Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Pogovori s prijatelji
19 EUR Zaloga: Na zalogi

Pogovori s prijatelji

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Vesna Velkovrh Bukilica

Redna cena: 23,00 €

Akcijska cena: 19,00 €

Z le dvema napisanima romanoma – prvencem Pogovori s prijatelji, ki mu je komaj leto dni kasneje sledil za Bookerjevo nagrado nominirani Normal People – Rooneyjevo kritiki že slavijo z literarnimi presežniki, kot so “Jane Austen prekariata” ter “Salinger za Snapchat generacijo”. Mlada pisateljica izjemnega potenciala, v katere delih se spenjata svežina novega glasu generacije ter izvrstnost klasičnega literarnega izročila.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 14. 06. 2019

Zbirka: SANJE roman
Broširana vezava
Obseg:
Format: 152 mm x 235 mm

Podrobnosti

Z brezhibno pisateljsko veščino in mladostno svežino napisani roman Pogovori s prijatelji 27-letne irske pisateljice Sally Rooney, ki jo kritiki že kujejo med zvezde in ji napovedujejo uvrstitev med literarne klasike, izpiše zgodbo Frances, razsodnega, bistroumnega, pod navidez prisebno kožo izjemno občutljivega dekleta, ki medtem, ko študira v Dublinu, nedoločno zasleduje kariero pisateljice. Njena prijateljica je lepa in neskončno samozavestna Bobbi. Nekega večera na literarnem performansu spoznata slavno fotografinjo Melisso, in ko dekleti počasi povleče v njen svet, na Frances nehote naredita navdušujoč vtis prefinjeni dom in privlačni mož starejše ženske, Nick. Kakorkoli lahkotno je sprva spogledovanje Frances in Nicka, sčasoma zdrsne v neobičajno silovito –in sčasoma bolečo – intimnost.

Roman Pogovori s prijatelji je čudovito pozoren in živo odziven na mladostne vrhunce sreče in treske ob tla, na ostre čeri, na katere lahko nasede prijateljstvo med ženskami. Je roman, v katerem se sredi brezbrižnosti sodobnega vsakdana silhuete mimoidočih pod uličnimi svetilkami nepričakovano okopajo v angelski luči, in roman, v katerem junaki zamerijo, da se jim ukazuje, a iz duševne čistosti, ne iz volje do moči. Pod družbeno konvencijo z neutešljivo potrebo utripa eno samo romantično srce v nihljaju dveh teles; zato je to roman, o katerem se boste pod plaščem zvezd zaupno pomenili s prijatelji … Takrat se morda zasluti, da je hrepenenje – ne, potreba! – po ljubezni v njem podobna živali, svetlikajoči se v globoki noči.

Odlomek

Melisse ni bilo na nobeni od fotografij, zato je bila večerja, upodobljena na posnetkih, le varljivo povezana z dejansko večerjo. V resnici se je naš pogovor tistega večera v celoti vrtel okoli Melisse. Njej so šli naši različni izrazi negotovosti ali občudovanja. Njene so bile šale, ki smo se jim takrat smejali. Brez njene navzočnosti na slikah se je večerja zdela drugačna – kakor da se bistri v različne čudne smeri. Brez Melissine navzočnosti so razmerja med upodobljenci postala nejasna.

Na sliki, ki mi je bila najljubša, sem z zasanjanim izrazom gledala naravnost v objektiv, Nick pa me je gledal, kot da čaka, da bom nekaj rekla. Imel je rahlo priprta usta. Dober posnetek je bil, ampak takrat sem dejansko gledala Melisso, seveda, Nick pa preprosto še ni opazil, da je prišla v kuhinjo. Fotografija je ujela intimen  trenutek, ki ga v resnici sploh ni bilo – nekaj eliptičnega in nekako napetega. Shranila sem jo v mapo Prenosi, da bi si jo pozneje spet ogledala.

Približno eno uro po tem, ko so prišle fotografije, je priletelo Bobbijino sporočilo.

Bobbi: dobro izgledava a?
Bobbi: misliš da bi jih lahko uporabili za facebook profil
jaz: ne
Bobbi: pravi da bo izšlo šele septembra
jaz: kdo
Bobbi: melissa
Bobbi: se zvečer dobiva?
Bobbi: da si pogledava film ali že kaj

Medijski odzivi

Vogue // Elle – 10 najboljših knjig leta 2017

Nagrada Sunday Timesa: mlada pisateljica leta 2017

"Jane Austen prekariata, Salinger za Snapchat generacijo."

"Sally Rooney ni vizualna pisateljica. V njenem pisanju ni osupljivih, izstopajočih opisov, poletov na krilih poetičnosti. Prihaja iz šole povej, ne pokaži: mnogo pogovorov, ki so ključen gradnik romana, je zapisanih v reportažnem slogu, na način je rekel - je rekla."
- The Guardian

"Rooneyjeva vrhunsko piše o tem, kako je biti mlado, nadarjeno, a samouničevalno dekle, o mentalnih in fizičnih vidikih te izkušnje. Pozorna je na nevidne rešetke, ki uklepajo dozdevno svobodne. (...) Njeni liki, hiperspretni z besedami, imajo morda težave z odkrivanjem svojega krhkega jaza Drugemu, toda to namesto njih doseže Rooneyjeva z nezgrešljivo samosvojim pisateljskim glasom."
-The Guardian

Avtor: Sally Rooney
Urednik: Andreja Udovč, Jerica Šemerl Harmel
Soustvarjalci: Oblikovanje naslovnice in prelom: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
Jezik: slovenski
Datum izida: 14. jun. 2019