Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Rane rane
25 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Rane rane

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 25,00 €

Pesniški prvenec Rane rane je izjemno lepa in drzna knjiga z rdečo harakiri rano na sredini, knjiga, ki se aktivno razrašča v prostor in čas in v sebi skriva še mnogo več od zapisanega: imetniki knjige preko QR kod ob pesmih dostopajo do pesmi v zvočni obliki, malone vsaka pesem pa ponuja vrsto dodatnih video in zvočnih umetniških vsebin, ki peljejo v spletni objem z drugimi umetnicami in umetniki.


NI NA ZALOGI

Vprašajte nas

Datum izdaje: 21. 09. 2020

Zbirka: Hiša pesmi
Globoki tisk, odprt hrbet, lepenka, ročna dodelava
Obseg: 192 strani
Format: 100 mm x 210 mm

  

Podrobnosti

Zaželela si je poezije, pesniške knjige, ki bi se aktivno razraščala v čas in prostor kot korenine in krošnja kakšnega drevesa. Nepredvidljivo, divje, proti soncu in v beton, če je treba. Preživet. In preživet je treba, zato, da lahko začneš živet. Kar je poslanstvo. Kar je smisel. Drevo, ki ne bo nikoli umrlo, ker trosi in razdaja naokrog semena. (In celo rodi, potem, ko zacveti in mu uspe zapeljat metulja in čebelo.) Vsaka smrt, vsaka zlomljena ali strohnela veja, vsak grob pod drevjem, je lahko zgolj samo in edinole le  – rana – brazda –, v katero pade seme in iz katere zraste novo življenje v novo smrt za novo življenje.

Vmes pa rožice, poganjki, še rožice in listki, sadeži in veter pa nevihte, toča, cviljenje in celjenje.

Kako poetično.
Z distance.
A surovo,
ko greš blizu.

Pesniški projekt ranerane združuje široko paleto različnih umetnikov vseh generacij, smeri in estetik, večinoma s področja Slovenije. Prav tako se mu pridružujejo nekateri strokovni in dokumentarni viri, pogovori ter intervjuji. Ti se vežejo na vsebinska izhodišča pesniške zbirke ranerane avtorice Anje Novak – Anjute. Vse pesmi v knjigi so opremljene z lastno QR kodo, v kateri se skriva povezava na spletno platformo ranerane.si. Vsaka pesem se nahaja na svoji url strani, kjer so naložene dodatne vsebine avtorice in ustvarjalcev, ki jim je pesnica določeno pesem zaupala v posvojitev. Ponekod gre za popolnoma samostojna dela, v večini primerov pa za sodelovanja z avtorico in preplet umetniških glasov.

 

Odlomek

Rane

raztrgat
razrezat
prodret
vstopit
srečat srce
potipat si kri
razlit
svobodit
trne izvlečt
zdravit
šivat
počivat
lizat si rane
menjat organe
klit novo
življenje
iz rane rojena
v rano sprejeta
krasta,
zaznamek
na površini
pričat nesluteno
nepredvlidjivo
v globini
ranit
nasilje
ljubezen
zgodbo odpret
in nahranit
s pesmijo
usta zapret
blebetanju
opasna bit
z brazgotino
opasana bit
z zgodovino.

Rana rana
zlata rana.

Do poroke bo pa že mim.Medijski odzivi

"Pričujoča zbirka spominja na mit o Filomeni. Filomena je bila zlorabljena in je sklenila, da bo svojo zlorabo izpovedala, a ji je svak odrezal jezik, da o svoji travmi ne bi mogla spregovoriti. Nakar je Filomena stkala preprogo in v njeno teksturo vtkala svoje rane. Travmo je torej treba prevesti v jezik in nato razbrati jezik oziroma pisavo brazgotin."
– dr. Milena Mileva Blažič

– O pesniški zbirki Rane rane v TV oddaji Kultura (pričetek na 5:11) 

"Bistveno je, da ustvarjanje pride do ljudi. Pesem napišem, ampak dokonča se šele v bralcu. Umetnost ni sama sebi namen. Knjige potrebujejo bralca, niso muzejski artefakt."
– Anja Novak, intervju v reviji Zarja 

"Rane rane je naslov pesniške zbirke, ki je pravkar izšla. Z njo nas objema nežno, čuteče, drzno, grobo, krvavo, iskreno. Z rdečo rano na sredini knjige in s QR kodami ob pesmih, ki popeljejo na spletni objem z drugimi umetnicami in umetniki, ki jih je povabila k sodelovanju, interpretiranju, razumevanju, doživljanju. Vsaka predstava – živa predstavitev zbirke je poroka. Vsakič nova nevesta v belem za en dan. Zbirka raste v prostor in čas in bo objela vse več ljudi."
– oddaja Nočni obisk, Radio Prvi, gostja Anja Novak - Anjuta


"Nisem ena, v zrcalih življenja se množim."
– Anjuta v pogovoru za Kokoro

Avtor: Anja Novak
Urednik: Andreja Udovč
Soustvarjalci: Tajda Pavletič: oblikovanje naslovnice in prelom
Založba: Sanje
Jezik: slovenski
Datum izida: 21. sep. 2020