Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Otroka peščenega planeta
15 EUR Zaloga: Na zalogi

Otroka peščenega planeta

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 18,95 €

Akcijska cena: 15,00 €

Sklepni del prve trilogije o Sipini, peščenem planetu.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 17. 11. 2020

Previden izid: oktober 2020

Zbirka: SANJE roman

Obseg: okrog 440 strani

Format 150 mm x 235 mm

Broširana vezava

Podrobnosti

Sklepni del prvega ciklusa kultnih ZF romanov o Sipini, peščenem planetu.

Arrakis, nekoč gol in pust, se spreminja v rodoviten svet, poln vode in zelenega rastja. A v njegovem razcvetu se skriva seme pogube. Klimatske spremembe so potisnile peščene črve na rob preživetja, kar resno maje temelje samega imperija. Brez peščenih črvov ni začimbe melanže, od nje pa je odvisna blaginja človeštva. Imperator Paul Atreides, mesija, ki je z legijami Fremenov pokoril znano vesolje, je izginil v puščavi pred devetimi leti. Čeprav sta njegova otroka, Leto in Ghanima, po njem podedovala preroške vizije, imperiju v njunem imenu vlada Paulova sestra in njuna teta, Alia.

In medtem ko na pozive skrivnostnega Pridigarja proti nepriljubljeni Aliini vladavini vstaja vse več fremenskih plemen, rodbina Corrino na drugem koncu imperija kuje smrtonosno zaroto, s katero naj bi se vnovič zavihtela na prestol. Alia je prepričana, da ji bodo preroške vizije dvojčkov pomagale obdržati oblast, vendar imata Leto in Ghanima svoje načrte – načrte, ki bi lahko zaznamovali usodo vsega vesolja.

Z Otrokoma peščenega planeta se Frank Herbert v velikem slogu vrača k motivom in likom, ki jih je v Mesiji namenoma pustil ob strani, in odpira aktualna vprašanja ekologije, religije, politike in oblasti.

Roman je bil v najožjem izboru za ugledni žanrski nagradi hugo in locus, decembra 2020 pa na velika platna prihaja tudi ekranizacija prvega romana o Sipini, v režiji Denisa Villeneuvea (Arrival, Blade Runner 2049)!

Medijski odzivi

"Herbertov roman je bil očitni otrok šestdesetih let, odražal je vzhajajočo ekološko fronto, civilno gibanje in mladostniško uporništvo, čas eksperimentiranja s halucinogenimi substancami in osvobodilna gibanja malih, koloniziranih narodov po svetu. Danes ga seveda lahko beremo povsem drugače, kar je lepa ilustracija njegove brezčasnosti."
- Simon Popek, MMC RTV Slo

»Pomemben in zahteven prevod, ob katerem končno tudi pri nas dobivamo eno najimenitnejših del ZF, ki je zaradi svoje veličine že davno prekoračilo žanrske okvirje.«
- Aleš Cimprič, Bukla

»Prevodi znanstvenofantastičnih del so redkost in praznik že sami po sebi - skupnost ljubiteljev se po sili razmer pač dobro znajde z originali in posrednimi prevodi. Ampak to je pa velika maša.« 
- Petra Vidali, Večer

»Če rad prevajaš, so to sanjski projekti. Če si poleg tega sam velik ljubitelj dela, ki ga prevajaš, in ti veliko pomeni, je delo še toliko bolj užitkarsko, a ker gre za kultno knjigo, je tudi velika odgovornost. Zato sem se veliko pogovarjal z oboževalci knjige in preverjal svoje ideje za prevod.« 
- prevajalec Igor Harb v pogovoru z Zdenkom Matozom, Delo

»Poslastica za vse ZF navdušence in vse tiste, ki bodo to še postali. Peščeni planet je lahko zgodovinski, politični, akcijski, futuristični, povsem filozofski ali ekološki roman. Ali vse to skupaj. Nikakor pa ni preprost in hiter zalogaj.«
- Tomaž Bešter, Konteksti

Občutek pri branju prevoda je drugačen kot v originalu, slog je bolj razgiban in hiter, vendar ne zaostaja za kvaliteto originala.
- Domen Mohorič, Radio Študent

»V deveti epizodi podkasta O.B.O.D. so agenti MitoIgor in Aljoša za vas pogledali, prebrali in poslušali Dune oziroma Peščeni planet, ki je pred kratkim v knjižni obliki izšel v slovenščini pri založbi Sanje v prevodu nekega prevajalca, ki nima nobenih povezav z organizacijo.«
- podcast Apparatus / O.B.O.D.

"Več kot pol stoletja so morali slovenski ljubitelji enega temeljnih del znanstvenofantastičnega literarnega kanona čakati na slovenski prevod Peščenega planeta."
- Biljana Pavlovič, Primorske novice 

"Edino delo, ki se po mojem mnenju lahko primerja s Peščenim planetomje Gospodar prstanov."
- Arthur C. Clarke

"Povsem verjetno je, da je Peščeni planet danes še bolj relevanten kot v času izida."
- The New Yorker

»Slovenski ljubitelji znanstvene fantastike s tem prevodom končno dobivamo eno temeljnih začimb za uživanje v žanru. Osedlajte peščenega črva in se pripravite na divjo ježo!«
- Boštjan Gorenc Pižama

"Frank Herbert ne razvija tehnoloških poant, ampak izpostavlja ekologijo in temne plati zavojevanja. (...) Po drugi strani je to v kozmično praznino projiciran roman kute in meča, saj se v prenesenih razmerah ukvarja s spletkami svetovnih razsežnosti, v katerih sodeluje tako vojščaška kot klerična kasta."
- Matej Bogataj, Delo

"Roman se v nasprotju s sodobniki ukvarja s temno platjo zavojevanja – z nasiljem v imenu človečnosti, ki v resnici služi gospodarskim in političnim interesom."
- Matej Bogataj, Delo

"Prikaz nam povsem tuje kulture je bolj dovršen in podrobno opisan, kot je to uspelo kateremu koli pisatelju, ki se je preizkusil v tem žanru ... Zgodba ni le privlačna zaradi svojega akcijskega dogajanja, pač pa v enaki meri tudi zaradi filozofskih pogledov ... Izjemen dosežek znanstvene fantastike."
- The Washington Post

"Eden od mejnikov sodobne znanstvene fantastike."
- Chicago Tribune

"Silovita, prepričljiva in nadvse genialna pripoved."
- Robert A. Heinlein

"Herbertova zasnova vesolja, z vsemi njegovimi domišljenimi podrobnostmi in preudarki o ekologiji, veroizpovedi, politiki in filozofiji, ostaja eden izmed najbolj enkratnih in vplivnih dosežkov v zgodovini znanstvene fantastike."
- Louisville Times

"Roman Franka Herberta upravičeno velja za enega vrhuncev znanstvene fantastike, saj je epski obseg zgodbe osredotočen s plastičnimi, dodelanimi liki, znanstvene temelje civilizacije prihodnosti pa razširi z ravno pravo mero mistike. Še posebej izstopa bogat jezik, ki povzdigne roman nad sam žanrski izdelek ter ga (tudi tematsko) postavi ob bok Alamutu in Pesmim ledu in ognja."
- prevajalec Igor Harb 

Avtor: Frank Herbert
Založba: Sanje
Jezik: slovenski
Datum izida: 17. nov. 2020