Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Poljubček
23.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Poljubček

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Ana Barič Moder

Redna cena: 23,95 €

Sanjska cena: 21,56 €*

Prihranite: 2,39 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Poljubček (Kiss Kiss, 1960) sodi med avtorjeve najbolj znane in priljubljene zbirke. V njej je zbranih enajst zgodb, v katerih se Dahl izkaže kot izjemen poznavalec temnih plati človeške duše.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 27. 02. 2009

Gibka vezava
Obseg: 291 strani
Format: 140 mm x 210 mm


Izid knjige je podprlo Ministrstvo za kulturo RS

Podrobnosti

Poljubček (Kiss Kiss, 1960) sodi med avtorjeve najbolj znane in priljubljene zbirke. V njej je zbranih enajst zgodb, v katerih se Dahl izkaže kot izjemen poznavalec temnih plati človeške duše. Usode pohlepnih, prebrisanih, preračunljivih likov slika z obilico črnega humorja in nas s prefinjenim stopnjevanjem napetosti vedno popelje do končnega presenetljivega preobrata. Bralcu se med drugim razodenejo kruta smrt tiranskega soproga, kazen za pohlepnega trgovca, nenavadno maščevanje zatrte soproge, ironičen konec vegetarijanskega kuharčka, v lastno past ujeta prešuštnica … Pri tem se Dahl vztrajno sprehaja po robu verjetnega, ki ga pogosto prestopi in zgodbo začini z dobro mero fantastičnih prvin. 


Bralski užitek brez primere!


Telo je človekov težki tovor … skozi vso večnost se more plaziti ali zložno koračiti. Pa se mu nekega dne pod urokom nevarne doze prvinske čarobnosti primeri, da v zraku, ki drhti od neukrotljive moči, zauzda pravcati dahlovski preblisk. Rekrutiran v prvi bataljon neposrednega prenosa življenjskega poligona pogleda iz krožnice – ošinejo ga, če ne preplavijo, brezobzirne, prepovedane téme, ki se kot kos izvrstne govedine ponujajo požrešnim očem. Zdaj (z)more oslediti opojno veno dogodka, ki ravno prav naglo, z usmerjeno močjo poblisne in tik za vrhuncem tudi ugasne. In nenadoma ga, vuuuš, odnese malo pod nebesa, iznenada mu, vuuuš, trebuh zaštrli v zrak, ko ga povsem nenadno, mojbog, pogoltne nekaj naravnost fenomenalno velikega. Velikanskega. Zares ogromnega … Kot struna napete kratke zgodbe, ki ne izginejo kot parni mehurčki v vodi …

(Tjaša Koprivec, urednica)


Odlomek

… Lahko vam povem le, da v vsem svojem življenju še nikoli nisem videl česa bolj zastrašujočega od teh ust. Preprosto nisem mogel prenesti, da se mi tako približujejo. Tudi če bi mi kdo v obraz potiskal razbeljen likalnik, ne bi bil niti približno tako prestrašen, prisežem, da ne. Močne roke so me objemale in me tiščale ob stol, da se nisem mogel premakniti, in usta so kar naprej rasla in rasla, in kar naenkrat so bila tik nad mano, ogromna, vlažna in jami podobna, in v naslednjem hipu – sem bil v njih.

Medijski odzivi

"Magične spretnosti, ki v literaturi 20. stoletja še niso bile presežene."
- Dennis Drabelle, The Washington Post


"Dahl je pripovedovalec zgodb, kot sta bila Poe in Hawthorne, obvladuje zaplete in like, kot so jih veliki mojstri iz preteklosti, temu pa doda svojo neukročenost in posmehljiv humor."
- Los Angeles Times


"Na vznemirljivo dolge intervale se pojavljajo popolni pisci kratkih zgodb, ki znajo premešati in začiniti štiri izjemne talente: groteskno domišljijo, oko za anekdotične zmešnjave s končnim obratom, krut smisel za humor, v katerem lahko koga zabodejo ali kaj porežejo, in zgoščen, natančen način pisanja ..."
- New York Times, 1953


"Dahl je eden domišljijsko najbolj neugnanih avtorjev polpretekle dobe, ki se je v svoji pisavi naslonil na zaznavo pripetljajev in odnosov zunaj sprejetih, nemalokdaj pa tudi sprejemljivih kalupov. Jezikovne akrobacije, po katerih slovi testo njegove literature za mladino, so primešane enajstim zgodbam te knjige za odrasle; njegov osnovni ton za mlajše je iskriv in bizaren, v Poljubčku pa srhljiv in bizaren."
- Miriam Drev, Bukla

"Poljubček je ena tistih knjig, ki je ne moreš odložiti, obenem pa si jo želiš brati bolj počasi, da je ne bi prehitro zmanjkalo."
- Ana Jurc, MMC RTV Slovenija

"... usoda hudobcev je zapisana s humorjem in magijo, ki bralca posrka v fantastični vrtinec."
- Indirekt

"... idealna knjiga za počitniški čas, čeprav pravzaprav ne bo zapolnila mnogo prostih uric, saj kar kliče po branju na dušek. Zgodbe so izjemno berljive in razumljive, povrh vsega pa še napete in zabavne - dovolj razlogov, da knjige ne izpustimo do zadnje strani."
- Knjižni molj, Siol.net

"Začnejo se počasi, a te že naslednji trenutek potegnejo proti vrhu in na koncu od branja zadihanega spustijo v preobrat, ki ga nikoli ni mogoče predvideti. Dahl je namreč predvidljiv samo v tem, da je vedno nepredvidljiv."
- Tina Bernik, Žurnal

"Odlično branje, njegova mikavnost pa najbolj izhaja prav iz razkola med šarmantnim slogom in grozljivimi prizori, ki jih ubeseduje."
- Gaja Kos, Nedelo

"To je branje, ki ni za otroke, saj je včasih mrakobno duhovito, strašljivo smešno, ampak je branje za starše, ki si ob vsakodnevnem glasnem branju njegovih otroških knjig zaželijo še posladek zase."
- Maja Črepinšek, Moj malček

"...  ena njegovih najbolj znanih zbirk kratkih zgodb za odrasle, v katerih streže s temnimi platmi človekove duše, ki jih spretno zamesi med črni humor v začetku povsem prijazne in le malce nenavadne premise. Na drugi strani pa se Dahl v teh zgodbah včasih sprehodi tudi po robu verjetnosti ter doda še ščepec fantastičnih prvin, ki jih sklene v presenetljivih preobratih." 
- Samo Rugelj, Bukla

"Slehernik lahko upravičeno trepeta pred Dahlovim čarovniškim peresom. Fantastično žonglira z brezobzirnimi in prepovedanimi temami in jih spreminja v pregrešno zapeljive čokoladne pralineje."
- Smilja Štravs, Delo

"Zgodbe so napisane s tolikšnim stilom in občutkom, da potem, ko knjigo preberemo, le s težavo primemo za novo branje. Edino, kar bi lahko očitali zbirki je, da prehitro mine. Knjiga spada na polico vsakega ljubitelja literature."
- Andrej Predin, Slovenske novice

"Kratke zgodbe - po en zabaven in presenečenj poln poljub za vsak dan dopusta."
- Žurnal (Poletno branje)

"Srhljiva atmosfera bralca potegne v vrtinec čudaških pustolovščin, v katerih se glavni liki sprehajajo po robu verjetnega in s pomočjo ironije razkrivajo temačne predele človekove duše. Knjiga, ki bo navdušila predvsem ljubitelje znanstvene fantastike."
- Ana Rozman, O osebnostiAvtor: Roald Dahl
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Ilustracija in oblikovanje naslovnice Sanja Janša
Redakcija in besedila na zavihkih: Tjaša Koprivec
Prelom: Bojan Primožič
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767040
Jezik: slovenski
Datum izida: 27. feb. 2009