Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Angeli vsakdanjega dne
18.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Angeli vsakdanjega dne

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Bojana Maltarić

Redna cena: 18,95 €

Sanjska cena: 17,00 €*

Prihranite: 1,95 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Po avtorjevih besedah je to delo "spretna zgodba o ljudeh, angelih in umiranju ... knjiga o nas vseh. Naš čas je odmerjen, vendar se vztrajno obnašamo, kot da bi bili nesmrtni."

Vprašajte nas

Datum izdaje: 02. 02. 2009

Zbirka: ROMAN SANJE

Broširana vezava

Obseg: 128 strani

Format: 143 mm x 205 mm


Podrobnosti

Nesnovna prosojna telesa za razkošnimi grmi življenja preštevajo odcvetele vrtnice. S polno torbo intimnega brašna potujejo nad tanko plastjo civilizacije, skozi (ne)izživeta človeška cesarstva, in tankovestno pogledujejo v prostore gneče – v težnosti trenutkov, ko je vkrcanje na čoln življenja epizoda, ki je pravkar ostala brez osrednje teme. S predirljivim očesom zahajajočega sonca izpovedujejo sestradane spomine in apatično bonaco čustev, ki so v kaščah preteklih dejanj izparela v ranjene oblake …
(Tjaša Koprivec)


V novem romanu Michala Viewegha se 5. septembra 2006 v Pragi znajde skupina angelov z dokaj nenavadnimi imeni – Hachamel, Jofaniel, Nith-Haiah, Ilmuth, katerih poslanstvo je spremljati izbrane ljudi v zadnjih trenutkih življenja. Viewegh je v svojem romanu kot umirajoče izbral povsem navadne Pražane, ki živijo iz dneva v dan, ki jih sam srečuje na ulicah, angelom pa je vdahnil kar se da veliko človeških lastnosti. Na zemljo tako ne pridejo samo, da bi prisostvovali smrti, ampak si tudi popestrili svoje življenje ter opravljali posredniško nalogo med smrtniki in bogom. Knjiga je Vieweghovo doslej najresnejše, najbolj melanholično delo, povod zanjo je dobil ob smrti v svoji družini.

Po avtorjevih besedah je to delo "spretna zgodba o ljudeh, angelih in umiranju ... knjiga o nas vseh. Naš čas je odmerjen, vendar se vztrajno obnašamo, kot da bi bili nesmrtni."

Viewegh ima med sodobnimi češkimi avtorji najštevilčnejše bralstvo, to delo pa je kot vsa njegova zelo izvirno, ima drzno kompozicijsko zasnovo. Slovaško komorno gledališče Martin je Angele vsakdanjega dne že v začetku leta 2008 uprizorilo na odru. Ob tej priložnosti je Michal Viewegh povedal, da je vesel navdušenega odziva publike, ker mu ta knjiga osebno ogromno pomeni, odseva namreč njegove izkušnje ob izgubi očeta. Dodal je še, da Angeli vsakdanjega dne po njegovem mnenju prinašajo upanje in izžarevajo pozitivno energijo.

Odlomek

Ta zlata krila niso ravno lahka, utrujen sem kot zavore v Alpah. Malce na nas pritiska tudi čas, šov bi se že moral začeti. Tečemo čez, kot pravijo televizijci. Nedavno smo spremljali enega v Avstriji: njegova neizrečena zadnja želja je bila, da bi požar uničil vse, kar je kdaj posnel. Ha! Žal ni v naših močeh vreči v zrak arhiv televizijske zabave … K sreči si je na koncu strašansko zaželel bele klobase, ki mu jo je na poti iz službe impulzivno kupila žena, tako da ga je infarkt zalotil zadovoljnega. Vsak promil človeške sreče je neznanski uspeh, pravi Hachamel.

Medijski odzivi

"Zame je tematika nekoliko nenavadna, ker bom tokrat prvič v življenju uporabil popolnoma domišljijske like, štiri angele ... Prvotno sem kot temo načrtoval musical, vendar najbrž poznate pregovor, da včasih ni avtor tisti, ki najde temo, temveč tema najde njega."
- Viewegh za Radio Praga


"Vieweghu uspeva simbioza osnovnega, pomembnega in zabavnega. Njegove knjige so inteligentne, vendar se jih lahko bere; so poglobljene, vendar preproste ... Nobena od njegovih knjig ni enaka drugi, kljub temu pa njegovi oboževalci vedno najdejo tisto, kar jim je ljubo."
- Thomas Brussig, Der Spiegel


"S prepoznavnim češkim humorjem in melanholično ironijo se angeli trudijo, da bi ljudje s tega sveta odšli čim bolj spravljeni sami s sabo in s svojimi najdražjimi."
- Renate Štrucl, Bukla

"Angelom je Viewegh vdahnil veliko človeških lastnosti, poleg drugega pa jim je podelil nalogo, da popestrijo življenja umirajočih in opravljajo posredniško vlogo med smrtniki in bogom."
- Valentina Plahuta Simčič, Delo

"Knjiga bralca posrka vase in se bere napeto do zadnje strani."
- Franceska Žumer, Otrok in družina

"Kako napisati zgodbo o smrti, ne da bi nas potlačila negativna čustva, ki jo spremljajo, strah pred odhodom, strah pred izgubo, strah pred ničem, strah pred nejasno večnostjoč Preprosto. Zaupamo jo štirim nenavadnim angelom s čudnimi imeni." 
- Bojana Maltarič, kolumna v reviji Naša lekarna

"... kratkočasno, pa tudi dovolj pronicljivo čtivo s kar nekaj prebliski."
- Matej Bogataj, Mladina

"... grenko-sladka bralska poslastica za širok krog bralcev, ki zna hkrati zabavati in žalostiti, kratkočasiti in spodbujati kritičen premislek o nas samih in svetu okoli nas. Ampak »sporočilo« ostaja pozitivno: Carpe diem!"
- Gaja Kos, Nedelo
Avtor: Michal Viewegh
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Oblikovanje naslovnice : Uroš Lehner
Avtorica dodatnega besedila: Tjaša Koprivec
Založba: Sanje
ISBN: 9789616653558
Jezik: slovenski
Datum izida: 2. feb. 2009