Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Pravica
2.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Pravica

Mladi verujejo vate, Pravica.

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 2,99 €

Sanjska cena: 2,00 €*

Prihranite: 0,99 € (33%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Izbor misli divje aktualnega in današnjemu sprenevedanju smrtno nevarnega Srečka Kosovela, ki so kakor kozmična energija – človeka predramijo v življenje. Vzviharjene vrstice pesnika vsemirja, vizionarja, sijajnega misleca ustvarjajo iz svetovnega pogleda in ostroumno imenujejo, pojmujejo …


Vprašajte nas

Datum izdaje: 10. 07. 2012

Zbirka: AKTIVNI DRŽAVLJANI
Broširana vezava
Obseg: 80 strani
Format: 125 mm x 198 mm 

Podrobnosti

#Pravica se je takoj po izidu povzpela na prvo mesto najbolj prodajanih knjig v Sloveniji

Izbor misli divje aktualnega in današnjemu sprenevedanju smrtno nevarnega Srečka Kosovela, ki so kakor kozmična energija – človeka predramijo v življenje. Vzviharjene vrstice pesnika vsemirja, vizionarja, sijajnega misleca ustvarjajo iz svetovnega pogleda in ostroumno imenujejo, pojmujejo …

Fotogalerija  nenadkriljive umetniške manifestacije #Pravica na Prešernovem trgu z vizionarskimi mislimi Srečka Kosovela in mednarodno glasbeno "eksplozijo" Etno Hist(e)ria.

"V današnji temni čas korupcije, prodanosti, mrtvila, sleparije, bolezni, krivice, želodčarstva sije svetloba od člo­veka, ki stoji."

"Samo Človek, ki bo globoko izoblikoval svojo dušo, le tak človek bo lahko človek bodočnosti, pošten, pravičen, etičen, ker je tudi vsa etika le odsev lepote duše."

"Resnica bo zakraljevala, vera v resničnost tega je vera, ki pospešuje razvoj človeštva."

"Zmaga resnice v kulturnem,
humanizma v gospodarskem,
pravičnosti v socialnem življenju
bo največji triumf sodobnega človeštva."

Preberite uvodni del  knjige!

Odlomek

A mi se bomo borili.
V nas je vera. Vera v zmago Pravice.
Ta pravica nam je sveta.
Sveta, ker je Pravica edini pogoj človeškega življenja.

Mladi verujejo
vate, Pravica.

Ti si jim svit
na temino vsakdanjosti.

Ti poveličaš
vsakdanjost v resničnost.

Ti poveličaš resničnost v lepoto.

Da v njej zasijejo
ranjena srca.

Medijski odzivi

"Kot pesnik je intuitivno dojel, da vsak ustvarjalec stoji na ostri črti med tradicijo in novim, še prihajajočim, nastajajočim, še ne povsem jasnim. Kot človek je razbiral svet z neverjetno občutljivostjo, kot bi bil ogoljen, brez zaščite kože, kot živi seizmograf človeške bolečine, ponižanja in neodtujljive vere v pravičnost. Danes je Srečko Kosovel del šolskega literarnega kanona, a njegove misli so tudi del vsesplošnega občutenja našega časa. Današnji Srečki in Srečke znova govorijo besede Pravice."
– Tanja Lesničar Pučko, Dnevnik

"Knjižica je poziv k premiku; besede Srečka Kosovela se kot ostro rezilo zasadijo v sredo hlapčevske duše in ji odpirajo pogum za boj in vero v pravico. "Čas zahteva nove orientacije!" In čas zahteva, da začnemo vizionarske misli slovenskih literatov širiti manifestativno. "Nobena doba še ni bila tako velika po svojih vprašanjih in tako bedna po svojih odgovorih, kakor je naša," ugotavlja Kosovel."

– Mojca Ketiš, Dnevnik

"Julij je na slovenske knjižne police postavil tudi #Pravico, drobno knjižico misli in verzov pesnika trdega in neizprosnega Krasa, Srečka Kosovela (1904–1924). V njej boleče aktualno in »smrtno nevarno« postavlja ogledalo sprenevedavi in pokvarjeni družbi, ki jo živimo tudi v 21. stoletju. Vizionarsko-preroške misli so nanizane tako, da se dotaknejo tudi tistih, ki sicer poezije ne prebiramo prav pogosto, zlasti pa tistih, ki občutijo krivice."
– M. M., Delavska enotnost

"Zbirka #Pravica je v današnjih časih še kako dobrodošla; je obvezno čtivo za vsakega družbeno angažiranega posameznika, je zbirka misli, ki napotujejo k premisleku, k izoblikovanju mnenj in stališč, je zbirka misli, ki nam da vedeti, da je Kosovel večen, vselej aktualen, da je pesnik in vizionar, ki presega slovenska tla in razmišlja globalno, da je pesnik, ki je umetnosti pripisal določeno vlogo in odgovornost, po kateri mora ta preseči zgolj estetsko polje in prestopiti v sfero politične sile."
– Matej Budin, LUD Literatura

Avtor: Srečko Kosovel
Urednik: Rok Zavrtanik, Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741426
Jezik: slovenski
Datum izida: 10. jul. 2012