Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Prevarana Slovenija
19.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Prevarana Slovenija

Domoljubje, zapisano z ničlami.

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 19,95 €

Sanjska cena: 12,00 €*

Prihranite: 7,95 € (40%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Knjiga, posvečena 25. letnici Republike Slovenije. 
Ozadje osamosvojitve: dogodki v obdobju od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji aprila 1990 do prvih demokratičnih volitev v samostojni državi decembra 1992. 


Vprašajte nas

Datum izdaje: 24. 02. 2016

Zbirka: DOKUMENTA
Broširana vezava
Obseg: 496 strani
Format: 155 mm x 235 mm

Podrobnosti

Razkrita ozadja slovenske osamosvojitve.
Knjiga, posvečena 25. letnici Republike Slovenije. 
Ozadje osamosvojitve: dogodki v obdobju od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji aprila 1990 do prvih demokratičnih volitev v samostojni državi decembra 1992.

Večletno delo uglednega slovenskega novinarja Mateja Šurca, soavtorja odmevne uspešnice, knjižne trilogije V imenu države, ki je prejela več mednarodnih nagrad in priznanj.

Knjiga Prevarana Slovenija, ki bo izšla v zbirki Dokumenta ob 25. obletnici slovenske osamosvojitve, razkriva ozadja novejše slovenske zgodovine in prinaša vrsto presenetljivih, vse doslej spregledanih ali zamolčanih dejstev.

Poglobljena preiskava več kot deset tisoč (večinoma) tajnih dokumentov, dopolnjena z intervjuji z več kot sto pričevalci, razpira dramatična dogajanja, ki se berejo kot napet vohunski, vojno-politični triler.  

Matej Šurc je za knjigo Prevarana Slovenija prejel nagrado Društva novinarjev Slovenije ČUVAJ / WATCHDOG za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2016!
  
------

Nekaj naslovov zgodb iz knjige:


Tovariši in gospodje: med rdečo zvezdo in samostojno Slovenijo

Kratkohlačnik s kalašnikovko razorožil armado

Rašomon na Šentviški gori in »terorist« v Ljubljani 

O največjem skladišču orožja in majorju, ki je preveč vedel 

Od Orbisa do Patrie: vse za dobro ceno in izdatno podkupnino

Oficir JLA: »Doslej je bil Janša naša skrb, odslej bo vaša.«

Lisica varuje kokoši, tajna služba pa dokumente

Šesterica ovadenih in zaljubljena tožilka

Ljubezen do domovine gre skozi denarnico 


Predstavitev knjige v Kinu Šiška, 25. 2. 2016.
Pogovor z avtorjem Matejem Šurcem, penologom dr. Draganom Petrovcem, zgodovinarjem dr. Zdenkom Čepičem in novinarjem Erikom Valenčičem je vodila dramska igralka in pisateljica Draga Potočnjak. Posnetek je na voljo tule.

Odlomek

»Zakaj niste takoj upoštevali povelja za napad, ki je prišlo z vrha?«
»Če bi napadli takoj, ko smo dobili ukaz, bi tvegali zračni napad. Letalski jurišniki bi lahko povzročili pokol, padale bi tudi civilne žrtve. Popoldne me je klical Bavčar in zahteval kri. Dobesedno! Kričal je name, me zmerjal …«

Medijski odzivi

"Njegovo preiskovalno novinarsko delo je že od začetkov brezkompromisno, ukvarja se z najbolj skritimi in zavrženimi dejanji vplivnih posameznikov, razkriva nevralgične točke družbe, njegovi izsledki pretresajo javnost in vplivajo na njeno mnenje."
- iz obrazložitve nagrade Društva novinarjev Slovenije ČUVAJ / WATCHDOG za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2016

"Znameniti sodobni britanski pisatelj Julian Barnes pravi, da je povedati svoji državi, kdaj se obnaša nečastno, nespametno ali surovo, pravzaprav najvišja oblika patriotizma. Videti je, da bi se pod to izjavo podpisal tudi Matej Šurc."
- Goran Dekleva, Radio Slovenija, Dogodki in odmevi (23:45)


"Dr. Zdenko Čepič, znanstvenik Inštituta za novejšo zgodovino, je ob izidu knjige napisal, da je delo Mateja Šurca dokaz, da preteklosti ni mogoče ubežati. To velja za akterje njegove zgodbe, pa tudi za bralce, ki bodo izvedeli marsikaj takšnega, o čemer se še ne govori. Toda, to pa dodajamo v Odmevih, to seveda ne more biti izgovor, da zaradi vsega preteklega ne kaže še bolj kot kdaj koli misliti na prihodnost."
- Igor E. BergantTV Slovenija, Odmevi (35:33)


"Prevarana Slovenija se bere kot dobro napisana kriminalka, ... seveda pa ti ob njej narašča tlak, saj se v mozaik naše dramatične sedanjosti zlagajo koščki, ki so dosedaj manjkali."
- Sonja Grizila, Zarja

"Bralec, ki je lačen resnice o temah, ki so v Sloveniji tabu, utegne ceniti prav to ponavljajočo se vztrajnost avtorja, da ne obmolkne, da resnica o Sloveniji in o sencah njenega nastanka ne obmolkne."
- Janez Markeš, Delo

"Jaz sem novinar. Raziskujem in pišem. Nisem pa tožilec. Sem pa prepričan, da če bi vsak opravil svoje delo, v Sloveniji danes ne bi bili tako prežeti z občutkom, da se lahko dela, kar se hoče, in da za to ne bo nihče kaznovan."
- Matej Šurc v intervjuju z Žigom Karižem, Sedem

"Knjiga je posvečena Sloveniji takšni, kot je, in ne takšni, kot si nekateri želijo, da bi bila."
- Matej Šurc v pogovoru z Goranom Deklevo, Sobotno branje, Radio Slovenija 1

"Temna plat slovenske osamosvojitve dobiva s to knjigo nekaj novih neprijetno konkretnih odtenkov."
- Dragica Korade, Večer

"Matej Šurc je govoril z več kot stotimi pričami burnih dogodkov v začetku devetdesetih let."
Nedeljski dnevnik

"Ker so nas zgodovinarji, politiki in literati že poučili, da zgodovino pišejo zmagovalci, pa nemara danes bolj kot kdajkoli velja razmisliti, ali res poznamo vse plasti lastne zgodovine."
- Tina M. Valenčič, Primorske novice

"Za pisanje knjige se je Šurc, kot je dejal, odločil, ker mu ni vseeno, v kakšni državi živi in ker želi, da javnost pozna tudi drugo plat državne zgodovine."
Svet 24

"Tudi v oddaji, ki jo vodi Fabio Gergolet, so razčlenjene presenetljive in pretresljive usode mnogih, ki so se tej trgovini z orožjem uprli, nekateri so to plačali z življenjem, drugim so načeli ugled, kot na primer primorskemu pesniku Cirilu Zlobcu, članu predsedstva Republike Slovenije."
- intervju z Matejem Šurcem, Fabio Gergolet, oddaja TDD, Rai3

"Avtor meni, da je 25 let dovolj dolga doba, da se pod dogodke iz obdobja osamosvojitve potegne črta in da se soočimo z dejstvom, da se je v tem obdobju na slovenskih tleh dogajalo tudi marsikaj, na kar Slovenci ne moremo biti ponosni."
- Marjana Ahačič, Gorenjski glas

Intervju Mateja Šurca na radiu Sraka

Radio Sraka

Intervju Mateja Šurca na TV Veseljak

TV Veseljak

"Avtorju Mateju Šurcu se je posrečilo sestaviti celovito "zgodbo" naše osamosvojitve, predstaviti njeno dvojno naravo kot enovit, soodnosni proces: ustvarjanje države in hkrati njeno zlorabljanje; manifestacijo ljudske volje po svobodi in suverenosti, a hkrati že njeno izigravanje."

- dr. Spomenka Hribar, sociologinja in filozofinja

"Delo Mateja Šurca je dokaz, da preteklosti ni mogoče ubežati. To velja za akterje njegove "zgodbe", pa tudi za bralce, ki bodo izvedeli marsikaj takšnega, o čemer se ne govori."
-
dr. Zdenko Čepič, znanstveni svetnik na Inštitutu za novejšo zgodovino


"Prevarana Slovenija je ultimativni odgovor na hudodelsko retuširanje naše polpreteklosti, je knjiga, ki bo napajala bodoče zgodovinske učbenike. ... Ti ljudje za svoja dejanja nikoli niso sodno odgovarjali, ne zares. Naj jim torej sodi (vsaj) zgodovina!"
- Erik Valenčič

Avtor: Matej Šurc
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Redakcija besedila: Tina Malič
Oblikovanje naslovnice: Boštjan Pavletič
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743987
Jezik: slovenski
Datum izida: 24. feb. 2016