Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Pokrpajmo žive
16 EUR Zaloga: Na zalogi

Pokrpajmo žive

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Ana Barič Moder

Redna cena: 16,00 €

Sanjska cena: 12,99 €*

Prihranite: 3,01 € (19%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Roman Pokrpajmo žive je zaradi svoje tematike izrazito aktualen in kot tak odločno nagovarja (tudi) slovenskega bralca; obravnava namreč etične, filozofske in strokovne dileme, povezane z darovanjem organov.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 07. 03. 2017

Zbirka SANJE roman
Broširana vezava
Obseg: 184strani
Format: 235 mm x 152 mm

Podrobnosti

Francoska pisateljica Maylis de Kerangal (1967) je od leta 2000 objavila devet romanov, ki so ji prinesli številne ugledne literarne nagrade (med drugim Prix Médicis za Naissance d'un pont). Najbolj cenjen med kritiki in bralci je ravno Pokrpajmo žive (Réparer les vivants, 2014), za katerega je med drugim prejela Grand prix RTL-Lire, Roman des étudiants – France Culture Télérama, Prix Orange du Livre in Prix Relay. Kmalu po izidu so ga prevedli v vse glavne evropske jezike. V Franciji je po romanu lani nastala uspešna gledališka predstava (r. Sylvain Maurice), v letu 2016 pa bodo po njem posneli še film (r. Katell Quillévéré).

Roman Pokrpajmo žive je zaradi svoje tematike izrazito aktualen in kot tak odločno nagovarja (tudi) slovenskega bralca; obravnava namreč etične, filozofske in strokovne dileme, povezane z darovanjem organov. V celoti se odvije v štiriindvajsetih urah: po nenadni smrti devetnajstletnika v prometni nesreči spremljamo zapleteno pot njegovega srca do bodoče prejemnice, zaznamovano z značilnim menjavanjem pripovedne perspektive (skozi oči darovalčevih staršev, kirurga in drugih zdravstvenih delavcev). Roman, tako kot prejšnja dela Kerangalove, odlikuje izbrušen in premišljen slog; pretežno deskriptiven in nesentimentalen, obenem pa razgiban in mojstrsko prilagojen vsakemu posameznemu liku, s čimer avtorica vešče ubesedi tako kolektivni napor kot boleče intimne odločitve vpletenih. Gre za vrhunsko delo, ki je kljub specifičnosti tematike globoko univerzalno, saj se na senzibilen in pronicljiv način loteva občečloveških vprašanj, povezanih s krhkostjo življenja, žalovanjem in upanjem.   

Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Medijski odzivi

"Popolnoma harmonično delo, ki se tako nežno in tako neizprosno dotakne vseh čutov, ki tako vsiljivo in tako domačno izvablja raznotera čustva."
- Damjan Zorc, Peripetije

"Nagrajeni roman pisateljice Maylis de Kerangal, Pokrpajmo žive, vas ne bo pustil hladnih. Zgodba je polna čustev, trpkih spoznanj, pa tudi sreče, upanja in soočanja s nepredstavljivo zahtevnim poslanstvom mnogih zdravnikov, ki vsakodnevno opravljajo težko delo v transplantacijski medicini."
 - Tomaž Bešter, Konteksti

"Silovito pisan z adrenalinskim ritmom je Pokrpajmo žive roman o času, smrti, življenju in upanju."
- Samo Rugelj, Bukla

"Roman sočutno odgovarja na dileme svojcev, se počasi premika k zdravstvenem osebju, njihovi vnemi, občudovanju tistih, ki so tlakovali pot transplantaciji in spoštljivemu ravnanju s telesom."
- Katja Cingerle, Družina

"Obrtno spretno spisana proza pritegne s podrobnim popisovanjem postopkov v časovni stiski, operacijske dvorane naseli z dovolj prepričljivimi in včasih malo tudi odštekanimi zdravniki, pri tem pa ne pade na finto moraliziranja ali razpiranja etičnih dilem."
- Matej Bogataj, Mladina


antikvariat: brez
Avtor: Maylis de Kerangal
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Naslovna fotografija: Elise Pirelli
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744748
Jezik: slovenski
Datum izida: 7. mar. 2017