Brezplačna dostava nad 35 €
Pot na jug
Pot na jug

Pot na jug

Avtor: Michal Ajvaz Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Anjuša Belehar

Pot na jug je odprava v drobovje zgodbe, na konec Evrope in do mej pripovedovanja, ki razpre vabljiv katalog mest, resnične in izmišljene prostore, detektivski zaplet in razmislek o možnostih naracije. Pot na jug je obenem knjiga o srečni praznini, iz katere se rodita zgodba in pripoved o pripovedi (o pripovedi). Romanopisec Michal Ajvaz, največje ime češkega magičnega realizma, stke veličastno predivo zgodb in motivov, ki uresničuje idejo brezmejnega romana in romana kot prostora brez mej. Roman pot, ki ga je treba brati – in doživeti.

27,00 € - 45,00 €
Redna cena: 27,00 € Redna cena: 24,00 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 27,00 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

V vasici na južni obali Krete pripovedovalec sreča mladeniča, ki mu v razburljivi zgodbi razprostre zgodovino svojega potovanja od Prage do Libijskega morja. Gre za zamotano in nevarno popotovanje, na katero se je odpravil, da bi raziskal skrivnostno smrt dveh bratov: enega so ubili med baletno predstavo, truplo drugega pa so našli turški ribiči na obali Male Azije. Zagonetne sledi Martina in Kristýno poženejo na divji lov za neznanimi storilci po nočnih vlakih in prostranstvih Evrope – v Bratislavo, Budimpešto, Ljubljano, na otoke Mikonos in Kreta. Z iskanjem morilca obeh bratov povežeta zapletene štrene mnogih zgodb, ki so med seboj nepredvidljivo prepletene in bralca popeljejo v še bolj oddaljena in skrivnostna mesta Zemlje: v Moskvo, Boston, Ciudad de México ...Pot na jug je odprava v drobovje zgodbe, na konec Evrope in do mej pripovedovanja, ki prinaša vabljiv katalog mest, resnične in izmišljene prostore, detektivski zaplet in razmislek o možnostih naracije. Pot na jug je obenem knjiga o srečni praznini, iz katere se rodita zgodba in pripoved o pripovedi (o pripovedi). V njej sijajni češki romanopisec stke veličastno predivo zgodb in motivov, ki uresničuje idejo brezmejnega romana in romana kot prostora brez mej. Roman pot, ki ga je treba brati – in doživeti.

Michal Ajvaz je najpomembnejše ime češkega magičnega realizma. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med katerimi so češka državna nagrada za literaturo/za življenjsko delo, evropska nagrada utopiales, magnesia litera in nagrada Jaroslava Seiferta.

Podrobnosti
Datum izida 3/01/2024
Format (mm) 165 x 235 mm
Obseg (št. strani) 424
Prevod Anjuša Belehar
Urednik Andreja Udovč
Soavtorji

Fotografija na ovitku: Marjeta Marinčič

Zbirka SANJE roman
Založba Sanje
Jezik slovenski

Tišina, ki je vladala v trenutkih med poznim popoldnevom in bližajočim se večerom, je bila spletena iz pljuskanja nizkih valov, tleskanja markize, šelestenja mehkega papirnatega prta, ki mu je miren veter dvigal robove, oddaljenega cingljanja ovac, ki so se zgrinjale h koritu, v katerega jim je zagorel in počasen starec ob tej uri sipal sivkasto kašo. Včasih se je z morja oglasilo brnenje motorja oddaljenega čolna, ki se je krepilo in potihnilo šele, ko se je čoln dotaknil nizkega kamnitega zidca, a tudi ta zvok ni zmotil tkanja tišine, pač pa se je vanjo vpletal le kot jasen vzorec na sicer zbledeli preprogi. Ob teh pritajenih zvokih so misli kot po klančini počasi drsele naproti sanjam in se, zaznamovane s nezaključenim pogrezanjem v spanec, same od sebe razpletale in izvabljale daljne ali globoko zakopane podobe; misli pa so v tihih zvokih nemalokrat ujele tudi šepet prenekatere zgodbe – prav tukaj, na obali Libijskega morja, sem pomislil, da se je pripoved Tisoč in ene noči z vsemi čudeži in neverjetnimi srečanji rodila iz šumov, brenčanja, ropotanja in šelestenja južne tišine.

Michal Ajvaz

Michal Ajvaz

Michal Ajvaz je najpomembnejše ime češkega magičnega realizma. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med katerimi so češka državna nagrada za literaturo/za življenjsko delo, evropska nagrada utopiales, magnesia litera in nagrada Jaroslava Seiferta.

Poglej si ostala dela