Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Oči Lire Kazan
13.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Oči Lire Kazan

Avtor: | | Založnik: Sanje

Prevod: Jedrt Maležič

Redna cena: 13,95 €

Sanjska cena: 2,00 €*

Prihranite: 11,95 € (86%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Eva Joly, kandidatka za francosko predsednico in še toliko bolj sodnica, ki je zaslovela spričo svojih prizadevanj razkriti koruptivne prakse in jih ustrezno kaznovati, je Oči Lire Kazan napisala v dvojcu z renomirano žanrsko pisateljico Judith Perrignon.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 28. 02. 2014

Zbirka: ROMAN SANJE
Broširana vezava
Obseg: 192 strani
Format: 230 mm x 152 mm


Izkaznica knjige
Podrobnosti

Lira  Kazan, slovita novinarka, ki jo raziskovalno delo pripelje v London, kjer kani poročati o oligarhu, vpletenem v trgovino z orožjem, preiskavo zapelje v prostor pretečih podrobnosti. Novinarska sla jo poveže s Felixom, mladim tožilcem iz Nice, in Nwankwojem, preiskovalcem finančnih malverzacij v nigerijski vladi - zavezniki v iskanju resnice postanejo priče vrste okrutnih dejanj, katerih vzročne stezice očitno vodijo v kamre političnih in ekonomskih interesov.

Eva Joly, kandidatka za francosko predsednico in še toliko bolj sodnica, ki je zaslovela spričo svojih prizadevanj razkriti koruptivne prakse in jih ustrezno kaznovati, je Oči Lire Kazan napisala v dvojcu z renomirano žanrsko pisateljico Judith Perrignon.

Izdelek, ki ga prisojamo literarni fikciji, je (v osupljivem obsegu) oprt na stvarna dejstva; preiskovalna sodnica je s pričujočim besedilom še drugače opozorila na zavržne postopke, kakor se jih poslužujejo najvišji funkcionarji, in s trilersko gosto pripovedjo dokumentirala politične (pre)obrate in (možne) poti kaznovalne politike, ki neusmiljeno (ne oziraje se na družbeni položaj) kliče na odgovornost.

Preberite 1. poglavje knjige.


Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Odlomek

Ko plane v sobo, ko zagleda žensko, ki se mu je prej zdela nadležna, ležati na bolnišnični postelji s prevezo na očeh, se mu pred očmi zarišejo trupla vseh prijateljev, hladnokrvno umorjenih. Roke se mu samodejno stisnejo v pest in vse telo mu preplavi mrzel drget. Približa se ji, pričakuje ga, saj je vendar privolila, da vstopi.
»Nwankwoč« poizve.
»Da.« Nwankwo vzame stol in se usede poleg postelje.
»Kaj se je zgodiloč«
Lira s slabotnim glasom pove svojo zgodbo.

Medijski odzivi

"Izjemna dodana vrednost knjige je v tem, da je srhljivo podobna natančnim opisom resničnih dogodkov v črni kroniki, na straneh gospodarstva in v političnih komentarjih."
- Jedrt Maležič, prevajalka

"Zgodbo, ki je menda oprta na nekatera resnična dejstva, beremo kot napeto srhljivko, ki bo prepričala tudi tiste bralce, ki jim tovrstna literatura ni najbolj pri srcu."
- Sabina Burkeljca, Bukla

"Zgodba /.../ hitro zatava v meandrske vode kriminalke, ponekod pa se bere že kar kot filmski scenarij."
- Gabriela Babnik, Airbeletrina

"Oči Lire Kazan spretno prepletejo različne pripovedne niti z vseh koncev sveta, zgodbi se poznajo predvsem očitno realne informacije o načinih pranja denarja in višini, do katere v politiki segajo podkupnine; do predsednikov vlad, nihče ni povsem čist, ko enkrat vstopi v politiko. Če ne vstopi vanjo že izključno s tem namenom."
- Matej Bogataj, Mladina

"Sporočilo knjige Eve Joly in njene zgodbe je zelo jasno: za politiko in kapital so denar in z njim povezani interesi daleč nad zakoni in resnico. In tudi daleč nad stiskami navadnih ljudi."
- Branko Soban, Delo

Avtor: Eva Joly, Judith Perrignon
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Aleksandra Kocmut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742102
Jezik: slovenski
Datum izida: 28. feb. 2014