Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
RIWAAN ALI PEŠČENA POT (E-KNJIGA) (K. Bugul)
7.99 EUR Zaloga: Na zalogi

RIWAAN ALI PEŠČENA POT (E-KNJIGA) (K. Bugul)

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Katja Zakrajšek

Zaloga: Na zalogi

Ken Bugul sodi med najpomembnejše senegalske pisateljice (oziroma med najpomembnejše frankofonske pisateljice sploh), Riwan ou le chemin de sable pa je morda njeno najbolj znano delo.

Redna cena: 7,99 €

Sanjska cena: 1,00 €*

Prihranite: 6,99 € (87%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 24. 12. 2010

Zbirka: ROMAN SANJE
e-Knjiga
Obseg: 222 strani

Podrobnosti

Ken Bugul sodi med najpomembnejše senegalske pisateljice (oziroma med najpomembnejše frankofonske pisateljice sploh), Riwan ou le chemin de sable pa je morda njeno najbolj znano delo.

Sestavljajo ga prepletene zgodbe več žensk, ki so večinoma sožene istega moškega: ena od njih je pripovedovalka romana, izobraženka, ki postane 29. soproga muslimanskega duhovnega učitelja muridije, ene od senegalskih muslimanskih bratovščin. Tako se povežejo vprašanja religije, kulturne identitete, modernizacije, družbenih razmerij med spoloma.

Roman torej na zanimiv način posega v kočljiva vprašanja: kdo (lahko) govori v imenu afriških žensk, kdo definira njihove probleme in njihove rešitve. Poligamije ne obsodi niti je ne zagovarja brez rezerve, ampak analizira, kako deluje v točno določenem družbenem kontekstu - v dobrem in slabem - in tako ponudi kompleksno in izzivalno perspektivo.

Ken Bugul razvija tudi svojski romaneskni slog, ki ga zaznamujejo lomljenje besedila na verzu podobne enote, premolki in asociativnimi vrivki, kot način vpeljevanja učinkov oralnosti v pisno pripoved.

Prevod romana dopolnjuje še vedno skromen nabor klasičnih tekstov afriške literature, dosegljivih v slovenščini.

Slovenski natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Odlomek

Dlani so se na ustih stisnile v pesti.
Naglavne rute so postale tančice.
Čevlji so popadali z nog.
Nenadoma je šel vsak svojo pot.
Poti so nenadoma opustele.
Pozdravi so postali krajši.
Pred hišami je bilo prazno.
Vodnjak je umolknil.
Besede so postale odsekani vzdihi.

Medijski odzivi

"Roman senegalske pisateljice povabi v peščeno srce črne celine, kjer z različnih zornih kotov osvetljuje vprašanje poligamije, ki vodi do tkanja alternativne moderne identitete."
- Manca Čujež, Planet Siol.net

"V romanu Riwaan sem naredila še korak dlje in se osredotočila na izkušnjo ženske, ki je prepotovala od Amsterdama do Wrocława in se tako pregnetena, da ne rečem ranjena, skušala ponovno vključiti v tradicionalno družbo. Srečanje z marabujem je bilo zanjo izjemna izkušnja, predvsem pa se je zgodilo v izjemnih okoliščinah. Danes lahko rečem, da nikoli nisem živela v klasičnem razmerju z moškim. Tudi ko sem se pozneje, po marabujevi smrti, »normalno« poročila, nisem živela z možem. Poroka ni moj cilj. Moj cilj je svoboda. Da živim, kot hočem. Verjamem namreč v individuum."
- Ken Bugul v intervjuju, Pogledi

Avtor: Ken Bugul
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Tadeja Ivančič
Oblikovanje ovitka: Jerneja Rodica
Prelom: Nina Ušaj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742478
Jezik: slovenski
Datum izida: 24. dec. 2010