Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Primer nezveste Klare
9.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Primer nezveste Klare

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Nives Vidrih

Redna cena: 9,99 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 6,99 € (70%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Avtorefleksivna parodija življenja uspešnega pisatelja.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 21. 10. 2010

Zbirka: SANJE roman
Broširana izdaja
Obseg: 205 strani
Format: 235 mm x 152 mm

Podrobnosti

Avtorefleksivna parodija življenja uspešnega pisatelja.

Zasebnega detektiva, čigar praška pisarna je specializirana predvsem za zasledovanje nezvestih partnerjev, popularni pisatelj Norbert Černý nekega dne zaprosi za sestanek – tako se začne kriminalni roman Michala Viewegha, najbolj branega sodobnega češkega pisatelja, ki ima v slovenščino prevedenih že devet knjig, od tega jih je sedem izšlo pri Založbi Sanje. Primer nezveste Klare ni samo duhovita samoironična refleksija tako imenovanega uspešnega pisatelja, ampak predvsem rafinirano sestavljena zgodba o ljubezni, prijateljstvu in ljubosumju. Roman z detektivskimi prvinami, poln presenetljivih obratov, bralca popelje tudi na Kitajsko. V ta kontekst sodi avtorjeva izjava, češ da je o nezvestobi napisanih nemalo knjig, saj je, na drugi strani, zvestoba že res lepa, a z literarnega stališča dolgočasna.


Viewegh je na svoj znan duhovit in živahen način, s številnimi razgibanimi dialogi, napisal še eno nadvse berljivo knjigo. Naklade Vieweghovih del na Češkem dosegajo astronomske naklade, tudi preko 100.000 izvodov.

---

Smaragdna zelenina v očeh in v poželenju vzdrhteli hrbet in ljubosumni ljubimec z literarno težo in demoni, ki grizejo v racionalnost, in riževa polja in slamniki in ljubezen – nak, ljubezen ne obstaja – dokazi ljubezni … se gnetejo v življenju romana, ki se porogljivo vriva v pisateljev avtoreferat. V (samo)ironičnem cikcaku pluje še prigodba, ki se žanrsko pajdaši s kriminalnim romanom, zgodba, ki se premeteno vije zdaj vzdolž, zdaj počez – tja do oglušljivega crescenda. 
- Tjaša Koprivec, urednica

Odlomek

Kako kaj gospod pisateljč« je vprašala, vendar oči ni odtrgala od zaslona. To je bilo bolj družabno vprašanje – orke in delfini so bili zanjo trenutno bolj zanimivi kot ljubosumni češki pisatelji. »Nič, je že priznal. Seveda ne bo napisal nobene knjige, to bo čisto navadno zasledovanje.« Po svoje je bilo nenavadno: še v taksiju sem mislil, da imam za Rút tako rekoč senzacionalno razkritje, ampak zdaj, v tej mirni domačni atmosferi, se mi nenadoma ni dalo govoriti o Norbertu. Kot bi bilo njegovo ljubosumje virus, s katerim bi naju lahko oba okužil – že s tem, da bi Rút obširneje pripovedoval o Norbertu.

Medijski odzivi

"Prijeten, prefinjeno zasnovan roman. Med vrsticami se povsod pojavlja igriv nasmeh Michala Viewegha."
- Ulrich M. Schmid, Neue Zürcher Zeitung

"Ob vsej samorefleksiji pa avtor ne pozabi na zaplet, ki se vrti okrog varanja na različnih nivojih. “Uspeva mu simbioza med relevantnostjo in zabavo,” je nekoč o Vieweghu rekel njegov kolega Thomas Brussig. Drži. In ponovno mu je uspelo zagotoviti čtivo z dodano vrednostjo."
- Sebastian Fasthuber, Falter

"Vieweghu uspeva simbioza osnovnega, pomembnega in zabavnega ... Nobena od njegovih knjig ni enaka drugi, kljub temu pa njegovi oboževalci vedno najdejo tisto, kar jim je ljubo."
- Thomas Brussig, Der Spiegel

"Vieweghu je treba priznati njegov velik literarni talent, prav tako pa premišljenost. Pozna tako svoje močne kot šibke plati. Močne plati – humor, čut za vsakdanji jezik, sposobnost dojemanja ozračja v družbi – v celoti uporablja, slabih plati – komplicirani zapleti, globoka psihologija likov – se večinoma poskuša izogibati."
- Ladislav Nagy, Reflex

"Viewegh to zgodbo pove v lahkotnem tempu in vedno, ko se pojavi nevarnost klišejev, situacijo reši z duhovito domislico. Posebna kvaliteta njegovega novega romana pa ni v mešanju kriminalke z erotičnim ljubezenskim trikotnikom, ampak v literarni refleksiji procesa pisanja."
- Ulrich M. Schmid, Neue Zürcher Zeitung

"Kar se začne kot povsem običajna akcija zasledovanja, se razvije v kompleksno igro poželenja, v kateri kot akter sodeluje tudi detektiv, pri čemer niti precej občutljivi in kultivirani vohljač ni več prepričan, če ni tudi sam Cernyjeva iznajdba. Vieweghu s tem romanom, v katerem se nežno poigrava z vzorci kriminalnega in ljubezenskega romana, uspe avtoportret, poln ironije. Kot nam uspe ugotoviti, odnos med avtorjem in njegovimi liki zaznamujeta tako vsevednost kot  ljubosumje – boji se namreč, da bi se pri njegovih likih razvilo preveč bogato zasebno življenje in bi mu ti spolzeli iz rok."
- Sebastian Fasthuber, Falter

"... v branje priporočamo žanrsko obarvano (samo)ironično zgodbo, v kateri se življenje uspešnega, a bolestno ljubosumnega pisatelja brezizhodno poveže z detektivom, ki zasleduje njegovo mlado ljubico in mu hkrati služi kot pisateljski navdih."
- Renate Štrucl, Bukla

"Detektivska humoreska se skozi primer nezveste sinologinje ironično loteva odnosov med ljudmi, navidezno čustveno osvobojenih, a v resnici potuhnjeno ljubosumnih." 
- Manca Čujež, Siol.net

"Viewegh bralca rad preseneča in naravnost uživa v sukanju zgodbe in objestnem vdiranju v kozmos, ki ga ustvarja, s čimer postavlja povedano pod vprašaj. Knjiga je po vieweghovsko humorna in (avto)ironična in zato navkljub nelahki temi prijetno lahkotno branje ..."
- Gaja Kos, Nedelo

"Pisatelj je v tem delu združil tri žanre: detektivko, samoironijo in esej. Takšne zlitine običajno ne uspejo, tokrat pa vsak izmed žanrov dobi presežek z nadgradnjo drugega. Pravzaprav mu uspeva z multiplikacijo vsebin: od ljubosumnega pisatelja, detektiva in Klare prehaja v univerzitetni milje, od tam v psihološki roman, pa v množični turizem."
- Bernard Nežmah, Mladina

"Češki pisatelj Michal Viewegh, zvezda srednjeevropskega leposlovja"
- (Primorske novice)

"Pisanje je zame sestavljanje delčkov, ki tvorijo novo celoto. Roman je celota, kakršno kaotični svet okoli nas ne pozna ..." 
- (Delo)

"Pišem resnico o življenju, ki ga poznam" 
- (MMC RTV SLO)

"Avtor Romana za ženske o izkušnjah s fatalnimi ženskami "
- (Vest)

"Michal Viewegh: Življenje pred literaturo" 
- (STA/Siol)

"Intervju s češkim pisateljem Michalom Vieweghom"
- (STA/Siol)

Avtor: Michal Viewegh
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Mateja Dermelj
Oblikovanje naslovnice: Jerneja Rodica
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767118
Jezik: slovenski
Datum izida: 21. okt. 2010