Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Pogovori s prijatelji
15.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Pogovori s prijatelji

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Vesna Velkovrh Bukilica

Redna cena: 15,95 €

Sanjska cena: 11,00 €*

Prihranite: 4,95 € (31%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Z le dvema napisanima romanoma – Pogovori s prijatelji, ki mu je komaj leto dni kasneje sledil za Bookerjevo nagrado nominirani Normalni ljudje – Sally Rooney kritiki že slavijo z literarnimi presežniki, kot so Jane Austen prekariata ter Salinger za generacijo Snapchata. Prvenec nadarjene irske pisateljice, v katere delih se spenjata svežina novega glasu generacije ter izvrstnost klasičnega literarnega izročila.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 07. 08. 2019

Zbirka: SANJE roman
Broširana vezava
Obseg: 305 strani
Format: 125 mm x 198 mm

Podrobnosti

Frances je razsodno, inteligentno, na videz prisebno, v resnici pa izjemno občutljivo dekle, ki med študijem v Dublinu negotovo začenja kariero pisateljice. Njena prijateljica je lepa in neskončno samozavestna Bobbi. Nekega večera na literarnem performansu spoznata slavno fotografinjo Melisso. Dekleti počasi povleče v njen svet, in na Frances nehote naredita navdušujoč vtis prefinjeni dom in privlačni mož starejše ženske. Lahkotno spogledovanje Frances in Nicka sčasoma zdrsne v neobičajno silovito – in vse bolj bolečo – intimnost. Roman Pogovori s prijatelji, ki ga odlikuje subtilen, oster smisel za humor, je čudovito pozoren in živo odziven na mladostne vrhunce sreče in treske ob tla, na ostre čeri, na katere lahko nasede prijateljstvo med ženskami.

Sally Rooney, ki je svoj prvenec napisala pri 27 letih, je mlada irska pisateljica izjemnega potenciala, v katere delih se spenjata svežina novega glasu generacije ter izvrstnost klasičnega literarnega izročila. Bralci so jo hipoma vzljubili, kritika jo je razglasila za prvo veliko milenijsko avtorico.

Za Pogovore s prijatelji je Sally Rooney pripadla nagrada časopisa Sunday Times za najboljšo mlado pisateljico. Roman je bil uvrščen med najboljših 10 knjig na bralni lestvici revij Vogue in Elle ter nominiran za mednarodno literarno nagrado mesta Dublin.

Slovenski natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS. matej test

Odlomek

Zaprla sem oči. Stvari in ljudje so se gibali okoli mene in se umeščali v neznane, nepregledne hierarhije, sodelovali v sistemih, o katerih nisem vedela in nikoli ne bom vedela nič. Zapletena je mreža predmetov in pojmov. Nekatere stvari moraš preživeti, preden jih razumeš. Ne moreš vedno vsega gledati analitično.
Pridi pome, sem rekla.

Medijski odzivi

"Jane Austen prekariata, Salinger za Snapchat generacijo."

"Kadar neka knjiga postane fenomen, jo prebereš s skepso in hočeš razumeti, v čem je skrivnost. In te skrivnosti ne najdeš, skrita je nekje med vrsticami, v neznosni lahkosti nečesa neizgovorljivega."
 – Vesna Milek, Sobotna priloga

"Najzanimivejši adut Sally Rooney je namreč ravno v tem, da v svojih romanih popisuje milenijsko generacijo, za katero do zdaj ni bilo prostora na seznamih najbolje prodajanih knjig, obenem pa bralcem, ki so morda pričakovali lahkotno razpredanje o minljivih ljubeznih in dekadentnih ekscesih dvajsetletnikov, skoraj mimogrede postreže še z marksističnimi postavkami in političnimi opredelitvami."
Ana Jurc, MMC

"So knjige, ki se bralcu zgodijo nekako »skozi glavo«, skozi misel, tako, da ga mentalno izzovejo; so tiste, ki vzvalovijo srce, se močno dotaknejo sveta čustev; in so knjige, ki v procesu branja divje vstopijo vate neposredno skozi solarni pleksus. Te so visceralne v najbolj neposrednem pomenu besede, zavibrirajo z najglobljim v nas. Takšen je Sallyjin roman Pogovori s prijatelji: roman sončnega pleteža."
urednica Andreja Udovč za Sobotno branje, Radio Prvi

"Zgodbi dajejo prav poseben čar tisti drobni trenutki krhkosti in ranljivosti, ko kakšen od likov za trenutek spusti zaveso, za katero se skriva. Toplo priporočam!"
– Renate Rugelj, Bukla

"Ta kompleksnost, zakrita v povsem nenaporno branje je nekaj, nad čimer sem navdušen."
– Tomaž Bešter, Konteksti

"Rooney je morda glas generacije, predvsem pa se zdi, da smo dobili glas, ki na novo odpira vrata tja, kjer smo mislili, da je že vse povedano in napisano. V svet prijateljstva in ljubezni."
– Damjan Zorc, Peripetije

"Sally je milenijka, kar  pomeni, da Sally milenijce šteka, milenijci pa štekamo njo, njene like in njeno knjigo."
– Mateja Arnež, Pisalnica

"Navdušena sem nad pisanjem Sally Rooney."
– Alenka Štrukelj, Literarna lekarna

"Rooneyjeva vrhunsko piše o tem, kako je biti mlado, nadarjeno, a samouničevalno dekle, o duševnih in telesnih vidikih te izkušnje. Pozorna je na nevidne rešetke, ki uklepajo dozdevno svobodne. (...) Njeni liki, hiperspretni z besedami, imajo morda težave z odkrivanjem svojega krhkega jaza Drugemu, toda to namesto njih uspe ubesediti Rooneyjevi z nezgrešljivo samosvojim pisateljskim glasom."
The Guardian

"Knjigo irske pisateljice Sally Rooney Pogovori s prijatelji sem prebrala zelo hitro in se o njej potem veliko pogovarjala s prijatelji. Osemindvajsetletna Rooneyjeva je dobra pisateljica, njen slog je poseben in živ, poglavja tečejo elegantno kot gepard. Stavki so realistični in kratki, natančni in premišljeni, včasih jih zaključi zelo poetično in nikoli ni patetična. Pripoveduje o prijateljstvu, mladosti, strahovih in tesnobi, o čustvih oziroma o tem, kako jih skriti, in tem, da je komunikacija med ljudmi lahko zapletena stvar. A vendar se mi je zdelo, da junaki v romanu drsijo po površini sveta in čustev, kot dolgonoge žuželke drsijo po gladini jezera. Zaradi strahu pred globino? Spraševala sem se, ali gre za generacijsko stvar, navsezadnje o Rooneyjevi pravijo, da je prva velika milenijska avtorica. Morda pa gre zgolj za svet, v katerem živimo."
– Irena Štaudohar, Delo

“Navdušena sem nad prvenci, pri katerih kar ne moreš verjeti, da gre za prvenec … Pogovori s prijatelji naslika mnogoplasten, neustavljivo privlačen portret bistre študentke, ki se znajde sredi ljubezenskega razmerja s poročenim moškim.”

– Zadie Smith, pisateljica

“Ostro, duhovito napisan roman, ki da misliti … sijajen prikaz življenja dveh mladih žensk, ki stopata v zapleteni svet odraslih.
– Celeste Ng, pisateljica

"Sally Rooney ni vizualna pisateljica. V njenem pisanju ni osupljivih, izstopajočih opisov, poletov na krilih poetičnosti. Prihaja iz šole povej, ne pokaži: mnogo pogovorov, ki so ključen gradnik romana, je zapisanih v reportažnem slogu, na način je rekel  je rekla."
The Guardian

"Pogovori s prijatelji je roman, v katerem se sredi brezbrižnosti sodobnega vsakdana silhuete mimoidočih pod uličnimi svetilkami nepričakovano okopajo v angelski luči, in roman, v katerem junaki zamerijo, da se jim ukazuje, a iz duševne čistosti, ne iz volje do moči. Pod družbeno konvencijo z neutešljivo potrebo utripa eno samo romantično srce v nihljaju dveh teles; zato je to roman, o katerem se boste pod plaščem zvezd zaupno pomenili s prijatelji … Takrat se morda zasluti, da je hrepenenje – ne, potreba! – po ljubezni v njem podobna živali, svetlikajoči se v globoki noči."
Andreja Udovč, urednica

“Ta knjiga. Ta knjiga. Prebrala sem jo v enem dnevu. Slišim, da nisem edina.
– Sarah Jessica Parker (Instagram)

"Sally Rooney - ne le (najbolj) nadarjen glas mlade literarne generacije, ampak nekdo, ki daje glas celi mladi generaciji."
– Petra Vidali, Večer

"Kvintesenca romana Pogovori s prijatelji so samoprevare nove generacije. Roman uspe skozi zgodbo irske milenijke ujeti nekaj čudovito brezizhodnega in resničnega ..."
Megan O’Grady, Vogue


Avtor: Sally Rooney
Urednik: Andreja Udovč
Soustvarjalci: Oblikovanje naslovnice in prelom: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612746155
Jezik: slovenski
Datum izida: 7. avg. 2019