Brezplačna dostava nad 35 €
Odprte žile Latinske Amerike Odprte žile Latinske Amerike
Odprte žile Latinske Amerike

Odprte žile Latinske Amerike

Avtor: Eduardo Galeano Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Gašper Kralj, Tina Malič
V svojem eseju Odprte žile Latinske Amerike Eduardo Galeano analizira zgodovino Latinske Amerike kot celote od časov, ko so Evropejci odkrili novi svet, do sodobnosti.
Redna cena: 33,95 € Sanjska cena: 32,26 € Prihranite: 1,69 € (5%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Razpoložljivost: Na zalogi
  SKU
  STVTUDOTV021

  V svojem eseju Odprte žile Latinske Amerike Eduardo Galeano analizira zgodovino Latinske Amerike kot celote od časov, ko so Evropejci odkrili novi svet, do sodobnosti. Knjiga ni urejena na podlagi kronologije, geografije ali političnih nasledstev, ampak kot pregled različnih plasti zgodovine Latinske Amerike v navezavi na vzorce petstoletnega izkoriščanja. Galeana torej zanima zlato in srebro, kakav in bombaž, kavčuk in kava, sadje, kože in volna, nafta, železo, nikelj, mangan, baker, aluminijeva ruda, nitrati in kositer – žile, ki prepredajo celoten kontinent in vodijo do skrinj, polnih bogastva, ki se nahajajo v Združenih državah in v Evropi. Galeano dejstva in podobe prepleta v bogato tapiserijo, v kateri znanstveno analizo združuje s strastmi zatiranih in trpečih narodov.

   

  Eduardo Galeano je knjigo napisal leta 1971, ko je delal kot novinar in urednik. Dve leti po izidu je v Urugvaju oblast prevzela vojaška hunta, zaradi katere je Galeano moral zapustiti državo. Ker knjiga izraža levičarska prepričanja, je bila prepovedana pod desničarskimi vojaškimi oblastmi v Čilu, Argentini in Urugvaju. Za ponovno priljubljenost knjige Odprte žile Latinske Amerike je leta 2009 poskrbel venezuelski predsednik Hugo Chávez, ko jo je podaril ameriškemu predsedniku Baracku Obami.

  Slovenski natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

  Podrobnosti
  Datum izida Invalid date
  Sanjska cena 32,26
  Format (mm) 230 x 152
  Obseg (št. strani) 383
  Prevod Gašper Kralj, Tina Malič
  Urednik Tjaša Koprivec Vuga
  Soavtorji Prelom: Nina Ušaj
  ISBN 9789616767965
  Zbirka DOKUMENTA
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Žile sem napisal, da bi posredoval ideje drugih in izkušnje, ki jih imam sam, in s tem vsaj malo, kolikor je pač mogoče pričakovati, prispeval k razjasnitvi dvomov, ki nas spremljajo od nekdaj: Ali je Latinska Amerika res območje sveta, ki je obsojeno na poniževanje in revščinoč Kdo jo je obsodilč Je kriv Bog, je kriva naravač Neugodno podnebje, manjvredne raseč Religija, običajič Ni ta nesreča morda proizvod zgodovine, posledica človeških dejanj in jo lahko potemtakem človeška dejanja tudi odpravijo?

  Eduardo Galeano

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...