Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Oči Lire Kazan
23.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Oči Lire Kazan

Avtor: | | Založnik: Sanje

Prevod: Jedrt Maležič

Redna cena: 23,95 €

Sanjska cena: 8,00 €*

Prihranite: 15,95 € (67%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Eva Joly, kandidatka za francosko predsednico in še toliko bolj sodnica, ki je zaslovela spričo svojih prizadevanj razkriti koruptivne prakse in jih ustrezno kaznovati, je Oči Lire Kazan napisala v dvojcu z renomirano žanrsko pisateljico Judith Perrignon.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 28. 02. 2014

Zbirka: SANJE roman
Trda vezava
Obseg: 192 strani
Format: 230 mm x 152 mmIzkaznica knjige

Podrobnosti

Izvirni slovenski detektivski roman. Z vsemi značilnostmi žanra. Z obveznim truplom, pronicljivim policijskim inšpektorjem in njegovim malo manj intuitivnim pomočnikom, z obilico sumljivih sosedov, inteligentnim zapletom, ki ne užali še tako zahtevnega bralca in seveda najpomembnejšim, presenetljivim razpletom.

Olje na balkonu nam na najboljši način ponuja tisto, kar pričakujemo od žanra. Bomo skupaj z inšpektorjem ali celo pred njim uspeli razkriti skrivnostč Bomo znali povezati na videz nepomembna dejstva? Možnosti imamo. Vsi ključi rešitve so nam v romanu ves čas na voljo. A vendar. Ali je sploh lahko pomembno, da je gospa Marta, še preden je naletela na truplo, pogledala v kamero videofona? Je upokojeni oficir odšel s pleteno košaro na tržnico ali kam drugam? Ali zdravnikova vdova pije ali ne? Se krape sploh lovi tako zgodaj zjutraj? Kaj potem, če nekdo rad fotografira ptiče? In ključno: le kako je inšpektor Martin Vrenko lahko razrešil primer na podlagi nepomembnega članka v ženski reviji?

Roman Olje na balkonu je prejel nominacijo za kresnika (2008), Delovo nagrado za najboljši roman leta. Na knjižnih moljih, enem najboljših forumov o knjigah, je roman prejel nagrado "zlati molj".

Odlomek

Ko plane v sobo, ko zagleda žensko, ki se mu je prej zdela nadležna, ležati na bolnišnični postelji s prevezo na očeh, se mu pred očmi zarišejo trupla vseh prijateljev, hladnokrvno umorjenih. Roke se mu samodejno stisnejo v pest in vse telo mu preplavi mrzel drget. Približa se ji, pričakuje ga, saj je vendar privolila, da vstopi.
»Nwankwo?« poizve.
»Da.« Nwankwo vzame stol in se usede poleg postelje.
»Kaj se je zgodilo?«
Lira s slabotnim glasom pove svojo zgodbo.

Medijski odzivi

"Izjemna dodana vrednost knjige je v tem, da je srhljivo podobna natančnim opisom resničnih dogodkov v črni kroniki, na straneh gospodarstva in v političnih komentarjih."
- Jedrt Maležič, prevajalka

"Zgodbo, ki je menda oprta na nekatera resnična dejstva, beremo kot napeto srhljivko, ki bo prepričala tudi tiste bralce, ki jim tovrstna literatura ni najbolj pri srcu."
- Sabina Burkeljca, Bukla

"Zgodba /.../ hitro zatava v meandrske vode kriminalke, ponekod pa se bere že kar kot filmski scenarij."
- Gabriela Babnik, Airbeletrina

"Oči Lire Kazan spretno prepletejo različne pripovedne niti z vseh koncev sveta, zgodbi se poznajo predvsem očitno realne informacije o načinih pranja denarja in višini, do katere v politiki segajo podkupnine; do predsednikov vlad, nihče ni povsem čist, ko enkrat vstopi v politiko. Če ne vstopi vanjo že izključno s tem namenom."
- Matej Bogataj, Mladina

"Sporočilo knjige Eve Joly in njene zgodbe je zelo jasno: za politiko in kapital so denar in z njim povezani interesi daleč nad zakoni in resnico. In tudi daleč nad stiskami navadnih ljudi."
- Branko Soban, Delo

Avtor: Eva Joly, Judith Perrignon
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Aleksandra Kocmut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742096
Jezik: slovenski
Datum izida: 28. feb. 2014