Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Samuraj
18 EUR Zaloga: Na zalogi

Samuraj

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Iztok Ilc

Redna cena: 18,00 €

Sanjska cena: 9,00 €*

Prihranite: 9,00 € (50%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Endov izjemni roman sloni na skoraj pozabljenem poglavju japonske zgodovine. V njem preplete svetovne zgodovinske okoliščine z usodo skromnega, nizkega samuraja. Ves čas ostaja zvest zgodovinskim dejstvom, hkrati pa pot odprave pretvori v ganljivo pripoved o duhovnem potovanju. Hasekura Rokuemon, podeželski samuraj, ki ga politika potegne iz anonimnosti in nastavi za vodjo odprave, se iz lojalnosti do svojega fevdalnega gospoda sooči z mnogimi preizkusi, vključno s sprejetjem nenavadne, tuje religije, krščanstva, kar pa ga nazadnje pogubi.

Endov izjemni roman sloni na skoraj pozabljenem poglavju japonske zgodovine. V njem preplete svetovne zgodovinske okoliščine z usodo skromnega, nizkega samuraja. 


Vprašajte nas

Datum izdaje: 27. 01. 2017

Zbirka: ROMAN SANJE
Broširana vezava
Obseg: 272 strani
Format: 230 mm x 150 mm

Podrobnosti

V zgodovinskem romanu Samuraj (Samurai, 1980) Shusaku Endo (1923−1996) pripoveduje o resnični zgodovinski osebi, samuraju Hasekuri Rokuemonu, ki ga je šogunat leta 1613 poslal na odpravo v takratno Novo Španijo (Mehiko), kjer naj bi sklenil trgovski dogovor z Evropo v zameno za pravico evropskih misijonarjev do širjenja krščanstva na Japonskem. Okoliščine so odpravo prisilile v nadaljnjo pot v Španijo, Francijo in nazadnje v Vatikan. Trgovska pogajanja so propadla, saj so se v tem času politične razmere na Japonskem že spremenile, pričela se je politika preganjanja krščanstva in zapiranja države pred svetom. Ob vrnitvi na Japonsko, leta 1620, je bil Hasekura Rokuemon skupaj s celotno družino žrtev preganjanja.

Shusaku Endo, eden najpomembnejših japonskih pisateljev 20. stoletja, pri nas poznan po romanu Molk, na književni način obdela izjemno zanimivo poglavje iz svetovne zgodovine. Ena prvih japonskih odprav je v Evropi precej pozornosti požela že v svojem času, pozneje, tudi na Japonskem, pa utonila v pozabo.   
 

Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

 

Medijski odzivi

"V resnici Endo skozi zgodovinsko zgodbo govori o svojih notranjih dvomih in bojih, ki jih je doživljal kot konvertit, kot pripadnik katoliške manjšine na Japonskem. "
- Valentina Plahuta Simčič, Delo

"Prvovrstno delo za ljubitelje japonske književnosti."

- Samo Rugelj, Bukla

"Izvrsten opis dveh diametralno nasprotnih filozofsko-religioznih eksistencialnih leg, vzhodne, ki temelji na trdni hierarhiji, poslušnosti in časti, ter zahodne, ki z ekonomskim in verskim kolonializmom z mečem in križem podjarmlja in pobija ljudstva."

- Tanja Lesničar Pučko, Dnevnik

"Roman spretno prikaže različne poglede na duhovnost Vzhoda in Zahoda, hkrati pa ponudi spraševanje, kakšen je resničen motiv za naša dejanja in kaj vse ljudje počnemo v imenu Boga, ne da bi podvomili o tem, ali bi bila Njemu naša dejanja všečna." 
- Katja Cingerle, Družina

"Shūsaku Endō odkriva vprašanja posameznikove vere, dolžnosti in zvestobe pa tudi slepe sile zgodovine."
- Goran Dekleva, Radio SLO Prvi

"Enkraten fikcijski dokument enega najpomembnejših in najusodnejših zgodovinskih obdobij Japonske. "

Hermionin literarni blog

"Dokaz o Isherwoodovi nezmanjšani romanopisni briljanci."

- Anthony Burgess

"Docela veličastna, neznansko pomembna, genialna knjiga."
- Stephen Spender

"Najbolj znani roman ameriškega pisatelja Christopherja Isherwooda iz leta 1964 portretira povprečen dan univerzitetnega profesorja Georgea, ki skuša rekonstruirati in spet sestaviti življenje po smrti svojega ljubimca. /.../ Roman je bil ob pozitivnem odzivu pred tremi leti tudi prelit v film, vlogo Georgea je mojstrsko odigral oskarjevec Colin Firth, ob njem pa je stala tudi Julianne Moore. Vrhunska literatura z angažirano noto."
- Samo Rugelj, Bukla

"Roman Samec povezuje navaden dan homoseksualnega moškega z univerzalno stisko človeka, ki se mora po smrti ljubljene osebe spet postaviti na noge."

- Barbara Gradič Oset, Planet Siol.net

"Isherwoodov roman /.../ velja za klasiko gejevskega romanopisja 20. stoletja, ki ga je ob izidu pričakalo mnogo zgroženih kritikov, ki niso mogli verjeti, da si avtor dovoli o homoseksualnosti pisati na tako neobremenjen način. Pisalo se je namreč leto 1964."

- Andrej Zavrl, Narobe

"Knjiga se namreč odvije zgolj v enem dnevu, kjer človek pogleda v prepad neskončnega vrelca sedanjosti, ki jo vedno znova zavrača. Preteklost da, sedanjost ne, kot si vseskozi prigovarja. Prihodnost pa sploh ne obstaja. A že en samcat dan je lahko dovolj, da začneš verjeti, da je to prvi dan začetka tvojega življenja."

- Dani Mežan, total(no)subjektivni

Avtor: Shusaku Endo
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Naslovna ilustracija: Petra Preželj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744557
Jezik: slovenski
Datum izida: 27. jan. 2017