Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Avtobus Rose Parks
12.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Avtobus Rose Parks

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Maurizio Quarello

Prevod: Dean Rajčić

Redna cena: 12,95 €

Sanjska cena: 5,00 €*

Prihranite: 7,95 € (61%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Čudovito ilustrirana knjiga osvetli pomembne zgodovinske dogodke in hkrati bralca prepričljivo nagovarja, naj ne bo samo nemi opazovalec, ampak naj se postavi za tisto, v kar verjame.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 04. 02. 2015

Zbirka: SANJSKA KNJIGICA
Broširana vezava
Obseg: 40 strani
Format: 204 mm x 308 mm

izkaznica knjige

Podrobnosti

Detroit. Muzej Henryja Forda. Temnopolti starec in njegov mali vnuk sedita v starem avtobusu, razstavljenem sredi velike dvorane. To je avtobus, v katerem Rosa Parks ni hotela odstopiti sedeža belcu. Dedek zgodbo zelo dobro pozna, saj je bil decembra 1955 tam – prav na tistem avtobusu v Alabami. Vnuku začne pripovedovati o šolah, ki so imele ločene razrede za črne otroke; o lokalih, v katere črnci niso imeli vstopa; o moških z dolgimi belimi kapami, ki so jih pretepali, zažigali in ubijali. In o tistem dnevu, ko je Roso poskušal prepričati, naj se presede, in tako sam zamudil avtobus zgodovine …

 

Čudovito ilustrirana knjiga osvetli pomembne zgodovinske dogodke in hkrati bralca prepričljivo nagovarja, naj ne bo samo nemi opazovalec, ampak naj se postavi za tisto, v kar verjame.

 

Knjiga si je zaslužila vrsto mednarodnih priznanj in nagrad:  posebno omembo na tekmovanju za nagrado “Libro per lʼAmbiente” (2012), uvrščena je bila v zbirko “White Ravens” (2012), v katero vsako leto uvrstijo najboljše otroške in mladinske knjige z vsega sveta. Prejela je francoski nagradi “Prix 2013 du Mouvement pour les Villages dʼEnfants – Catégorie Ados” in “Prix littérarie dʼalbum jeunesse Je lis jʼélis” ter bila finalistka nagrad “Prix socières 2012” in“Prix Littéraire Valdegour Pissevin Vallon Jeunesse de Nîmes”. Osvojila je tudi špansko “Llibreter 2012, Àlbum il·lustrat” in norveško nagrado “Nominasjoner til Kulturdepartementets oversetterpris 2012”. Bila je finalistka nagrade “Deutschen Jugendliteraturpreis 2012” in bila izbrana med najboljših sedem knjig za mlade bralce (“Die Besten 7”) v Nemčiji in Avstriji. Avtor pa je prejel najprestižnejšo italijansko nagrado za otroške knjige "Premio Andersen 2014.

Odlomek

Tistega dne je zgodovina šla mimo mene in bila je avtobus, oplazila me je, jaz pa nisem znal stopiti vanjo. Še več, videl sem Roso, kako stopa vanjo, in sem jo skušal odvrniti od tega. Mislili smo, da je nora, v resnici pa smo bili nori mi, ki smo bili vajeni sklanjati glave in nikoli ničesar zavrniti.

Medijski odzivi

"Zgodba za otroke od devetega leta dalje – a tudi za starejše bralce – o tem, kako je pogumen upor preproste ženske sprožil plaz dogodkov, ki je Afroameričanom odprl pot do svobodnega življenja."

- Le Monde

 

"Zgodba Fabrizia Sileia in ilustracije Mauricia Quarella razgaljajo sramoto molka."

- Avvenire popotus

 

"Knjiga nam brez velikih besed seže do srca in pokaže, da se v življenju vedno ponudi priložnost, da se upremo krivici. Mi pa smo tisti, ki moramo biti dovolj pogumni, da to priložnost izkoristimo. Rosa je to na tistem avtobusu naredila in svet po tem ni bil več enak."

- Il Giornalino

"Zgodovine ne spreminjajo le veliki vojskovodje s krvavimi­ bitkami, veliki znanstveniki­ s pomembnimi odkritji in izumi,­ temveč tudi ljudje, ki živijo v naši soseščini."

- Zdenko Matoz, Delo

"Sporočilo knjige je, da ne smemo zamujati, ko imamo priložnost reči ne in povedati resnico. Velikokrat ima to hude posledice, a prav to poganja svet naprej."

- STA 

"Poleg očitne zgodovinske vrednosti, ki jo slikanica nosi, je pomembna zlasti ideja o moči glasu in stališč posameznika, ki drastično zarežejo in za vedno spremenijo družbeni tok dogajanja. Je zgodba o pogumu in strahu, o človeški okrutnosti in njegovi vzvišenosti, v kateri se postavi na pozicijo, kjer lahko degradira drugega človeka na raven drugorazrednega bitja samo na podlagi barve kože. Nenazadnje pa je tudi zgodba o potrebi po humanosti, po podpori in človečnosti, ki lahko spremeni svet na bolje."

- Larisa Javernik, Koridor

"V svetu, kjer je prikimavanje in nemo opazovanje precej razširjen virus, bi slikanico predpisala kot obvezno preventivo za krepitev človeškega srca in za preprečevanje pomanjkanja človečnosti."
- Danaja Lorenčič, Sensa

"Rosa Parks je nekoč z vsem dostojanstvom obsedela in na ta način v resnici vstala."

- Tjaša Koprivec, urednica

Avtor: Fabrizio Silei
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektorica: Tina Malič
Prelom : David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743259
Jezik: slovenski
Datum izida: 4. feb. 2015