Sanjsko pismo
Jesenski dvojček: Svoboda ali suženjstvo + Komunistični manifest
21 EUR Zaloga: Na zalogi

Jesenski dvojček: Svoboda ali suženjstvo + Komunistični manifest

Avtor: | | | Založnik: Sanje

Prevod: Božidar Debenjak Maja Ropret

Redna cena: 26,94 €

Akcijska cena: 21,00 €

Veliko ime svetovne literature, George Orwell, nas v nadvse aktualni esejski zbirki Svoboda ali suženjstvo? sooči s prihuljeno in uničujočo dvoličnostjo evropskega političnega in intelektualnega establišmenta. Komunistični manifest (1848) velja za najbolj znano, najbolj ponatiskovano in najvplivnejše politično besedilo vseh časov.
Vprašajte nas

Broširana vezava

Obseg: 208 + 143 strani

Format: 125 mm x 198 mm

Podrobnosti

Svoboda ali suženjstvo

Z delom Svoboda ali suženjstvo? se odsunemo v izbor esejističnih preudarkov, ki se v izhodišču oprejo na Orwellovo (re)interpretacijo biblijske prilike, pravzaprav metafore nekritičnega sprejemanja družbenega obrazca, namesto da bi ga presekal s spremembo. Velikanovi zapisi secirajo neštetost ječ – nesvobodo govora, životarjenje proze v totalitar(istič)nih okvirih, pesimistične in etično manj uravnotežene teze kultnih del ipd.

Komunistični manifest

Komunistični manifest, znan tudi kot Manifest komunistične stranke je bil objavljen 21. februarja 1848. Velja za najbolj znano, najbolj ponatiskovano in najvplivnejše politično besedilo vseh časov. Po naročilu Zveze komunistov sta ga napisala ustanovitelja in teoretika komunizma, Karl Marx in Friedrich Engels. V Manifestu je izpisan namen in program Zveze komunistov, s smernicami za proletarsko revolucijo, ki bi zrušila kapitalizem. Neposredni cilj je bil zgraditi socializem, ki bi kasneje prešel v brezrazredno družbo, komunizem.

Komunistični manifest je prvič izšel v Londonu leta 1848 (v nemščini), izdala pa ga je skupina nemških političnih beguncev. V istem času je izšel v nemškem časopisu Deutsche Londoner Zeitung, ki je izhajal v Londonu. V angleščino ga je leta 1850 prevedla Helen Macfarlane. Med letoma 1872 in 1890 je bil manifest izdan večkrat, Marx in Engels pa sta za nekatere izdaje napisala pomembna dodatna uvodna besedila. Angleška izdaja iz leta 1888 velja za najpogosteje uporabljeno. Prvi slovenski prevod Manifesta je iz leta 1902 (Karl Linhart v Rdečem praporju), leta 1908 pa je založba Naprej manifest prvič izdala v knjižni obliki (avtor prevoda je podpisan z inicialkami M. J. Č.).

Uvodne misli k najnovejši slovenski izdaji Komunističnega manifesta Založbe Sanje so prispevali profesorji dr. Mladen Dolar, dr. Slavoj Žižek, dr. Jože Mencinger, dr. Rajko Muršič ter pesnik Janez Ramoveš. 

Avtor: Friedrich Engels, George Orwell, Karl Marx
Založba: Sanje
Jezik: slovenski