odločujoče vloge, za katere morda nikdar ne bodo izvedeli."
- Katja Perat, Airbeletrina

"Miljenko Jergović, eden najbolj znanih in najbolj čislanih piscev z območja nekdanje Jugoslavije, se nam na pičlih 150 straneh žepnega formata razkrije kot nikoli doslej."
- Simon Popek, MMC RTV Slovenija

"Oče Miljenka Jergovića je posebno lepa knjiga, ne v materialnem, marveč v duhovno-literarnem smislu, v smislu vrednot in življenjskih izkušenj, modrosti, družinskih in socialnih vezi."
- Liljana Klemenčič, Štajerski tednik


"Miljenko Jergović vsakič, ko objavi kakšno svoje delo uspešno sproži potres v okolju, ki mu sledi še plaz komentarjev, čustvenih izpadov, hvale ali grobih besed. Tudi njegov briljanten roman Oče ni nikakršna izjema."
- Rok Pečečnik, Koridor

"Še pomembneje in literarno učinkovitejše za tako zastavljeno delo, ki v skoraj sintetični metodi od konkretnega k splošnemu, od družine k narodu cilja na vseobsegajoč opis družbene realnosti, je zavestno postavljena zavora, da je preteklost le metafora in književnost organiziranje niza metafor in spreminjanje preteklosti v novo resničnost."
- Vito Poredoš, Trubarjeva hiša literature

"Oče je delo, v katerem Jergović spusti bralca najgloblje v svojo zasebnost."
- Katja Šulc, Odprta knjiga

Medijske objave ob obisku Miljenka Jergovića v Ljubljani ob izidu romana Oče:
Miljenko Jergović s sveže prevedenim romanom v Ljubljani (TV Slovenija 1: Meta Česnik)
Miljenko Jergović: Sam izbiram tiste, od katerih pričakujem ljubezen (Delo: Vesna Milek)
"Hrvati kulture ne potrebujejo, ker ne bo pripomogla k uspehom nogometne reprezentance" (MMC RTV Slovenija: Ana Jurc)
Miljenko Jergović: Samo mati in Tito sta bila nedotakljiva (Finance: Patricija Maličev)
Pri Sanjah izšel prevod romana Oče Miljenka Jergovića (STA)
Pogovor z Miljenkom Jergovićem (Radio Slovenija - 1. program: Dejan Petek)
Oče, knjiga Miljenka Jergovića (Radio Študent: Andreja Štepec)
Miljenko Jergović v Studiu City (TV Slovenija 1: Nataša Žunić) (15:25-20:40)

Avtor: Miljenko Jergović
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Mateja Dermelj
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742874
Jezik: slovenski
Datum izida: 24. sep. 2014