Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Retrospektiva [e-knjiga]
4.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Retrospektiva [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Zaloga: Na zalogi


Roman Retrospektiva je prejel nominacijo za kresnika (2009), Delovo nagrado za najboljši roman leta.

Redna cena: 4,99 €

Sanjska cena: 4,24 €*

Prihranite: 0,75 € (15%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Zbirka: SANJE

e-Knjiga

Obseg: 286 strani

Podrobnosti

Velika pregledna likovna razstava je za umetnika in njegove bližnje praznik. A le, dokler nekoga med njimi na svečani otvoritvi ne doleti nasilna smrt. Ko kmalu zatem umre naslednji umetnikov sorodnik, s slikami na razstavi pa se začnejo dogajati čudne reči, se višji kriminalistični inšpektor Martin Vrenko in njegov prizadevni pripravnik znajdeta pred posebej težko nalogo.

Je možno, da so se dolga desetletja speči dogodki prebudili in vrgli svoje sence v današnji časč Je možno, da se odgovori skrivajo v zaprašenih mapah umetnikove likovne zapuščineč Kakšno vlogo lahko ob tem odigra skromen razstavni katalog neznanega mladega kiparjač Zakaj se je potrebno peljati v Trstč In nenazadnje, kako lahko Vrenku rešitev prišepne mrtev umetnik, če inšpektor v nadnaravno niti slučajno ne verjameč

Roman Retrospektiva je prejel nominacijo za kresnika (2009), Delovo nagrado za najboljši roman leta.

Odlomek

Če smo detektivsko uganko zavili v romaneskno obliko, je prav, da jo obdržimo do konca. Razkritje je pomemben del detektivskega romana. V sklepnem pogovoru nevedni pomočnik svojega inšpektorja ali detektiva povpraša vse tisto, kar zanima tudi bralca. Saj: odlika res dobre kriminalke je, da med branjem sicer osumimo cel kup oseb, pravega storilca pa nikakor ne moremo odkriti. To je čar detektivskih zgodb.

 

Medijski odzivi

"Gre za avtorja, ki ljubitelja te zvrsti prav gotovo ne pusti hladnega; njegovo pisanje odlikujeta prepričljivost in stilska dovršenost, brez nepotrebnih odmikov od toka zgodbe, ki se odvija tukaj in zdaj."
- Robi Šabec, Dnevnik

"Avgustu Demšarju je več kot očitno najbolj domač teren, kjer Shakespeare pri svojih tragedijah omaga, pri truplih. Pisatelj ima, če si prizna ali ne, več skupnih točk z zgodovinarji – zanima ga vse, kar je mrtvo, še bolj pa okoliščine, skrivnostne kot pisateljeva identiteta, ki so predmet preučevanja privedle do te točke. Demšar pahne bralca v empatično stanje, vrže ga mimo na videz nerešljivih ugank, prepredenih z negotovostjo, ki so jo čutile žrtve v Dedalovem labirintu z besnečim Minotavrom. In ravno letos, ob 80-letnici Van Dinovih 20 aksiomatičnih pravil pisanja visokokakovostne detektivke, se je skrivnostni Demšar v Retrospektivi znova odločil požonglirati s temi pravili. Družba z inšpektorjem Vrenkom je dovolj dinamična, da obnori, in dovolj miselna, da sprostilno zmasira."
- Boris Marinkovič, Indirekt


"Knjiga je berljiva, zgodba napeta, in sicer s stopnjevanjem od začetka do konca. Epilog ni ravno z lahkoto predvidljiv, pri čemer avtor v ta namen uporabi metodo zavajanja bralca z ugotovitvami kriminalistovega pomočnika, ki so ravno tako logične. Všeč mi je bilo, ker je avtor zgodbo postavil v slovenski prostor (celo z aktualnim navajanjem policijskih funkcionarjev), jo slikovito opisoval, v samem začetku zašilil z erotičnimi dodatki, poleg tega pa je laičnemu bralcu nekoliko približal tudi umetnost slikanja. Torej, knjiga vredna branja na oddihu."
- Robert Šumi, strokovnjak iz policijskih vrst in asistent pri predmetu poslovna etika na Fakulteti za družbene vede

"Ta avtor zares fino streže zakonitostim odličnega žanra."
- Liljana Klemenčič, Štajerski tednik


"Tokrat se Vrenko, tipični Mariborčan, loti primera, ki se začne z ubojem na odprtju pregledne likovne razstave. Ko zatem umre še naslednji umetnikov sorodnik in se s knjigami na razstavi začno dogajati čudne reči, se inšpektor skupaj z zvestim pripravnikom loti reševanja uganke."
- Večer


"Drugi primer inšpektorja Vrenka izpod peresa mariborskega pisatelja bralca znova popelje v spretno napisano slovensko kriminalno zgodbo."
- Bukla


"Retrospektiva, drugi primer inšpektorja Vrenka, vas bo popeljala v dvome in vas ob tem zagotovo ne pustila hladnih."
- Več za vas


"Retrospektiva predstavlja tipičen in hkrati stilistično dodelan kriminalni roman, ki poseduje vse specifike tega žanra."
- Robi Šabec, Dnevnik


"Demšarjeve kriminalke po mnenju poznavalcev ponujajo najboljše, kar lahko pričakujemo od žanra. "
- Valentina Plahuta Simčič, Delo


"... knjigi, napisani lahko berljivo, a jezikovno zadosti uglajeno in žanrsko primerno napeto, se tudi pozna, kaj je avtorju v zasebnem in poklicnem življenju pri srcu – in sicer umetnost. "
- Radio 2

Avtor: Avgust Demšar
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Grafično oblikovanje: Boštjan Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742782
Jezik: slovenski