Brezplačna dostava nad 35 €
Novo življenje
Novo življenje

Novo življenje

Avtor: Orhan Pamuk Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Polona Glavan, Erna Pačnik Felek, Vid S. Žigon

»Nekega dne sem prebral knjigo in moje življenje ni bilo več enako.« Tako se začne Novo življenje, osupljivo lepi roman ceste izpod peresa Nobelovca Orhana Pamuka.

19,00 € - 39,00 €
Redna cena: 19,00 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 19,00 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  »Nekega dne sem prebral knjigo in moje življenje ni bilo več enako.«

  Tako se začne Novo življenje, osupljivo lepi roman ceste izpod peresa Nobelovca Orhana Pamuka. Roman, droben po obsegu, a ne po tehtnosti, prinaša zgodbo o mladem študentu, ki hrepeni po življenju, obljubljenem na straneh nevarne čarobne knjige. Zaljubi se, opusti študij, obrne hrbet domu in družini ter se v iskanju neulovljivih fantazij poda na nemirno avtobusno potovanje po provincah. Pred njim se odpre čudovita odisejada, ki razgali osrčje sušne dežele v vsej njeni divjosti. Čarovnija Pamukovega ustvarjanja oživi v kavarnah s črno-belimi televizorji, na avtobusih, kjer se potniki v dolgih urah vožnje na utripajočih zaslonih gledajo B-filme, skozi razbitine, ki ležijo ob avtocesti, v paranoičnih fikcijskih zgodbah o vohunih, točnih kakor ure …

  Novo življenje popelje na nepredvidljivo duhovno potovanje v sušno srce Turčije – v imenu ljubezni, literature in svobode. Surealistična zgodba z mnogimi zapleti in nepredvidljivimi zankami je nastala, ko je Pamuk trpel za nespečnostjo, ki jo je povzročila zelo dolga vožnja z letalom, nato pa postala vzletna steza za pisateljevo izjemno literarno potovanje.

  Prvenec Orhana Pamuka se je v Turčiji prodajal kot nor. V enem letu so bralci pokupili 164.000 izvodov in ni se ustavilo pri tej številki. Roman je bralstvo obsedel enako, kot je njenega junaka obsedla magična knjiga, ki mu je popolnoma spremenila življenje. Zagonetni postmoderni roman ne ponuja preprostih odgovorov na zapletena vprašanja identitete, ljubezni, smisla, a bralčeva pozornost je bogato nagrajena. Odpelje ga na duhovno popotovanje v odmaknjene turške pokrajine, na katerih išče in odkriva tudi – in predvsem – sebe.

  Potovanje, prepredeno z iskanjem identitete, se nadaljuje tudi v naslednjih romanih enega najbolj branih sodobnih magov pisane besede in Nobelovega nagrajenca za književnost. Danes je Pamuk vodilni romanopisec turške literature, njegova priljubljenost po svetu pa iz leto v leto narašča. Prejel je številne častne nagrade, najvišja med njimi je Nobelova nagrada za književnost (2006). Kompleksno turško izkušnjo izpisuje v zahodnim bralcem domači govorici sodobne literarne estetike.

   

   

  Medijski odzivi

  »Briljantno ujame atmosfero odmaknjenih turških krajev.«
  – Alain de Botton

  »Roman, ki te lahko obsede.«
  – Guardian

  »Vsi bi morali brati Pamuka.«
  – The New Statesman

   

   

  Podrobnosti
  Datum izida 2/17/2024
  Format (mm) 152 x 235
  Obseg (št. strani) 240
  Prevod Polona Glavan, Erna Pačnik Felek, Vid S. Žigon
  Urednik Rok Zavrtanik
  Zbirka SANJE roman
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Nekega dne sem prebral knjigo in moje življenje se je v celoti spremenilo. Že na prvih straneh sem bil tako presunjen nad močjo knjige, da sem mislil, da se bo moje telo odtrgalo od mize in stola, na katerem sem sedel. Toda čeprav sem mislil, da se moje telo ločuje od mize, je vse moje bitje ostalo privezano nanjo tako odločno, da je knjiga lahko izvajala svoj silni vpliv ne samo na mojo dušo, temveč na vsak vidik moje identitete. Ta vpliv je bil tako močan, da mi je svetloba, ki je sijala s strani, prežarjala obraz; njeno žarenje mi je zaslepilo um, vendar ga je hkrati navdalo z bleščečo lucidnostjo. Mislil sem, da je to tiste vrste svetloba, znotraj katere se bom lahko preoblikoval, slutil sem, da bom v tej svetlobi izgubil svojo pot, in sem v njej že začutil sence nekega življenja, ki sem ga šele spoznaval in se mu približeval. Sedel sem za mizo, v kotičku možganov zavedajoč se tega, obračal strani, in medtem ko se je moje življenje povsem spreminjalo, prebiral nove besede in strani.

  Orhan Pamuk

  Orhan Pamuk

  Orhan Pamuk je vodilni romanopisec turške postmoderne literature in eden najbolj branih pisateljev v Turčiji, njegova priljubljenost po svetu z leto v leto narašča. Prejel je številne ugledne nagrade, med njimi je Nobelova nagrada za književnost (2006). Nekatere njegove knjige so prevedene v več kot 63 jezikov. 

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...