Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Pobliski
10.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Pobliski

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Anuša Trunkelj

Redna cena: 10,99 €

Sanjska cena: 4,00 €*

Prihranite: 6,99 € (64%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

V romanu spoznamo izumitelja, rojenega pred svojim časom, upodobljenega kot Gregorja, ki je spretno izklesan literarni portret Nikole Tesle.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 20. 08. 2012

Zbirka: ROMAN SANJE

Broširana vezava

Obseg: 126 strani

Format: 190 mm x 125 mm

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Jean Echenoz, eleganten prozni mag, dovršen stilist, nosilec cenjenih odlikovanj, bržčas najrazločnejši glas svoje generacije, v Pobliske umetelno izkleše portret nedoseženega izumitelja, nesebičnega genija, preroka in vizionarja – v slepeče briljantni literarni biografiji Goncourtovega nagrajenca spregovori Nikola Tesla.

V romanu spoznamo izumitelja, rojenega pred svojim časom, upodobljenega kot Gregorja, ki je spretno izklesan literarni portret Nikole Tesle. Nadarjeni priseljenec, ki je življenje v ZDA začel kot slabo plačan pogajalec za Thomasa Edisona, je s svojimi izjemnimi izumiteljskimi darovi postal Edisonov glavni tekmec. Neustrašen, ko ga je obdajala strela, je Gregor trepetal pred žensko, ki jo je občudoval, sposoben prodreti v najbolj izmikajoče se skrivnosti visoke napetosti električnega toka pa je podlegel fantazijam strašnega orožja žarkov smrti. Nazadnje je ta človeški zvezdni utrinek, izstreljen v ameriško kulturno stratosfero, kjer si je družbeni prostor delil Johnom Pierpontom Morganom in Markom Twainom, brezbrižno zdrsnil v pozabo, kjer so bili njegova edina družba le še golobi.

Pobliski v oddaji Knjiga mene briga, v kateri je Katja Šulc gostila znanstvenika in pisatelja Andreja Detelo in pesnika Tiborja Hrsa Pandurja.

Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Delo izhaja s podporo Sklada za knjižne projekte na območju srednje in vzhodne Evrope (Amsterdam).

Odlomek

Tako naj bi se, na primer – gre za namero, ki ni nova –, nekega dne obdal z ovojem iz hladnega ognja, ki naj bi, kot si je bil zamislil, na severnem polu grel golega človeka, ki bi se od tam vrnil ne le živ in zdrav, temveč tudi čilejši kot poprej: prenovljenega duha ter regeneriranih organov in kože. Prav tako z medicinskega vidika bi veljalo za potrebe bolnišnic izpopolniti idejo o električni anesteziji. …

A to so zgolj drobnarije, malenkosti v odnosu do njegove nove, veličastnejše ideje: vzpostavitve nočne zemeljske osvetlitve, s katero bi v eni sami potezi razsvetlili ves planet.

Medijski odzivi

"Pisatelj na vrhuncu moči … njegov slog je, kakor običajno, brezhiben …"
- Le Monde


"Ganljiva pripoved … liričen, droben roman Goncourtovega nagrajenca Echenoza."
- Publishers Weekly


"Pobliski gredo v slast …"
- The Washington Independent Review of Books

"Blišč in beda genija, ki je umrl v skromnem hotelu med golobi, katerim je razdajal poslednjo življenjsko silo, je upodobljena s tako nonšalantno zavzetostjo Goncourtovega nagrajenca Jeana Echenoza, da zasluži, da se na Teslo spomnimo vsakič, ko prižgemo luč."
- Samo Rugelj, Bukla

"Zgodba enega najbolj prepoznavnih Srbov, deloma norca deloma genija, tragičnega lika, čigar mogočni um so vsi naokrog izkoriščali kot stroj za denar, je zavoljo bizarnega pridiha resda že sama po sebi izvrstna vsebinska vzmetnica za privlačen roman, toda še tako raznobarven plastelin mora v roke dobiti mojster, da ga pregnete v umetnino."

- Sandra Krkoč, Dnevnik

"Če bi bilo literarizirano žitje spisano nevtralno, bi bilo drugače od Pobliskov, ki so avtorsko duhoviti, na nekoliko distancirani poziciji pa zbujajo žalobnost."

- Grega Kališnik, Nedelo

"Famozni francoski chef Echenoz nam tokrat predstavlja preprost recept, »kako skuhati roman o geniju«."

- Ana Geršak, Literatura

"Ko prebereš roman Pobliski, ki ga je spisal francoski stilist Jean Echenoz, se ti odpre povsem nov svet še neslišnih resnic in duševnosti tega velikana, ki je živel pred svojim časom in nam v sodobnem svetu omogočil vse tiste dobrobiti, izume in stvaritve, ki jih imamo danes za samoumevne."
- Dani Mežan, total(no)subjektivni

Avtor: Jean Echenoz
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Prevod: Anuša Trunkelj
Lektura: Tadeja Ivančič
Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Prelom: Nina Ušaj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741440
Jezik: slovenski
Datum izida: 20. avg. 2012