Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Otroci dni
24.5 EUR Zaloga: Na zalogi

Otroci dni

Koledar svetih in prekletih

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Gašper Kralj

Redna cena: 24,50 €

Sanjska cena: 12,00 €*

Prihranite: 12,50 € (51%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Otroci dni, svojevrsten koledar človeške zgodovine, je Galeanovo najrazkošnejše in najbolj poetično delo.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 09. 07. 2014

Zbirka: DOKUMENTA
Broširana vezava
Obseg: 448 strani
Format: 230 mm x 152 mm


Izkaznica knjige

Podrobnosti

Otroci dni, svojevrsten koledar človeške zgodovine, je Galeanovo najrazkošnejše in najbolj poetično delo. Radosten koledar svetih in prekletih je knjiga navdiha za vse, ki se bojujejo proti tiraniji, pohlepu in amneziji. Vsak dan prinaša zgodbo, pa naj bo to potovanje, praznik ali tragedija, ki se je prav res zgodila na ta dan, v več vekih in na mnogoterih koncih sveta. Zgodovinska knjiga, domiselno zasnovana kot koledar, je velik humanistični zaklad, ki nam pokaže, kako živeti in kako se spominjati …

Pred bralcem razvijajoča se kot srednjeveška pratika vsaka stran novega Galeanovega dela predstavi razsvetljujočo zgodbo, ki bo navdihnila tisti dan v koledarskem letu. Vsak dan obudi v življenje junake in junakinje, ki so spolzeli z zgodovinskega zemljevida, a nas njihova življenja opominjajo na najtemnejše ure in najslajše zmage.

Med drugim izvrže, kako da je Eratosten že leta 234 pr. n. št. izračunal obseg zemlje in se zmotil le za 90 kilometrov, da je Aristotel pisal o ženski kot o nepopolnem moškem, Tomaž Akvinski pa kot o napaki narave, da je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije homoseksualnost do leta 1990 veljala za duševno bolezen, da je na pogreb Karla Marxa pridrla "množica" enajstih ljudi, vključno s pogrebnikom, da je vlada ZDA šele leta 2008 Nelsona Mandelo zbrisala s seznama nevarnih teroristov, da vsaka dva tedna umre en svetovni jezik, da so se Brazilci uprli diktaturi, ki je prepovedovala poljubljanje, da je veliki perzijski vezir Abdul Kasem Ismael knjige zavaroval pred vojno s potujočo knjižnico na hrbtu štiristo kamel, in kako je nepremagljivi tekač Emil Zátopek čez noč iz polkovnika postal pometač.

Pozorno in premišljeno si oglejte Galeanov julijski koledar.

Odlomek

V vsej zgodovini človeštva je bilo eno samo zatočišče knjig varno pred vojnami in požari: potujoča knjižnica je bila zamisel, na katero je konec desetega stoletja prišel veliki vezir Perzije, Abdul Kasem Ismael.

Ker je bil oprezen mož, je ta neutrudni popotnik svojo knjižnico nosil s seboj. V dva kilometra dolgi karavani je štiristo kamel prenašalo sto sedemnajst tisoč knjig. Kamele pa so bile hkrati tudi katalog del: vsaka skupina je bila otovorjena z naslovi, ki so se začenjali z eno od dvaintridesetih črk perzijske abecede.

Medijski odzivi

"Galeano velja za poeta lavreata protiglobalističnega gibanja. Njegova posebnost je, da mu je dodal lakoničnost, poetičen glas in ga z mešanjem različnih žanrov potisnil v polje fikcije. Če dodamo še Galeanovo speciflko, da pozabljene, utišane ljudi ves čas imenuje s pravimi imeni in jih tako humanizira (ne pa jim tudi posoja glasu, saj morajo ti po njegovem govoriti sami zase), hitro sprevidimo, v čem je skrivnost njegovega uspeha."
- Gabriela Babnik, Delo

Eduardo Galeano v prispevku Adrijana Bakiča v Prvem dnevniku na TV Slovenija (9:44-11.13).

Otroci dni v oddaji Poletna scena (TV Slovenija: Maša Kljun).

"… v doživeto angažiranem literarnem slogu za vsak dan leta postreže z zgodbo, v kateri tako ali drugače osvetli kako krivico, ki smo ji bili priča skozi zgodovino, ali pa postreže s kako pozitivno prigodo, ki še vedno vpliva upanje v boljši svet. Jedrnato."
- Samo Rugelj, Vikend

"Najbolj nenavaden "koledar", kar sem jih bral."
- Miha Naglič, Gorenjski glas

"Magični tekst: ko začneš, te pred pohodom do konca ne ustavi niti noč. Avtor polemizira s klasično pozornostjo zgodovinopisnih kronik." 
- Bernard Nežmah, Mladina

"Zaradi njegovih knjig, ki že več desetletij opozarjajo na nevarnosti in trike neoliberalnega kapitalizma, so ga dolgo preganjali, zdaj pa je eden najbolj cenjenih latinskoameriških pisateljev."
- Bojan Glavič, Nedeljski dnevnik

Avtor: Eduardo Galeano
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Mateja Dermelj
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742713
Jezik: slovenski
Datum izida: 9. jul. 2014