Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Padle maske
39.9 EUR Zaloga: Na zalogi

Padle maske

Od partizanskih sanj do novih dni

Avtor: | Založnik: Sever & Sever

Redna cena: 39,90 €

Sanjska cena: 37,91 €*

Prihranite: 1,99 € (5%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Vprašajte nas

Datum izdaje: 19. 11. 2013

Sever & Sever production
Trda vezava
Obseg: 752 strani
Format: 145 x 215 x 60 mm

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Padle maske so iskrena izpoved "strica iz ozadja", ki govori o znamenitih in manj znanih akterjih slovenske zgodovine od leta 1941 do današnjih dni. Na več kot 700 straneh odkrije še neznane stvari o slovenski polpretekli zgodovini. O Edvardu Kardelju, Borisu Kidriču, Ivanu Matiji Mačku, Stanetu Kavčiču, Stanetu Dolancu, Milanu Kučanu, Francetu Rodetu, Antonu Stresu, Janezu Janši, Igorju Bavčarju, Dimitriju Ruplu, Spomenki Hribar … Imen, ki nastopajo v osebnem pregledu slovenske zgodovine v zadnjih 75 letih je preveč, da bi jih lahko vse našteli. Zgodbe, ki bralca presenetijo, navdušijo in poučijo.

Knjiga Padle maske je izpoved vidnega intelektualca, ki ima za sabo burno in plodno življenje. Prof. dr. Zdenko Roter svoje  intimno življenje, še posebej odnos do  pokojne žene, prepleta s svojim delovanjem in funkcijami, ki jih je opravljal. Bil je partizan, po vojni se je v SDV ukvarjal s katoliško cerkvijo, postal je eden najvidnejših strokovnjakov za religijo, profesor na FDV in tudi njen dekan. V javne razprave je posegal z odmevnimi kolumnami v Naših razgledih. V politiki je pripadal liberalnemu krogu Staneta Kavčiča. Po upokojitvi je sprejel še en velik izziv: postal je svetovalec prvega predsednika Republike Slovenije Milana Kučana in sooblikoval pomembne politične odločitve v prvem desetletju novonastale države. Knjiga razkriva mnoga zakulisja povojne socialistične in sedanje samostojne Slovenije.
- prof. dr. Božo Repe


Odlomek

Zvečer se je odločil, da gre v bližnjo vas Gradišče in dožene nemške namere, saj na tem bregu Save razen njegove skupine ni bilo drugih partizanov. Njegovi so ga odvračali. Tudi jaz. Ni poslušal. Tudi zato, ker je bila v vasi njegova prva ljubezen Tinca, ki ji je pred dnevi obljubil obisk. Snega je bilo že do kolen, ko je gazil najprej navkreber in nato zdržema navzdol. Po poteh ni bilo znakov živega bitja. S slutnjami v duši se je oglasil v samotni hiši pred vasjo. Gospodinja, Šteficova mama, mu ni odprla in le skozi okno šepetala, naj ne gre naprej, ker so v Gradišču nemški vojaki. Ni ji povsem verjel. Potem pa se je izpod malega kozolca tik pred vasjo oglasil vojaški stražarski halt. V trenutku je streljal v temo, se obrnil in odhitel nazaj, kolikor je mogel. Snežilo je tako močno, da je sneg sproti zasipaval stopinje.

Medijski odzivi

Roterjeva pripoved o lastnem življenju je vedno že tudi pripoved o slovenskem skupnem prebivanju in njegovih raznolikih deformacijah.
- Aleš Debeljak v spremni besedi

Knjiga Padle maske je izpoved vidnega intelektualca, ki ima za sabo burno in plodno življenje.
- prof. dr. Božo Repe

Zdenko Roter: "Slovenski politiki so pohlepni."
Intervju v Sobotni prilogi Dela. (Ali Žerdin, Jožica Grgič)

Padle maske od partizanskih dni do danes.
- Mojca Šetinc Pašek, TV Slovenija

Izpoved Kučanovega svetovalca.
- Mladina

Kavčičev in Kučanov svetovalec v novi knjigi Padle maske pripoveduje o izkušnjah s polpreteklimi in sodobnimi politiki.
- Jožica Grgič, Delo

Knjiga Zdenka Roterja Padle maske je pogled avtorja na čas, v katerem je živel, in ljudi, s katerimi je živel. Je saga o družini Roter in kronika o pričakovanjih in zablodah prejšnjega stoletja.
- Neža Mrevlje, Planet Siol.net

Zdenko Roter predstavil svojo knjigo Padle maske, v kateri opisuje sebe in čas od narodno-osvobodilnega boja naprej. "Gre za zgodbo, ki je ostala v moji duši. V neki točki sem se moral izpovedati," pravi.
- Marko Kovačevič, Večer


 
Avtor: Zdenko Roter
Založba: Sever & Sever
ISBN: 978-961-281-216-4
Jezik: slovenski
Datum izida: 19. nov. 2013