Brezplačna dostava nad 35 €
Pomlad
Pomlad

Pomlad

Kvartet Letni časi
Avtor: Ali Smith Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Andreja Udovč

Kaj povezuje Katherine Mansfield, Charlieja Chaplina, Shakespeara, Rilkeja, Beethovna, brexit, sedanjost, preteklost, sever, jug, vzhod, zahod, moškega, ki žaluje za izgubljenimi časi, žensko, ujeto v sodobnosti? Pomlad. Veliko vezivo. Pomlad je del vrhunskega literarnega cikla Letni časi, kvarteta romanov, ki se s prostranimi koraki sprehajajo skozi intimne in skupnostne zgodbe našega časa. Nominacija za Orwellovo nagrado za politično leposlovje 2020.

15,00 € - 33,00 €
Redna cena: 15,00 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 15,00 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Prišla bo Pomlad. Popki bodo vzcveteli. Preden napoči, sto let snovanja kraljestva. Ob pomladnem svitu je zemlja še vedno hladna in spokojna, a globoko v njej se prebuja življenje.

  Kaj povezuje Katherine Mansfield, Charlieja Chaplina, Shakespeara, Rilkeja, Beethovna, brexit, sedanjost, preteklost, sever, jug, vzhod, zahod, moškega, ki žaluje za izgubljenimi časi, žensko, ujeto v sodobnosti?

  Pomlad. Veliko vezivo.

  Z mislijo na to, kako se zgodba seli skozi čas, in navezavo na Perikleja, eno najduhovitejših Shakespearovih romanc, Ali Smith zapiše nepredstavljivo zgodbo o nepredstavljivih časih. V času zidov in zapiranj njeno pisanje odpira zapore, podira zidove.

  Čas, v katerem živimo, spreminja naravo. Se bo zato spremenila narava zgodbe?

  Po romanu Zima med slovenske bralce prihaja naslednja knjiga iz presežnega literarnega cikla Letni časi Orwellove nagrajenke Ali Smith. Izvrstna sodobna škotska pisateljica je za svoje knjige prejela številne nagrade, med njimi encore, žensko nagrado za leposlovje in nagrado costa za najboljšo knjigo leta. Pomlad iz kvarteta Letni časi je bila predlagana za Orwellovo nagrado, Jesen v finalnem izboru za nagrado booker, Poletje pa je prejelo Orwellovo nagrado.

  Medijski odzivi

  »Čudovito literarno delo, usklajeno z duhom časa.«
  – The Guardian

  »Briljantno, vrhunsko, dragoceno. Ena najpomembnejših sodobnih pisateljic.«
  – i

  »Virginia Woolf našega časa.«
  – Observer

  »Jesen, Zima in Pomlad so romani, ki razgrinjajo stanje naroda in razumejo, da smo narod ti, jaz, vsi.«
  – New Statesman

  »Sijajno in izvirno.«
  – Stylist

  »Osupljivo, nepričakovano, nenavadno, navdušujoče.«
  – Psychologies

  »Vabljivo. Bralski užitek ob pravem trenutku.«
  – Financial Times

  Podrobnosti
  Datum izida 2/15/2024
  Format (mm) 125x198 mm
  Obseg (št. strani) 252
  Prevod Andreja Udovč
  Urednik Rok Zavrtanik
  Zbirka SANJE roman
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Zdaj pa, ne razumite nas narobe.

  Želimo najboljše za vas. Želimo narediti svet bolj povezan. Želimo, da se počutite, kot da je svet vaš. Želimo, da svet vidite skozi nas. Želimo, da se počutite kot vi sami. Želimo, da se počutite malce manj osamljeni. Želimo, da najdete druge, ki so prav takšni, kot ste vi.

  Želimo, da veste, da smo vaš najboljši vir znanja na svetu. Želimo vedeti vse o vas. Želimo vedeti o vseh krajih, kamor zahajate. Želimo vedeti, kje ste ta hip. Želimo, da objavite fotografije tega, kar si ogledujete, da se boste teh posebnih trenutkov spominjali vedno. Želimo, da si ta hip ogledate, kaj ste objavili pred desetimi leti. Lepo obletnico!

  Želimo vas pogosto spominjati na posebne trenutke, ki ste jih doživeli v preteklosti. Želimo vam pokazati, kaj so na spletu pred desetimi leti objavljali vaši prijatelji. Želimo, da si svoja življenja beležite, saj vaša življenja toliko pomenijo. Želimo, da veste, da nekaj pomenite na tem svetu. Želimo, da veste, koliko pomenite nam. Želimo, da veste, da nas to, kar vam je pomembno, močno zanima. Želimo, da veste, da je to pomembno tudi za nas.

  Želimo zabeležiti vsak vaš korak. Želimo vam pomagati, da boste v dobri kondiciji in fit. Želimo vedeti, kaj pospeši vaš srčni utrip. Želimo, da nam pošljete vzorec svoje DNK in določeno vsoto denarja, da vam bomo lahko pomagali ugotoviti, kdo ste, kdo je in kdo je bila vaša družina ter od kod izvirate, in to želimo samo iz  povsem legitimnih razlogov, v smislu za vas koristne storitve.

  Želimo, da so vaši odnosi vse, kar so lahko: prijateljski, partnerski, samski in zapleteni. Želimo vedeti, kaj kupujete. Želimo vedeti, kakšno glasbo prihaja skozi vaše slušalke. Želimo vedeti, kakšna oblačila nosite. Želimo prilagoditi oglase, da bodo po meri vam. Želimo, da so kot ustvarjeni za vas. Želimo, da izveste več o sebi. Želimo, da opravite naš zabavni psihološki osebnostni test, da bomo izvedeli, kakšen je v resnici vaš osebnostni profil in koga boste volili na volitvah. Želimo si vas razvrstiti v natančne kategorije, da bomo pridobili koristne podatke za zabavne projekte drugih proizvajalcev vsebin in povrhu še za naše lastne.

  Želimo biti ob vas v vaših dnevnih sobah. Želimo vam pomagati pri reševanju vsakodnevnih malih težav, kot kje jesti, kje preživeti počitnice, na katerem kanalu je na sporedu film in ob kateri uri, kje v vaši bližini se veliko ljudi prav zdaj zelo dobro zabava. Želimo vam pomagati pri spletnem naročanju raznih stvari: mačje hrane, vrtnarskih pripomočkov, potrebščin za vaše otroke. Želimo vam pomagati, da boste opremljeni s splošnim znanjem za pomoč vašim otrokom. Želimo, da nas imate za družinske člane. Zanima nas vse, kar izrečete. Želimo slišati, kaj izrečete vsakič, ko pogledate v zaslon. Želimo vas videti skozi ta zaslon, medtem ko vi gledate nekaj povsem drugega od nas. Želimo poznati besede, ki jih izrekate drug drugemu v prav vsaki sobi vaših hiš. Želimo vedeti, kakšen je vaš urnik, kaj počnete v danih vam urah na spletu in izven njega ter kako zapravljate svoj denar.

  Želimo, da telefoni, ki vam jih prodamo, delujejo počasneje in slabše kot prejšnji modeli, tako da si boste čim prej želeli kupiti novejši model.

  Želimo zaposliti ljudi, ki bodo napadali vse z močnim glasom in vestjo, ko bodo razkrili karkoli o nas, kar nam ne bo všeč, pa čeprav bo resnično. Želimo, da se ljudje črnske in  latinoameriške rase, ki delajo za nas, počutijo malce manj pomembne, zaščitene in zmožne se povzpeti v hierarhiji podjetja v primerjavi z belci, čeprav tudi od njih pričakujemo koristen doprinos, ko bo šlo za pridobivanje podatkov o etnični pripadnosti.

  Hočemo se zavzemati za svobodo govora, zlasti za vplivne bogate belce. Pomagati hočemo milijonom ljudi, da bodo lahko brali objave trolov. Pomagati hočemo vladni propagandi in olajšati ponarejanje volitev, nočemo pa oteževati organiziranja in spodbujanja etničnega čiščenja, kar so vse koristni stranski učinki tega, da smo tu za vas 24/7.

  Želimo, da veste, koliko nam pomeni vaš obraz. Želimo, da so vaš obraz in obrazi vseh, ki jih fotografirate, ter obrazi vseh vaših prijateljev in obrazi ljudi, ki jih fotografirajo oni, zabeleženi na spletu na naših spletnih mestih, namenjenih podatkovnim arhivom in raziskavam, povezaih z zabavnimi vsebinami.

  Hočemo, da veste, da je vaša varnost naša skrb. Hočemo, da veste, da spoštujemo in varujemo vašo zasebnost. Hočemo, da veste, da verjamemo, da je zasebnost človekova pravica in državljanska svoboščina, zlasti če si jo lahko privoščite. Hočemo vam zagotoviti, da imate stvari pod nadzorom. Hočemo, da se zavedate, kako dober nadzor imate nad tem, kdo ima vpogled v vaše podatke. Hočemo, da veste, da imate neomejen dostop do svojih podatkov – vi in vsi, ki vam sledijo.

  Hočemo pripovedovati zgodbo vašega življenja. Hočemo biti knjiga o vas. Hočemo biti vaša vez s svetom, edina, ki kaj šteje. Hočemo, da je za vas neprikladno, če nas ne uporabljate. Hočemo, da nas gledate in da takoj, ko nas prenehate gledati, začutite potrebo, da nas pogledate znova. Hočemo, da nas ne povezujete z linčanjem, lovom na čarovnice ali čistkami, razen če gre za vaša linčanje, lov na čarovnice in čistke.

  Hočemo vašo preteklost in vašo sedanjost, ker hočemo tudi vašo prihodnost, vse, kar zaobsega.

  Hočemo te popolnoma vsega.

  V SOZVEZDJU...