Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Ko se tam gori olistajo breze
19.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Ko se tam gori olistajo breze

iz Zlatih depuških pripovedk

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 19,99 €

Sanjska cena: 17,99 €*

Prihranite: 2,00 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Pri Smolnikarjevi so prav ženske nosilke dejanj, zamisli ali dvomov in stisk in med njimi je prav Rozina iz zelo posebnega testa: »Mudilo se ji je v življenje, kako se ji je mudilo,«


Vprašajte nas

Datum izdaje: 27. 06. 2007

Zbirka: ROMAN SANJE

Trda vezava

Obseg: 144 strani

Format: 120 mm x 175 mm

Podrobnosti

Pripovedka Ko se tam gori olistajo breze se začne z izbruhom, tako rekoč sredi stavka, in v kronološkem smislu nekje na sredi obdobja, ki ga zgodba zajema, s prizorom na reškem pomolu, kjer se Rozina mikasti z nasilnim grškim mornarjem. Šele nato se pripoved retrospektivno vrne v vse bolj oddaljeno preteklost, na začetek prve svetovne vojne, ko sta Rozina in Brinovc, slovenska izseljenca v Ameriki, obiskala domovino, a se je dopust zaradi izbruha vojne spremenil v prisilno bivanje v Sloveniji vse do njune smrti. In nato še bolj v preteklost, v njeno mladost pri teti v Ameriki, k njenemu srečanju z Brinovcem in k zgodnjim letom njunega zakona. Šele na koncu pripovedke se časovna zanka sklene z zadnjim obdobjem junakinjinega življenja in smrtjo.

Rozina je zelo poseben ženski lik, živo nasprotje premnogih, ki so in še danes 'pustošijo' po slovenski književnosti: cankarjanske matere, vdane, požrtvovalne, nedolžne, izgubljene, ali pa njihovo svetopisemsko nasprotje, zapeljivke, lahkoživke. Oboje pa nekako obsojene na pogled od zunaj, na trpnost ali zgolj na re-akcijo. Pri Smolnikarjevi so prav ženske nosilke dejanj, zamisli ali dvomov in stisk in med njimi je prav Rozina iz zelo posebnega testa: »Mudilo se ji je v življenje, kako se ji je mudilo,« opisuje avtorica njeno nestrpno osvajanje Brinovca in njeno svobodno odkrivanje erosa. In treba je povedati - ker je bilo o teh nekaj vrsticah pač toliko izrečenega na sodišču - v knjigah Brede Smolnikar je spolnost velikokrat nasilno in kruto demonstriranje nadmoči, a prav v Brezah so opisi spolnosti izjemno radoživi, pristni in prosti vsakega licemerja, so resnična potrditev življenja brez trohice sprenevedanja in brez dlake na jeziku. V tem smislu so v slovenski književnosti, kjer je spolnost večinoma ali patetična ali prostaška, absolutni unikum.


Tanja Lesničar Pučko (iz spremne besede k knjigi)

Medijski odzivi

"... absolutni unikum."
- Tanja Lesničar Pučko

"Hvalnica svobodi, radoživosti in čutnosti, ki končno prihaja na knjižne police."
- Ana Rozman, Bukla

"Jaz čofnem nazaj. Z macolo."
- intervju z Bredo Smolnikar o procesu stoletja, Onaplus (Nika Vistoropski)

"Erotika? Ja, erotika v knjigi je, še več, v knjigi je veliko prekipevajoče strasti, ki žene dogajanje, žene glavno junakinjo, žene samo pripoved in žene nas, da neumorno obračamo strani. Ko bi le bilo več takšnih knjig! In ko bi bilo več pisateljev, ki bi znali tako pripovedovati! Ko se tam gori olistajo breze je knjiga, ki se jo to poletje splača prebrati."
- Jure, Razgledi.net

"Toda Rozina ni samo skrajno delovna in podjetna ženska, nora na posel in denar, je tudi senzibilna in hkrati pogumna, pripravljena drugim priskočiti na pomoč, četudi nemalokrat deluje na robu dovoljenega, a ji intuicija in razum vselej preprečita, da bi zdrsnila čez. Je, skratka, ženska, ki se zna postaviti zase, moškega ne potrebuje za zaščito, zato pa toliko bolj za ljubezen, zakaj čutnost in erotika sta področji, na katerih ni nič manj suverena kot pri poslu."
- Jelka Kernev Štrajn, Delo

Avtor: Breda Smolnikar
Soustvarjalci: Spremno besedilo: Tanja Lesničar Pučko. Ilustracija in oblikovanje: Jana Pečečnik
Založba: Sanje
ISBN: 9789616653282
Jezik: slovenski
Datum izida: 27. jun. 2007