Brezplačna dostava nad 35 €
Pobliski
Pobliski

Pobliski

Avtor: Jean Echenoz Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Anuša Trunkelj
V romanu spoznamo izumitelja, rojenega pred svojim časom, upodobljenega kot Gregorja, ki je spretno izklesan literarni portret Nikole Tesle.
3,99 € - 21,95 €
Redna cena: 7,99 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 7,99 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Jean Echenoz, eleganten prozni mag, dovršen stilist, nosilec cenjenih odlikovanj, bržčas najrazločnejši glas svoje generacije, v Pobliske umetelno izkleše portret nedoseženega izumitelja, nesebičnega genija, preroka in vizionarja – v slepeče briljantni literarni biografiji Goncourtovega nagrajenca spregovori Nikola Tesla.

  V romanu spoznamo izumitelja, rojenega pred svojim časom, upodobljenega kot Gregorja, ki je spretno izklesan literarni portret Nikole Tesle. Nadarjeni priseljenec, ki je življenje v ZDA začel kot slabo plačan pogajalec za Thomasa Edisona, je s svojimi izjemnimi izumiteljskimi darovi postal Edisonov glavni tekmec. Neustrašen, ko ga je obdajala strela, je Gregor trepetal pred žensko, ki jo je občudoval, sposoben prodreti v najbolj izmikajoče se skrivnosti visoke napetosti električnega toka pa je podlegel fantazijam strašnega orožja žarkov smrti. Nazadnje je ta človeški zvezdni utrinek, izstreljen v ameriško kulturno stratosfero, kjer si je družbeni prostor delil Johnom Pierpontom Morganom in Markom Twainom, brezbrižno zdrsnil v pozabo, kjer so bili njegova edina družba le še golobi.

  Pobliski v oddaji Knjiga mene briga, v kateri je Katja Šulc gostila znanstvenika in pisatelja Andreja Detelo in pesnika Tiborja Hrsa Pandurja.

  Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

  Delo izhaja s podporo Sklada za knjižne projekte na območju srednje in vzhodne Evrope (Amsterdam).

  Podrobnosti
  Datum izida 8/20/12
  Format (mm) 190 x 125
  Obseg (št. strani) 126
  ISBN /
  Prevod Anuša Trunkelj
  Urednik Tjaša Koprivec Vuga
  Soavtorji Prelom: Nina Ušaj
  Zbirka SANJE roman
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Tako naj bi se, na primer – gre za namero, ki ni nova –, nekega dne obdal z ovojem iz hladnega ognja, ki naj bi, kot si je bil zamislil, na severnem polu grel golega človeka, ki bi se od tam vrnil ne le živ in zdrav, temveč tudi čilejši kot poprej: prenovljenega duha ter regeneriranih organov in kože. Prav tako z medicinskega vidika bi veljalo za potrebe bolnišnic izpopolniti idejo o električni anesteziji. …

  A to so zgolj drobnarije, malenkosti v odnosu do njegove nove, veličastnejše ideje: vzpostavitve nočne zemeljske osvetlitve, s katero bi v eni sami potezi razsvetlili ves planet.

  Jean Echenoz

  Poglej si ostala dela