Brezplačna dostava nad 35 €
Pleše v somraku
Pleše v somraku

Pleše v somraku

Avtor: Miljenko Jergović Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Aleksandra Rekar
Za roman Pleše v somraku (v izvirniku: Srda pjeva, u sumrak, na Duhove) je Miljenko Jergović oktobra 2012 prejel nagrado angelus, eno najuglednejših evropskih književnih nagrad.
Pisatelj s prepoznavno avtentičnim slogom za protagoniste izbere like, ki simbolizirajo skrajnosti jugoslovanske identitete. Vojne na območju nekdanje Jugoslavije niso porušile le stavb in tovarn – strmoglavile so človečnost in sočutje ljudi in napravile, da so se spremenili v zveri, katerih delovanje (neredko) vodi nacionalizem. Zato, kot pravi avtor, »dandanes na hribovitem Balkanu vsi slabi ljudje končajo slabó, vsi dobri pa tragično«.
7,19 € - 30,00 €
Redna cena: 8,99 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 8,99 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Osrednji dogodek v romanu Miljenka Jergovića je umor dvanajstletne Srde Kapurove, ki s svojim čudovitim plesom iz Zagrebčanov na prometni ulici, kjer rdeča na semaforju vselej gori predolgo, mami denar in nasmehe. Zgodba se razvije iz petih različnih smeri – s Srdo Kapurovo je povezanih pet junakov z izjemnimi življenjskimi zgodbami, katerih korenine sežejo v Srbijo, na Hrvaško in v Bosno. Kdo od njih je njeno truplo pustil ležati v praznem stanovanju?

  Pisateljevo izhodišče neobligatorno strmi – bralec naj sam presodi, kdo je zakrivil umor. Zgodba, zastavljena kot svojevrstna rašomonska struktura, namreč ni detektivski roman; Jergovićeva epika se nemalo razlikuje od žanrskega pisanja; dejali bi, da prej pripada žlahtni andrićevski tradiciji.

  Delo zagotovo najbolj branega sodobnega avtorja z območja nekdanje Jugoslavije je pomemben gradnik zdajšnje južnoslovanske književnosti, ne le zato, ker bralcem ponuja neponovljivo priložnost, da so udeleženi pri gradnji sveta, ki jim je sočasno znan in neznan, pač pa tudi zato, ker tistim, ki želijo razumeti odnose v nekdanji Jugoslaviji, ni treba posegati po socioloških in psiholoških študijah – dovolj je, da preberejo katerega od del nenehno nagrajevanega in prevajanega Miljenka Jergovića.

  Za roman Pleše v somraku (v izvirniku: Srda pjeva, u sumrak, na Duhove) je Miljenko Jergović oktobra 2012 prejel nagrado angelus, eno najuglednejših evropskih književnih nagrad.

  Podrobnosti
  Datum izida 12/20/12
  Format (mm) 190 x 125
  Obseg (št. strani) 584
  Prevod Aleksandra Rekar
  Urednik Tjaša Koprivec Vuga
  Soavtorji Prelom: Maja Čuk
  Zbirka SANJE roman
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Toda takrat, v mesecu, ki je sledil govoru na Kosovem polju, se Lazar ni povsem zavedal, kaj se mu dogaja. Kakor da bi bil ves čas malce pijan, čeprav ni ničesar pil, in kakor da bi ga, norca, neprenehoma oblivali valovi nekakšne notranje sreče, nerazložljive in nevarne, ki mu je meglila zavest ter ga osvobajala slehernega strahu in previdnosti. Če bi mu takrat kdo naročil, naj mačko angleških turistov reši tako, da se golih prsi postavi pred drveč tovornjak, bi v imenu jugoslovanskega gostoljubja in lastne časti to zanesljivo tudi poskušal. Nemara bi mu celo uspelo, kajti tistega julija je Lazar Hranilović v lastnem življenju odigral vlogo Supermana.

  Miljenko Jergović

  Miljenko Jergović

  Miljenko Jergović se je rodil leta 1966 v Sarajevu, kjer je diplomiral iz filozofije in sociologije. Njegova proza in poezija sta neizmerno priljubljeni, preveden je v najmanj dvajset svetovnih jezikov. Že s prvencem, zbirko kratkih zgodb Sarajevski Marlboro, si je nemudoma pridobil visok ugled, s knjigami, ki so sledile – vse po vrsti vrhunske kakovosti –, pa ga vedno znova potrjuje. Njegova dela so presečišče kritiškega in bralskega okusa.

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...