Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Potrgajte poganjke, postrelite otroke
15.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Potrgajte poganjke, postrelite otroke

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Iztok Ilc

Redna cena: 15,95 €

Sanjska cena: 8,00 €*

Prihranite: 7,95 € (50%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Potrgajte poganjke, postrelite otroke je presunljiv prvenec Nobelovega nagrajenca za književnost.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 30. 01. 2015

Zbirka: ROMAN SANJE
Trda vezava
Obseg: 192 strani
Format: 125 mm x 198 mm

Izkaznica knjigePodrobnosti

Do bolečine napeto prozno strjenko zatreseta sprijaznjenost in prostodušen pogum petnajsterice podhranjenih dečkov, potem ko jih sprejme odročna vas sredi gora – in jih takoj nato zapusti.
Vaščani v dušečem molku zbežijo pred grožnjo epidemije. Izdaja orjaških razsežnosti se sedaj kakor zver podrgne ob drobna telesa zapuščenih otrok. V oklepu nenavzočnosti in drevesnega morja nad glavami sklenejo preživeti.
Potrgajte poganjke, postrelite otroke je presunljiv prvenec Nobelovega nagrajenca za književnost – v njem se ugnezdijo kolektivna norost vojne, ki preplavi gube človeških čustev, dvoličnost, nečlovečnost in odmerjen jezik, ki pripoveduje kakor kretnje v mokrem lesku mesečine … Čudežno.
- urednica

Kenzaburō Ōe se je rodil v čas, ki je (roko na srce, ne le) odraščajoče poganjke soočil z nenadejanim preobratom: pisalo se je leto 1945, ko je moral japonski cesar, še malo prej »živeči bog«, brezpogojno kapitulirati. Pisateljev prvi prozni izdelek moremo bržčas razumeti (tudi) kot odmev (te) družbenopolitične salte.

Odlomek

"Zora je bila povsem sveža in čista. Na debelo je snežilo, sneg je povsem prekril površje, drevesom pridal nabreklost, ki je spominjala na zaobljene hrbte živali, in se z neskončno svetlostjo bleščal v soncu. Sneg, je šinilo skozme, ko sem vroče zavzdihnil. Sneg − še nikoli v življenju nisem videl tako bogatega, obilnega snega. Drobne ptice so silovito ščebetale. Vse druge glasove pa je posrkala debela snežna odeja. Petje drobnih ptic in velikanska tišina. Na širnem svetu sem bil sam samcat in pravkar se je rodila ljubezen. Zastokal sem od užitka in se stresel. Nato sem se kakor močen velikan oprl na eno koleno, si grizel prezeble ustnice in z mokrimi očmi gledal ven na sneg. Nisem mogel ostati tiho."

Medijski odzivi

"Potrgajte poganjke, postrelite otroke spada med skorajda obvezna branja. Zaradi drugačnosti, izvirnega sloga, avtorjevega povojnega obračuna z vojno, privlačne zapletenosti vsega, kar je želel povedati na papirju in obenem krute preprostosti, ki iz napisanega vabi k razmisleku. Delo, s katerim je Ōe izjavljal stališče. V resnici ne gre za otroke. Ōejeva kritika družbe seže v produkcijo zla, ki ne naredi ničesar, da bi bilo bolje."
- Tomaž Bešter, Konteksti

"Roman je mojstrovina, Oe pa je bil že v mladih letih tako noro zrel in brezkompromisen pisatelj, da je prej on počastil Nobelovo nagrado kot Nobelova nagrada njega."
- Marko Golja, Radio ARS

"To je gotovo ena najbolj črnih, pesimističnih, temnih knjig, kar jih boste v življenju držali v rokah. Toda napisana je briljantno. Bogat jezik, bogato podobje, močna občutja - presunljiv roman, ki ostane v spominu."

- Valentina Plahuta Simčič, Delo

"Gre za brezkompromisno in brutalno pripoved iz poslednjih dni druge svetovne vojne, v kateri se ostra obsodba družbenih avtoritet, ki so deželo vzhajajočega sonca pahnile v katastrofo, spaja s prefinjeno, metaforično bogato govorico."
- Goran Dekleva, R Slo, 1. program

"Branje ne bo prijetno, zgodba vas bo oklofutala in boksnila v trebuh, a Kenzaburō Ōe je ustvaril močne podobe, napisal je delo, ki vas bo zgrabilo s svojimi kremplji in vas ne bo pustilo stran."
- Gaja Kos, Nedelo


"Ōeva čudovita proza si dovoli počasi drseti prek tankočutnih opisov narave ter otroške nedolžnosti, ki ji z neverjetno ostrino nasprotujejo podobe civiliziranega sveta vasi, polne smrti, razpada ter gnitja. Morda gre za nekoliko preveč očitno metaforo zmot fašistične japonske družbe, ki pa je vseeno napisana z neverjetno, bolečo lepoto."
- Aleš Oblak, Koridor

"Potrgajte poganjke, postrelite otroke je v vojno usmerjen roman, ki izraža globoko razočaranje nad vojnimi realijami odraslih ter izrazito obsodbo njihove krutosti."
- Petra Meterc, Radio Študent

"Oejevo delo in še posebej njegov konec nekoliko spominjata na kultni roman Gospodar muh Williama Goldinga."
- T.K., Vestnik Murska Sobota


"Zgodba o bolečini in krutosti ter nesmiselnem trpljenju otrok med vojno je hkrati ganljiv prikaz moči in volje do preživetja."ž
- Knjižnica Miklova hiša

"Tiste bralce, ki razumejo, da je leposlovje v svojem bistvu raziskovalno in da s pomočjo zgodb vztrajno poskuša napraviti resnico bolj resnično, bo Ōe prevzel z vso močjo."
-
The Scotsman

"V njegovem 'grotesknem realizmu' se skriva silovita poezija, ki nosi svoje sporočilo prek jezikovnih in kulturnih meja. Ta poezija je polna svežih opažanj in jedrnatih prispodob. Vztrajno se vrača k svojim motivom in tako nazadnje izginejo vse ovire: vsi njegovi liki nam postanejo domači in z odprtimi usti opazujemo njihovo preobrazbo. Kar naenkrat se pridružimo avtorjevemu stališču, da nobena resnica ni veljavna enkrat za vselej."
-
Iz utemeljitve Nobelove nagrade 

"… globoko razumevanje človekovega srca in nasprotij v njem."
- The Christian Science Monitor

Avtor: Kenzaburō Ōe
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Mateja Dermelj
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743154
Jezik: slovenski
Datum izida: 30. jan. 2015