Brezplačna dostava nad 35 €
Povratnik nasilja
Povratnik nasilja

Povratnik nasilja

Avtor: Nathacha Appanah Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Katja Zakrajšek

"Ime mi je Moise, petnajst let mi je in živim. "

7,99 € - 23,00 €
Redna cena: 8,99 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 8,99 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Nathacha Appanah je svojo naracijo postavila na pozabljen delček Francije – na otok Mayotte, posejan z dogodki, o katerih francoski mediji ne poročajo. Glavni junak je Mojzes, migrantski otrok, ki ga je mati iz vraževerja zapustila. Našla in vzgojila ga je medicinska sestra Marie. Nekoč mu zaupa zgodbo ranega otroštva, kar v Mojzesu zaneti upor. Ko Marie nenadoma umre, Mojzes pristane v tolpi v enem od otoških getov. Nasilne okoliščine nekega trenutka rodijo umor. Da bi pobegnil pred maščevanjem, se Mojzes, obdolžen odvzema življenja, med prevozom na zaslišanje dokoplje do svobode. Literarni izdelek izvrstne piske z bolečo točnostjo izpisuje okovje revščine na otoku, ukleščenem med migracijskimi pritiski in vse bolj surovim peklenskim nasiljem.

  Podrobnosti
  Datum izida 11/24/17
  Format (mm) 240 x 150
  Obseg (št. strani) 130
  Prevod Katja Zakrajšek
  Urednik Tjaša Koprivec Vuga
  Soavtorji Naslovna ilustracija: Nahid Kazemi
  Zbirka SANJE roman
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Sprašujem se, zakaj del mene ne sprejme in ne sprejme, da vsega tega ni več: da ni več dóma, trdnih betonskih zidov, pisanih zaves na oknih, tančičastih mrež proti komarjem, strehe iz zelene valovite pločevine, po kateri je štropotal dež, mangovca s sladkimi sadeži na dvorišču, vonja ilang-ilanga, ko se je večerilo, toplih obrokov,Dečka in reke, šole, iger, nalog, tuširanja z gelom Petit Marseillais, belih bombažnih srajc, koščka čokolade za malico, črke X pri scrabblu, keksov Lu, BarbarinegaL’aigle noir, trdnega spanca, časov, ko po ves dan nisem mislil na nič drugega kot na igro. Kje neki se skriva ta nezlomljiva reč? V tistem skrivnostnem kotičku, imenovanem podzavest? Te besede me je naučila Marie, ko mi je pripovedovala o tem, kar je bilo nekoč. Takole mi je rekla Marie, z rokami sklenjenimi kot v molitvi: Ti si mogoče pozabil, srček, vendar ti je ostalo v podzavesti. Podzavest nikoli ne pozabi.


  Ležem na hladna tla celice in se spominjam mize za pingpong. Mogoče tudi zadremam, mogoče spet sanjam o gosti, neskončni noči, ki jo lahko razrežeš na koščke in pogoltneš. Mogoče še popevam Orel, daj, ponesi me …

  Nathacha Appanah

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...