Brezplačna dostava nad 35 €
Prisluhni, mali človek!
Prisluhni, mali človek!

Prisluhni, mali človek!

Avtor: Wilhelm Reich Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Erik Majaron

Izjemno esejistično delo zdravnika, psihoanalitika in znanstvenika, pred katerim so bežali in katerega knjige in raziskave so zažigali fašisti in nacisti, za njimi komunisti in nazadnje nemara najbolj dosledno in najuspešneje kapitalisti. Wilhelm Reich, presunjen od zavedanja, da ljudje že dolgo grdo ravnajo z življenjsko silo v sebi, je z visokoenergetskimi pobliski razsodnosti ubesedil kozmični coup de coeur, ki nagovarja vsakogar.

7,59 € - 15,00 €
Redna cena: 7,99 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 7,99 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Prisluhni, mali človek! je izjemno esejistično delo zdravnika, psihoanalitika in znanstvenika, pred katerim so bežali in katerega knjige in raziskave so zažigali fašisti in nacisti, za njimi komunisti in nazadnje nemara najbolj dosledno in najuspešneje kapitalisti. Wilhelma, ki je bil pol življenja na begu, so nazadnje zaprli v ZDA z za lase privlečenimi razlogi, podobno, kakor danes preganjajo Juliana Assangea ali kakor so pred stoletji preganjali Galilea.

  Apel malemu človeku je Wilhelm Reich napisal leta 1946 kot odgovor na klevete, ki so škodoželjno treščile v njegovo izjemno znanstveno kariero. V njem završi misel, kako je bil sprva naivno zaupljivo, nato s čedalje večjo osuplostjo in nazadnje zgroženo priča samopoškodovanju, ki ga spričo neozaveščenosti vase uperja mali človek; njegovemu trpljenju in na večno vračanje istega obsojenim uporniškim jurišem: temu, s kakšno ihto poveličuje svoje sovražnike in ugonablja prijatelje; kako vsakokrat, ko si pod trobojnico ljudstva pridobi opolnomočenje, to moč zlorabi, da se sprevrže v še bolj kruto obliko oblasti od tiste, ki jo je nasledila.

  Slovenski prevod brani (prav tako prepovedana) spremna beseda kultnega režiserja jugoslovanskega črnega vala Dušana Makavejeva, ki je nastala na podlagi večletnega raziskovanja Reichovega življenja in dela ob snemanju danes kultnega filma W. R. Misterij organizma.

  Reich nas s svojim preroditeljskim pisanjem pokliče k poštenemu pogledu vase. Obvezuje nas k prevzemanju odgovornosti za lastno življenje in k prižiganju neizkoriščene svetlobe, ki brli globoko v kolektivnih prepadih človekove narave. Pri Sanjah smo prepričani, da Reichova misel, s katero otvarjamo zbirko Knjižnica sežganih knjig, sodi med tista kapitalna dela, brez katerih je pot samorazumevanja človeške vrste bistveno otežena. V duhu tega zavedanja smo pri Sanjah objavili tudi delo Umor Jezusa. Čustvena knjiga človeštva.

   

  Medijski odzivi

  »Nikakor ne zmoreš verjeti, da je kdorkoli, ki je sedel s teboj pri mizi ali stanoval s teboj, sposoben velikih dosežkov. (...) Ko pa o odkritju poroča časopis, tedaj verjameš vanj, mali človek, pa če ga razumeš ali ne.«
  – Wilhelm Reich, Prisluhni, mali človek!

  »Vizionar redke drznosti, ki mu je preprosto zmanjkalo soborcev.«
  – Jure Aleksič, Zarja Jana

  Podrobnosti
  Prevod Erik Majaron
  Prednaročilo Ne
  Datum izida Invalid date
  Zbirka KNJIŽNICA SEŽGANIH KNJIG
  Založba Sanje
  Urednik Rok Zavrtanik
  Jezik slovenski
  Format (mm) 125 x 235
  Obseg (št. strani) 119

  Nisem politična analitičarka. Sem samo ena od mnogih, obraz v množici na ulicah Moskve, Čečenije, Sankt Peterburga in drugod. To so moji čustveni odzivi, zapisani na robu sodobnega življenja v Rusiji. Prezgodaj je še za pogled z razdalje, ki je potreben za nepristransko analizo. Živim v sedanjosti in zapisujem, kar vidim.

  Ljudje mi pogosto govorijo, da sem pesimistka, da ne verjamem v moč ruskega naroda; da sem obsedena s svojim nasprotovanjem Putinu in da ne vidim ničesar drugega. Vse vidim, vse slišim. V tem je ravno problem. Vidim dobro in slabo.

  Wilhelm Reich

  Poglej si ostala dela