Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Rojeni za tek [e-knjiga]
8.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Rojeni za tek [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Jure Capuder

Zaloga: Na zalogi

Rojeni za tek je ena tistih redkih knjig, ki ne zaposli le uma, ampak navdihne tudi telo – ko spoznaš, da skrivnost sreče leži prav pod tvojimi nogami in da smo bili vsi rojeni za tek. Polna neverjetnih osebnosti, osupljivih atletskih dosežkov, najnovejših znanstvenih odkritij in čistega navdiha.
Redna cena: 8,99 €

Sanjska cena: 4,00 €*

Prihranite: 4,99 € (56%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 20. 10. 2011

Obseg: 272 strani
Format: 160 mm x 240 mm

Podrobnosti

Deset ur neprekinjenega gorskega teka te bodisi vrže na rit bodisi ti primaže pošteno klofuto, brez izjeme. Celo najboljši ultratekači na tej točki strmijo v tla in se močno trudijo, da bi ostali osredotočeni na skorajda nemogočo nalogo postavljanja ene noge pred drugo. A tista starinač Victorianoč Hladen kot špricar. Kot da bi se pravkar zbudil iz popoldanskega dremeža, se popraskal po trebuhu in se odločil, da otročajem pokaže, kako to počno veliki fantje.

Pri šestdeseti milji so Tarahumare poleteli.

Odlomek

Deset ur neprekinjenega gorskega teka te bodisi vrže na rit bodisi ti primaže pošteno klofuto, brez izjeme. Celo najboljši ultratekači na tej točki strmijo v tla in se močno trudijo, da bi ostali osredotočeni na skorajda nemogočo nalogo postavljanja ene noge pred drugo. A tista starinač Victorianoč Hladen kot špricar. Kot da bi se pravkar zbudil iz popoldanskega dremeža, se popraskal po trebuhu in se odločil, da otročajem pokaže, kako to počno veliki fantje.

Pri šestdeseti milji so Tarahumare poleteli.

Medijski odzivi

"Najboljši tekač ne pušča nobenih sledi."
- Dao de Jing

"Gnan s silno, a prefinjeno radovednostjo se Christopher McDougall pogumno poda po celini, da bi prodrl v dušo in znanost teka na dolge proge. Prizadevno iskanje ga vodi globoko v razbrazdane gube mehiških Bakrovih kanjonov, kjer mu nekako uspe nemogoče: prodre v mistične skrivnosti hitronogih Indijancev Tarahumara, a ob tem nikoli ne izgubi navdušenja nad veličino njihove kulture."
- Hampton Sides, avtor knjig Blood and Thunder in Ghost Soldiers

"Knjiga navdihuje vsakega, ki bi rad polnejše živel ali hitreje tekel."
- Lynne Cox, avtorica knjige Swimming to Antarctica

"Sijajno čudaška knjiga, nenavaden in nor križanec prave pustolovščine, zgodovine, mutantskega spodletelega potovanja, anatomije, antropologije, fiziologije in osebne odisejade. Christopher McDougall je na kocko postavil ogromno in tvegal leta svojega življenja (in življenje sámo). Podal se je globoko v nepredvidljive nevarnosti kanjona, da bi se naučil nečesa pomembnega, in se vrnil s starodavno modrostjo, z mogočnimi skrivnostmi, nepozabnimi liki ter absurdno, čudovito in vražje zabavno zgodbo."
- Steve Friedman, avtor knjige The Agony of Victory

"Avtor pripoveduje o indijanskem plemenu ultratekačev Tarahumara, ki tečejo obuti v sandale iz avtomobilskih gum, tekmi med njimi in najboljšimi ultramaratonci "civiliziranega" sveta, njihovem čudežnem energetskem napitku, dodani pa so presenetljivi izsledki znanstvenikov o teku in njegovi vlogi v razvoju človeštva."
- Venčeslav Japelj, Primorske novice

"Ali ti ljudje res obstajajo? Kdo so? Kaj jedo? Kako trenirajo? Ta in še mnoga vprašanja so avtorja preganjala, da je svojo poklicno kariero postavil na kocko in se podal na dolgotrajno pot odgovorov nanje, z nje pa se vrnil z adrenalinskim poročilom, ki ga bralci (vsaj tekači) ne bodo pozabili."
- Samo Rugelj, Vikend, priloga Dela

"Prava mala enciklopedija teka z antropološkim uvidom v prvinsko gibanje podira dosedanja prepričanja o teku in postavlja nove tekaške teorije. Zapečatena z duhovitostjo in navdušujoče sočnim jezikom se bere kot napeta pripoved, ki bralca – pa naj bo tekač ali ne – hkrati informira in navdihuje. Ko obrneš zadnjo stran knjige, te prime, da bi si isti trenutek nataknil "fivefingerse" in šel prebudit rojenega za tek v sebi."
- Manca Čujež, Planet Siol.net

"Ok, preberite knjigo Rojeni za tek Christopherja McDougalla in pozabite na vse dosedanje teorije o nastanku človeka. Človek se ni ločil od vseh drugih živih bitij in se zavihtel na najvišjo evolucijsko stopničko zato, ker bi ga bog stvarnik za to izbral."
- Robert Škrlj, Primorske novice

"Rojeni za tek Christopherja McDougalla raziskuje, ali je tek res zapisan že v genih človeka in kako to, da antilopa po teku ne potrebuje ledenih obkladkov."
- Dnevnik.si

"Knjiga, ki se za razliko od suhoparnih priročnikov bere kot pustolovski roman, kriminalka in znanstvena študija v enem."
- Bositek.si

"Sveti gral rekreativcev – Rojeni za tek – se ne samo "poigra" z idejo, da je bosonogi tek najboljše, kar se zgodi tekaču (ter da je vsa ta industrija mehkih in penastih superg en sam marketinški nateg), semena chia popelje v hram svete hrane in – najpomembnejše – za nežnejši spol (kakšna šala, ta izraz, boste videli!) naredi neverjetno reklamo."
- Nika Vistoropski, Onaplus 

"Leta 2009 je izšla zelo dobra knjiga Rojeni za tek, ki je v Ameriki naredila popolno revolucijo. Tudi v Sloveniji jo berejo ljudje, za katere si ne bi nikoli mislil, celo stare mame mi pravijo, da so navdušene in bi rade poskusile bosi tek."
- Marko Roblek v intervjuju za Planet Siol.net

"Pustolovščina, ki nas popelje skozi življenje najbolj vzdržljivih tekačev na svetu, ki bi lahko zmagovali na vseh maratonih, nam dokaže, da zmoremo in da vsak izmed nas v sebi skriva ultra atleta. Le poiskati ga moramo."
- revija Bodi eko

Marko Roblek in Blaž Mazi o knjigi Rojeni za tek v oddaji Sobotno branje na Radiu Slovenija 1.

Avtor: Christopher McDougall
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Tadeja Rode Teran
Korektura: Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742324
Jezik: slovenski
Datum izida: 20. okt. 2011