Brezplačna dostava nad 35 €
Prevlada ali preživetje
Prevlada ali preživetje

Prevlada ali preživetje

Avtor: Noam Chomsky Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Iztok Osojnik
ZDA so v obdobju po koncu druge svetovne vojne postale vodilna svetovna sila in so po padcu Sovjetske zveze kot edine prevzela krmilo svetovne politike v svoje roke. Knjiga Prevlada ali preživetje opisuje zgodovino ameriškega prizadevanja za globalno prevlado. Imperialna velika strategija, ki jo je razglasila administracija pod vodstvom Busha mlajšega, ukinja mednarodno pravo in za osnovo mednarodnih odnosov v svetu vzpostavlja načelo ameriške vojaške in ekonomske premoči.
Redna cena: 14,56 € Sanjska cena: 13,83 € Prihranite: 0,73 € (5%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).
Datum izida: 06. Nov. 0001

Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

Razpoložljivost: Ni na zalogi
SKU
138

ZDA so vodilna teroristična država v svetu. (Noam Chomsky)

Sama ideja sega v devetnajsto stoletje, enega prvih vrhov je dosegla v »idealizmu« predsednika Woodrowa Wilsona v obliki nasilne politike uveljavljanja dominacije ZDA v Latinski Ameriki. Nov vrh je ponovno dosegla v času administracije pod Ronaldom Reaganom, ki je svoje interese v Latinski Ameriki začela odkrito uveljavljati s pomočjo vojaških ali paravojaških posegov. Ameriška politika pod vodstvom Busha mlajšega je omenjeni ameriški »državni terorizem«, to je politiko grobe vojaške in ekonomske premoči, neposrednega vojaškega posredovanja in t.i. »vnaprejšnjih« vojaških napadov sprejela za edino za ZDA sprejemljivo načelo v mednarodnih odnosih globalnega uveljavljanja ameriških interesov. Z obdobjem po 11.9. smo stopili v novo dobo globalnega terorja, izsiljevanja in grobega uveljavljanja interesov »avantgarde« ZDA, ki se jasno kaže v številnih vojnah, vojaških in paravojaških grozodejstvih in nasilnem delovanju različnih totalitarnih režimov po celem svetu. Konec je s temeljnimi človekovimi pravicami, mednarodnim pravom, ZN in drugimi mednarodnimi političnimi ustanovami po drugi svetovni vojni. Vstopili smo v obdobje globalnega imperija, ki ga vodi »virtualni senat« mednarodnega korporativizma in ščiti ZDA, najmočnejša vojaška sila na svetu. Temu se lahko človeštvo upre samo s pomočjo »druge najmočnejše planetarne sile«, to je javnega mnenja, ki ga predstavljajo različne civilne in aktivistične organizacije. »Če bi radi prebrali eno samo knjigo o ameriškem imperiju, sezite po tej, » je zapisala Arundhati Roy, slavna indijska avtorica romana Bog malih stvari. »Gre za najboljše delo Chomskega,« pravi. In dodaja: »Njegova knjiga Prevlada ali preživetje je obvezno čtivo.« Tim Adams pa je v Observerju napisal, da gre za »uničujočo zgodovino ameriške zunanje politike po 1945 in natančno anatomijo sedanje 'vojne proti terorju'.« Prodoren »socialno-političen vpogled v katastrofo ameriške dominacije v svetu,« so zapisali v Areni. Pred seboj imamo vsekakor obvezno branje za vsakega, ki bi rad razumel, kaj se dogaja na globalni svetovni ravni

Podrobnosti
Sanjska cena 13,83
Prevod Iztok Osojnik
Prednaročilo Ne
Datum izida 11/06/0001
ISBN 9616387669
Zbirka TIGR
Založba Sanje
Jezik slovenski
Format (mm) 130 x 210
Obseg (št. strani) 344

Grožnja preživetju je trenutno še večja zaradi vztrajnega truda, da ne bi le oslabili uradnih ustanov, v preteklosti razvitih izključno zato, da bi ublažile brezobzirne posledice tržnega fundamentalizma, ampak tudi, da bi spodnesli kulturo simpatije in solidarnosti, ki ohranja omenjene ustanove pri življenju.

Noam Chomsky

Poglej si ostala dela