Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Prisluhni, mali človek!
15 EUR Zaloga: Na zalogi

Prisluhni, mali človek!

Avtor: | | Založnik: Sanje

Prevod: Erik Majaron

Redna cena: 15,00 €

Orgonski energiji pritrjujoče esejistično delo enega najtehtnejših mislecev, znanstvenikov in psihiatrov 20. stoletja. Wilhelm Reich, presunjen od zavedanja, da ljudje že dolgo grdo ravnajo z življenjsko silo v sebi, je z visokoenergetskimi pobliski razsodnosti ubesedil kozmični coup de coeur, ki nagovarja vsakogar.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 27. 06. 2019

Zbirka: KNJIŽNICA SEŽGANIH KNJIG
Broširana vezava
Obseg: 119 strani
Format: 152 mm x 235 mm

Podrobnosti

Orgonski energiji pritrjujoče esejistično delo enega najtehtnejših mislecev, znanstvenikov in psihiatrov 20. stoletja. Wilhelm Reich, presunjen od zavedanja, da ljudje že dolgo grdo ravnajo z življenjsko silo v sebi, je z visokoenergetskimi pobliski razsodnosti ubesedil kozmični coup de coeur, ki nagovarja vsakogar. Apel malemu človeku je napisal leta 1964 kot odgovor na klevete, ki so škodoželjno treščile v njegovo izjemno znanstveno kariero. V njem završi misel, kako je bil sprva naivno zaupljivo, nato s čedalje večjo osuplostjo in nazadnje zgroženo priča samopoškodovanju, ki ga vase uperja mali človek; njegovemu trpljenju in na večno vračanje istega obsojenim uporniškim jurišem: temu, s kakšno ihto poveličuje svoje sovražnike in ugonablja prijatelje; kako vsakokrat, ko si pod trobojnico ljudstva pridobi opolnomočenje, to moč zlorabi, da se sprevrže v še krutejšo obliko oblasti od tiste, ki jo je nasledila.

Reich nas s svojim preroditeljskim pisanjem pokliče k poštenemu pogledu vase. Obvezuje nas k prevzemanju odgovornosti za lastno življenje in k prižiganju neizkoriščene svetlobe, ki brli globoko v kolektivnih prepadih človekove narave.

Esejistično delo bosta branila uvod Roka Zavrtanika in obsežna spremna beseda kultnega režiserja jugoslovanskega črnega vala Dušana Makavejeva.

Odlomek

Strah te je misliti, mali človek, kajti misel gre z roko v roki z močnimi telesnimi občutki, tebe pa je strah lastnega telesa. Mnogi veliki ljudje so te pozvali: »Vrni se k svojim izvorom! Prisluhni notranjemu glasu, odzovi se na svoja pristna čustva! Spoštuj in čislaj ljubezen!« Ampak ti si gluh za te besede, sploh jih ne doumeš več.

 Padajo na tla prostrane puščave in samotni glasniki preminejo v tvoji pusti divjini, mali človek.

Na voljo si imel izbiro: poleteti v nadčloveške višave z Nietzschejem ali se pogrezniti v podčloveške globine s Hitlerjem. Kričal si Heil, heil! in izbral podčloveške globine.

Na voljo si imel izbiro: Leninovo resnično demokratično ustavo ali Stalinovo diktatorstvo. Izbral si Stalinovo diktatorstvo.

Na voljo si imel izbiro: Freudovo pojasnitev seksualnega jedra tvojih duševnih motenj ali njegovo teorijo o prilagoditvi kulturi. Zavrgel si teorijo o seksualnosti in izbral teorijo o prilagoditvi kulturi, zato si obvisel v zraku.

Na voljo si imel izbiro: Jezusa z njegovo dostojanstveno preprostostjo ali Pavla z njegovim celibatom za duhovnike in dosmrtno obvezno poroko s teboj. Izbral si celibat in obvezno poroko, pri čemer si pozabil na preprostost Jezusove matere, ki je rodila otroka iz ljubezni in samo iz ljubezni.

Na voljo si imel izbiro: Marxov vpogled v produktivnost tvoje žive delovne sile, ki edina ustvarja vrednost proizvodov, ali idejo države. Pozabil si na živo energijo svojega dela in izbral idejo države.

Med francosko revolucijo si imel na voljo izbiro: krutega Robespierra ali plemenitega Dantona. Izbral si krutost, plemenitost in dobroto pa si poslal pod giljotino.

V Nemčiji si lahko izbiral med Göringom in Himmlerjem na eni strani ter Liebknechtom, Landauom in Mühsamom na drugi. Himmlerja si povzdignil v načelnika policije, svoje sijajne prijatelje pa si umoril.

Na voljo si imel izbiro: Juliusa Streicherja ali Waltherja Rathenaua. Umoril si Rathenaua.

Na voljo si imel izbiro: Lodgea ali Wilsona. Umoril si Wilsona.

Na voljo si imel izbiro: okrutno inkvizicijo ali Galilejevo resnico. Mučil in poniževal si velikega Galileja, od čigar iznajdb imaš še danes korist. Zdaj, v dvajsetem stoletju, si poskrbel za nov razcvet inkvizicijskih metod.

Na voljo si imel izbiro: terapijo duševnih bolezni s šoki ali razumevanje duševne motnje. Odločil si se za terapijo s šoki, in sicer iz strahu, da bi sprevidel enormnost lastne sprevrženosti. Še naprej si hotel biti slep; a le široko odprte, ostroglede oči bi ti lahko pomagale.

Prav pred nedavnim si imel na voljo izbiro med morilsko atomsko energijo in koristno orgonsko energijo. Dosleden v svoji zabitosti si izbral atomsko energijo.

Iz spremne besede Dušana Makavejeva

Leto 1968, leto nepredvidenega ljudskega vrenja, leto, v katerem so mladi ljudje praktično po vsem svetu ravnali nepričakovano in ves planet spreminjali v politično gledališče in novo družabno igro, je bilo leto prebujenega upanja, hkrati pa tudi leto v živo napovedane katastrofe. Hitro so prišle na svetlo Reichove domneve o neslutenih energijah, ki jih bo nekega dne vnela ena sama iskra, in se brž dopolnile z Reichovimi najbolj črnimi slutnjami, da je človeštvo nepovratno ukročeno in zatrto, mišično, duhovno in ekonomsko, in da je pravzaprav izgubilo kapacitete za svobodo.

Vprašanje odnosa med spontanostjo in organizacijo se vse bolj zdi vprašanje dni. Ne vemo še, ali smo na poti k smrti, kot vrsta, prestopili točko, s katere ni vrnitve.

Tudi če se je Reich motil, kot zanj pravi Goodman, gre za gigantsko napako, ki je prepolna resnice.

Reich, pobudnik in prinašalec vznemirjenja, ki je učil, naj ga ne obžalujemo, in naročil, naj se ne bojimo niti lastne smrti niti lastnega življenja, je eno svojih najintimnejših, bolj dnevniških knjig Ljudje v težavah sklenil z besedami Isaaca Newtona: Ne vem, kakšen sem v očeh sveta, a sam sebi se zdim kot deček, ki se je igral na morski obali in se veselil, ko je kdaj pa kdaj našel kak bleščeč kamenček ali školjko, ki sta bila lepša od drugih, medtem ko mu je neizmerni ocean resnice še naprej ostal neznan.

Medijski odzivi

"Nikakor ne zmoreš verjeti, da je kdorkoli, ki je sedel s teboj pri mizi ali stanoval s teboj, sposoben velikih dosežkov. (...) Ko pa o odkritju poroča časopis, tedaj verjameš vanj, mali človek, pa če ga razumeš ali ne."
- Wilhelm Reich, Prisluhni, mali človek!

Avtor: Dušan Makavejev, Wilhelm Reich
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Oblikovanje naslovnice in prelom: David Križ
Založba: Sanje
Jezik: slovenski
Datum izida: 27. jun. 2019