Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Povratnik nasilja
13.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Povratnik nasilja

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Katja Zakrajšek

Redna cena: 13,95 €

Sanjska cena: 9,99 €*

Prihranite: 3,96 € (28%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

"Ime mi je Moise, petnajst let mi je in živim. "


Vprašajte nas

Datum izdaje: 24. 11. 2017

Zbirka: SANJE roman
Broširana vezava
Obseg: 130 strani
Format: 240 mm x 150 mm

Knjižne izkaznice

Podrobnosti

Nathacha Appanah je svojo naracijo postavila na pozabljen delček Francije – na otok Mayotte, posejan z dogodki, o katerih francoski mediji ne poročajo. Glavni junak je Mojzes, migrantski otrok, ki ga je mati iz vraževerja zapustila. Našla in vzgojila ga je medicinska sestra Marie. Nekoč mu zaupa zgodbo ranega otroštva, kar v Mojzesu zaneti upor. Ko Marie nenadoma umre, Mojzes pristane v tolpi v enem od otoških getov. Nasilne okoliščine nekega trenutka rodijo umor. Da bi pobegnil pred maščevanjem, se Mojzes, obdolžen odvzema življenja, med prevozom na zaslišanje dokoplje do svobode. Literarni izdelek izvrstne piske z bolečo točnostjo izpisuje okovje revščine na otoku, ukleščenem med migracijskimi pritiski in vse bolj surovim peklenskim nasiljem.

Odlomek

Sprašujem se, zakaj del mene ne sprejme in ne sprejme, da vsega tega ni več: da ni več dóma, trdnih betonskih zidov, pisanih zaves na oknih, tančičastih mrež proti komarjem, strehe iz zelene valovite pločevine, po kateri je štropotal dež, mangovca s sladkimi sadeži na dvorišču, vonja ilang-ilanga, ko se je večerilo, toplih obrokov,Dečka in reke, šole, iger, nalog, tuširanja z gelom Petit Marseillais, belih bombažnih srajc, koščka čokolade za malico, črke X pri scrabblu, keksov Lu, BarbarinegaL’aigle noir, trdnega spanca, časov, ko po ves dan nisem mislil na nič drugega kot na igro. Kje neki se skriva ta nezlomljiva reč? V tistem skrivnostnem kotičku, imenovanem podzavest? Te besede me je naučila Marie, ko mi je pripovedovala o tem, kar je bilo nekoč. Takole mi je rekla Marie, z rokami sklenjenimi kot v molitvi: Ti si mogoče pozabil, srček, vendar ti je ostalo v podzavesti. Podzavest nikoli ne pozabi.


Ležem na hladna tla celice in se spominjam mize za pingpong. Mogoče tudi zadremam, mogoče spet sanjam o gosti, neskončni noči, ki jo lahko razrežeš na koščke in pogoltneš. Mogoče še popevam Orel, daj, ponesi me …

Medijski odzivi

"Povratnik nasilja je izpisan skozi imanenco več pripovedovalcev, ob zgodbi o mladem fantu, ki ne pripada nikamor in je tako skoraj idealni grešni kozel, pa ponuja vpogled v bedno življenje tistih, ki so za obljubo raja in urejene države pripravljeni narediti in pretrpeti vse, dokler ne ugotovijo, da je skoraj povsod slabše kot tam, od koder so pobegnili."
- Matej Bogataj, Mladina

Avtor: Nathacha Appanah
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Naslovna ilustracija: Nahid Kazemi
Oblikovanje: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612745141
Jezik: slovenski
Datum izida: 24. nov. 2017