Brezplačna dostava nad 35 €
Retrospektiva
Retrospektiva

Retrospektiva

Avtor: Avgust Demšar Založnik: Sanje Jezik: slovenski

Roman Retrospektiva je prejel nominacijo za kresnika (2009) in Delovo nagrado za najboljši roman leta.

Velika pregledna likovna razstava je za umetnika in njegove bližnje praznik. A le, dokler nekoga med njimi na svečani otvoritvi ne doleti nasilna smrt. Ko kmalu zatem umre naslednji umetnikov sorodnik, s slikami na razstavi pa se začnejo dogajati čudne reči, se višji kriminalistični inšpektor Martin Vrenko in njegov prizadevni pripravnik znajdeta pred posebej težko nalogo.

Je možno, da so se dolga desetletja speči dogodki prebudili in vrgli svoje sence v današnji čas? Je možno, da se odgovori skrivajo v zaprašenih mapah umetnikove likovne zapuščine? Kakšno vlogo lahko ob tem odigra skromen razstavni katalog neznanega mladega kiparja? Zakaj se je potrebno peljati v Trst? In nenazadnje, kako lahko Vrenku rešitev prišepne mrtev umetnik, če inšpektor v nadnaravno niti slučajno ne verjame?

Podrobnosti
Datum izida 4/4/08
Format (mm) 115 x 170
Obseg (št. strani) 286
Urednik Tjaša Koprivec Vuga
Zbirka SANJE
Založba Sanje
Jezik slovenski

Če smo detektivsko uganko zavili v romaneskno obliko, je prav, da jo obdržimo do konca. Razkritje je pomemben del detektivskega romana. V sklepnem pogovoru nevedni pomočnik svojega inšpektorja ali detektiva povpraša vse tisto, kar zanima tudi bralca. Saj: odlika res dobre kriminalke je, da med branjem sicer osumimo cel kup oseb, pravega storilca pa nikakor ne moremo odkriti. To je čar detektivskih zgodb.

 

Avgust Demšar

Poglej si ostala dela
V SOZVEZDJU...