Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Odprte žile Latinske Amerike
33.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Odprte žile Latinske Amerike

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Gašper Kralj

Redna cena: 33,95 €

Sanjska cena: 19,99 €*

Prihranite: 13,96 € (41%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

V svojem eseju Odprte žile Latinske Amerike Eduardo Galeano analizira zgodovino Latinske Amerike kot celote od časov, ko so Evropejci odkrili novi svet, do sodobnosti.
Vprašajte nas

Datum izdaje: 13. 12. 2010

Zbirka: DOKUMENTA

Gibka vezava

Obseg: 383 strani

Format: 230 mm x 152 mm

Podrobnosti

V svojem eseju Odprte žile Latinske Amerike Eduardo Galeano analizira zgodovino Latinske Amerike kot celote od časov, ko so Evropejci odkrili novi svet, do sodobnosti. Knjiga ni urejena na podlagi kronologije, geografije ali političnih nasledstev, ampak kot pregled različnih plasti zgodovine Latinske Amerike v navezavi na vzorce petstoletnega izkoriščanja. Galeana torej zanima zlato in srebro, kakav in bombaž, kavčuk in kava, sadje, kože in volna, nafta, železo, nikelj, mangan, baker, aluminijeva ruda, nitrati in kositer – žile, ki prepredajo celoten kontinent in vodijo do skrinj, polnih bogastva, ki se nahajajo v Združenih državah in v Evropi. Galeano dejstva in podobe prepleta v bogato tapiserijo, v kateri znanstveno analizo združuje s strastmi zatiranih in trpečih narodov.

 

Eduardo Galeano je knjigo napisal leta 1971, ko je delal kot novinar in urednik. Dve leti po izidu je v Urugvaju oblast prevzela vojaška hunta, zaradi katere je Galeano moral zapustiti državo. Ker knjiga izraža levičarska prepričanja, je bila prepovedana pod desničarskimi vojaškimi oblastmi v Čilu, Argentini in Urugvaju. Za ponovno priljubljenost knjige Odprte žile Latinske Amerike je leta 2009 poskrbel venezuelski predsednik Hugo Chávez, ko jo je podaril ameriškemu predsedniku Baracku Obami.

Slovenski natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Odlomek

Žile sem napisal, da bi posredoval ideje drugih in izkušnje, ki jih imam sam, in s tem vsaj malo, kolikor je pač mogoče pričakovati, prispeval k razjasnitvi dvomov, ki nas spremljajo od nekdaj: Ali je Latinska Amerika res območje sveta, ki je obsojeno na poniževanje in revščinoč Kdo jo je obsodilč Je kriv Bog, je kriva naravač Neugodno podnebje, manjvredne raseč Religija, običajič Ni ta nesreča morda proizvod zgodovine, posledica človeških dejanj in jo lahko potemtakem človeška dejanja tudi odpravijo?

Medijski odzivi

"Odprte žile se berejo kot kriminalni roman. V njem je glavni osumljenec znan. Trik je le v tem, da je res storil popoln zločin. Zato mu vse od začetka lahko zgolj sledimo. V nekaterih poglavjih je na zaslišanju. Tedaj ga imamo prav pred seboj. Galeano mu zastavlja vprašanja, ob katerih bi dr. Hannibal Lecter zahteval odvetnika. Naš serijski morilec pa kljub priznanju krivde še naprej nemoteno deluje iz globalnih centrov moči."
- Gašper Kralj, prevajalec

"Galeanova knjiga je svojevrsten spomenik Latinski Ameriki, spomenik njeni krvavi zgodovini in njenim ljudem, ki so jim zobe v vrat najprej zasadili Evropejci, zatem pa še ameriški kolonizatorji. Je nekakšen priročnik politične ekonomije, ki pa se bere kot ljubezenski roman. In je knjiga, ki do potankosti razgalja uničujoče delovanja gangsterskega monopolističnega kapitalizma. Galeano je današnjo uničujočo globalizacijo napovedal že takrat, ko se o njej sploh še ni govorilo."
- Branko Soban, Delo

"Knjiga, ki poleg zgodovine bralcu vzporedno razloži še enigmo, zakaj imajo režimi a la Castro ali Chavez toliko simpatizerjev."
- Bernard Nežmah, Mladina

"... knjiga je s svojim eruptivnim tempom in vsebino aktualna še danes, saj se dolga zgodovina plenjenja Latinske Amerike, tako kot tudi drugih delov tretjega sveta, nadaljuje do današnjih dni."
- Samo Rugelj, Bukla

"Galeanove Žile še vedno nudijo sijajno izhodišče za razmišljanje o tem kompleksnem delu sveta ... Kako tudi ne bi, saj so spisane silovito, skorajda mesijansko, v enem zamahu; s svojo zgoščenostjo in udarnostjo od bralca zahtevajo brezpogojno zbranost ... V resnici pa gre za veliko delo velikega pisca s tematiko, ki še dolgo ne bo zastarala."
- Gregor Inkret, airbeletrina

"... žanrsko raznolik in večplasten pogled na zgodovino Latinske Amerike."
- Maša Levičnik, TV Slovenija

"To briljantno knjigo o politični ekonomiji Latinske Amerike, ki se bere kot gusarski roman, popolno klasiko, so hunte v Latinski Ameriki prepovedale, zaradi česar se je ljudem še dodatno priljubila, ponovno pa je zaslovela pred nekaj leti, ko jo je venezuelski predsednik Hugo Chavez famozno »podaril« ameriškemu predsedniku Baracku Obami."
- Marcel Štefančič, jr., Mladina

Avtor: Eduardo Galeano
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektorica: Mateja Dermelj
Oblikovanje ovitka: Jerneja Rodica
Prelom: Nina Ušaj
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767965
Jezik: slovenski
Datum izida: 13. dec. 2010