Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Revolucija [e-knjiga]
12.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Revolucija [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Polona Glavan

Zaloga: Na zalogi

Russell Brand je sicer zvezdnik. Je bogat. Je ekscentrik. Je nekdanji odvisnik. Je narcis. Je burkaš. Ničesar ne zanika.

Redna cena: 12,99 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 9,99 € (77%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 01. 12. 2016

Zbirka: DOKUMENTA
e-Knjiga

Izkaznica knjigePodrobnosti

Russell Brand kliče, naj se pridružimo revoluciji!

Russell Brand je sicer zvezdnik. Je bogat. Je ekscentrik. Je nekdanji odvisnik. Je narcis. Je burkaš. Ničesar ne zanika.

In je hkrati tudi glasnik nekega novega sveta, v katerem ni prostora za neenakosti in nepravičnost. Nazorne primere krutosti in absurdnosti obstoječega sistema naveže na lastno izkušnjo, jih začini s pobalinskim humorjem in bolečo iskrenostjo in zato kot govornik neverjetno prepriča. Ima karizmo in energijo, za kateri se zdi, da se napajata iz samih sebe. Brand v tem delu naslavlja tisto, kar vsi nekje v sebi vemo. Na primer, da sistem ne deluje. Naše vlade so skorumpirane in opozicijske stranke nesmiselno podobne. Naša kultura je polna topoumnosti in šunda, vse, kar slišimo, pa je, da nič ne moremo – »tako pač je«.

Russell Brand v tej knjigi duhovito opravi s slaboumnimi argumenti in namišljenimi sovražniki našega konformističnega časa in s pomočjo tako različnih strokovnjakov, kot sta Thomas Piketty in George Orwell, predstavi vizijo bolj poštene in bolj seksi družbe, ki je zabavna in nikogar ne izključuje.

Revolucija s to knjigo ne postane le mogoča, pač pa tudi neizogibna in zabavna - takole pravi Russell Brand: "Če od kapitalizma pričakujemo, da se bo kar naenkrat vedel drugače, je to tako, kot bi od mikrovalovne pečice pričakovali, da nam od zdaj naprej lepo pere avto." 

Russel Brand je kot politični aktivist posebej zaslovel po intervjuju za BBC, ki ga je z njim opravil legendarni Jeremy Paxman - samo na Youtubu na BBC-jevem profilu posnetek beleži neverjetnih 12 milijonov ogledov.
Intervju s slovenskimi podnapisi si lahko ogledate na naslednji povezavi. 

Odlomek

"Torej ..." reče z glasom, tako prepojenim s sarkazmom, da se sprašujem, ali mu bo prišel skozi nos, "če mislite, da ljudje ne bi smeli voliti, kako naj bi po vašem spremenili svetč"
"Z revolucijo," rečem.
"Bi radi revolucijoč"
"Ja."
"Verjamete, da bo prišlo do revoluciječ" Vprašanje sune vame kot kroglo za biljard.
"Jeremy, o tem ne dvomim," odvrnem.


Medijski odzivi

"Russel Brand, komik, ekscentrik, zvezda, bivši alkič in narkič, si je postavil preprosto vprašanje, kako je mogoče, da kapitalizem ne deluje. In ugotovil, da preprosto ne more delovati, vsaj tako, da bi bil pravičen, ne."
- Marcel Štefančič, Mladina

"Komik Russell Brand v knjigi Revolucija predlaga spiritualno revolucijo, s katero bi ukinili kapitalistični sistem."
- Valentina Plahuta Simčič, Delo

"V njegovem razmišljanju je sicer več joge (oziroma učiteljic joge), meditacije in iskanja boga kot politične ekonomije, zato knjiga verjetno ne bo postala klasika revolucionarne misli."
- Membranje

"V knjigi se Brand na značilno pobalinski način zavzema za enakopravno in pravično družbo, poziva h korenitim reformam in k temeljitemu premisleku konformizma. Opozarja, da še imamo nekaj takšnega, kot je politična izbira. Kapitalizem je ideja, v katero smo se odločili verjeti, in kakor smo se odločili zanj, tako se lahko odločimo za kaj drugega. "
- Ana Schnabl, Dnevnik

"On ve, da je treba pospraviti pri sebi in predvsem spremeniti svet, da to ne bo več planet izkoriščanja, ampak srečnega sožitja."
- Sonja Javornik, Svet 24

"Mnogim se zdi, da komik Russell Brand z vseprisotnim medijskim izpostavljanjem zmanjšuje verodostojnost idej, za katere se zavzema, vendar na koncu ne gre podcenjevati globin, do katerih se lahko razteza humor, tako na osebni kot na družbeni ravni."
- Žiga Valetič, Pogledi

"Čeprav se mi zdi Russell Brand totalen klovn, priporočam njegovo knjigo, ker je blazno duhovita in ker na svoj burkaški način odpira teme, do katerim sami sploh še nismo prišli."
- Sandra Bašić Hrvatin, na novinarski konferenci - predstavitvi knjige

"Kapitalizem ni resničen, pravi Brand, je ideja. Britanija, krščanstvo, islam, karate, srede so le ideje, za katere smo se odločili, da v njih verjamemo."
- Mladina

"Jezen sem, jezen! Prihajam z dna. Zato mi je mar … Revolucija bo! Čas je, da se zbudimo. Zakaj ne bi spremenili svetač Zakaj je to naivnoč Zakaj to ne bi bila moja pravicač Ker sem igralecč Jaz sem si sam vzel to pravico, nikogar mi ni treba prositi zanjo,« je Brand pojasnjeval Paxmanu. /../Ljudje bodo, korak za korakom, prevzemali moč odločanja v svoje roke. Morda tudi s humorjem, kot je to uspelo na Islandiji komedijantu Jonu Gnarru z Najboljšo stranko, zdaj županu Reykjavika. Zagotovo pa, vsaj zahodni svet, s pozivi, kakršen je Brandov, vstopa po mnenju sociologa Anthonyja Giddensa, v obdobje »zunaj parlamentarne politike in gibanj« ter kulturne revolucije, kjer ima svojo vlogo duhovnost s humorjem, saj po mnenju gruzinskega filozofa in pisatelja Nodarja Djina »resnica včasih spregovori skozi usta norca".
- Mladina 
 
"Odpovedal bi se vsemu, o tem sem veliko razmišljal: ali sem ali nisem pripravljen iti v zapor ali umreti za to, kar govorim. Odgovor je 100-odstotno da, brez pomislekov, umrl bi za to." Kot politični aktivist se je javnosti predstavil v vlogi gostujočega urednika tednika New Statesman, po katerem je dal intervju BBC-jevemu Jeremyju Paxmanu, v katerem je Britance pozval k bojkotu volitev in pozval k uveljavitvi sistema, v katerem bi enakomerno porazdelili bogastvo." 
MMC RTV Slovenija

Intervju Brand vs Paxman s slovenskimi podnapisi si lahko ogledate na 
naslednji povezavi

Avtor: Russell Brand
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743703
Jezik: slovenski
Datum izida: 1. dec. 2016