Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Profit pred ljudmi
7 EUR Zaloga: Na zalogi

Profit pred ljudmi

Neoliberalizem in globalna ureditev

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod:

Redna cena: 7,00 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 4,00 € (57%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Vse za nas in nič za druge. 

Vprašajte nas

Datum izdaje: 23. 09. 2014

Zbirka: AKTIVNI DRŽAVLJANI
Broširana izdaja
Obseg: 192 strani
Format: 125 mm x 198 mm

Podrobnosti

Vse za nas in nič za druge. (Noam Chomsky)

S pomočjo različnih institucionalnih mehanizmov pošljejo signale intelektualcem, strokovnjakom in novinarjem ter jih silijo, da jemljejo status quo kot najboljšega od možnih svetov, in jih oddaljujejo kljubovanju tistih, ki imajo korist od statusa quo. Delo Chomskega je neposreden poziv demokratičnim aktivistom, naj spremenijo naš medijski sistem, tako da se bo lahko odprl za protikoruptivne, protineoliberalne perspektive in iskanja. Je tudi izziv vsem intelektualcem ali vsaj tistim, ki izražajo privrženost demokraciji, naj se dobro, pozorno pogledajo v ogledalu in se vprašajo, za čigave interese ter za kakšne vrednote opravljajo svoje delo.

Chomsky bi lahko bil tudi vodilni kritik mitologije naravnega "svobodnega trga", te vesele himne, ki nam jo vbijajo v glave o tem, kako je ekonomija konkurenčna, racionalna, učinkovita in pravična. Kot poudarja Chomsky, niso trgi skoraj nikoli konkurenčni.

(iz spremne besede Roberta W. McChesneyja)

Preberite uvodno poglavje.

Odlomek

Svoboda brez priložnosti je hudičevo darilo, preprečevati takšne priložnosti pa je zločin. Usoda ljudi, ki so bolj ranljivi, izostri mero nečesa, kar bi lahko imenovali "civilizacija".

Medijski odzivi

"Če prebiramo Chomskega, ki ne najdeva omembe vredne razlike med ameriškimi demokrati in republikanci, je Michael Moore navadni propagandist demokratske stranke, zakaj kot satanskega sovražnika ljudstva postavlja le Busha in z njim povezane korporacije. Noam Chomsky ni komunist, ker ne zagovarja vzhodnoevropskega zgleda komunističnih režimov; družbo misli izključno iz perspektiv demokratičnosti družbenega bivanja."
- Bernard Nežmah, Mladina

"Profit pred ljudmi je obvezno branje za vsakega aktivnega državljana."
- Andrej Gnezda, predstavnik Koalicije proti tajnim sporazumom

"Čeprav se zahodni svet v zadnjem poldrugem desetletju spopada predvsem z globalnim terorizmom, ostajajo nekatere problematike, ki jih knjiga obravnava, še kako pereče, čeprav jih aktualno dogajanje zadnjih let vse bolj potiska v ozadje."
- Primož Sturman, Novi glas

"... ponatis knjige Profit pred ljudmi, v kateri Noam Chomsky opisuje proces snovanja in sprejemanja trgovinskih sporazumov, proti katerim se danes bori tudi slovenska civilna družba."
- STA/Primorske novice

"Ponatis knjige Profit pred ljudmi je poziv demokratičnim aktivistom, naj spremenijo medijski sistem, da se bo ta lahko odprl za protikoruptivne in protineoliberalne perspektive in iskanja. Devet let po prvi izdaji je knjiga še vedno aktualna."
- Ana Skrt, Radio Slovenija, 1. program

Avtor: Noam Chomsky
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Oblikovna zasnova: Matevž Medja
Prelom: Veronika Saje
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741914
Jezik: slovenski
Datum izida: 23. sep. 2014