Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Pikapolonica
14.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Pikapolonica

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 14,95 €

Sanjska cena: 9,99 €*

Prihranite: 4,96 € (33%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Pikapolonica, naslovni lik slikanice Bogdana Groma, se na vse mogoče načine trudi male pikapolonice pripraviti na najpomembnejše dejanje, s katerim gredo naproti življenju in odraslosti.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 16. 01. 2013

Zbirka: SANJSKA KNJIGICA

Trda vezava

Obseg: 32 strani

Format: 240 mm x 250 mm


Izkaznica knjige

Podrobnosti

Povedka, ki jo rišejo izvrstne ilustracije Bogdana Groma, slikarja, ki je poteze (akademsko) uril v Perugii, Rimu in Benetkah, pa se pozneje žlahtnil na nemških tleh in razstavljal po Evropi in Združenih državah Amerike, kjer živi vse od leta 1957, pripoveduje o pikapolonici in njenem zarodu, ki se kar noče preseliti na nebo. Vse dokler ...

Pikapolonica, naslovni lik slikanice Bogdana Groma, se na vse mogoče načine trudi male pikapolonice pripraviti na najpomembnejše dejanje, s katerim gredo naproti življenju in odraslosti. Ljubek pikapolončji rod zmore skoraj vse, pogumen in iznajdljiv celo prežene taščico, ki si ga hoče privoščiti za kosilo, nikakor pa ga mama in učiteljica pikapolonica ne more pripraviti do letenja.

Med njenimi poskusi se obrnejo letni časi in kmalu je v pokrajini zima, pikapolonice pa še vedno ne letijo. Na varnem in skritem kraju, v špranji med dvema velikima skalama, se pikapolončja družina med mrzlimi zimskimi dnevi in nočmi stiska in varno dočaka drugo pomlad. Pikapolonica se nekega dovolj toplega dne vanjo odpravi marljiva kot prej. In prav v tem krasnem prebujenem pomladnem dnevu nas bralce v knjižni pokrajini pričakata dva literarna preobrata, ki dajeta vedeti, da se v življenju vse zgodi ob svojem času. Vedno takrat, ko smo na to pripravljeni.

Odlomek

Pikapolonica je bila pošteno razburjena. Otroci je niso ubogali. Preprosto niso hoteli vzleteti.
Postrojila jih je na površje velikega svetlozelenega lista, ki so se ga njihove nožice trdno oprijemale. Malim pikapolonicam je še in še prijazno prigovarjala, a temu navzlic niso razprle krilc.
Poskusila je z oštevanjem.

Ni pomagalo.
Laskala jim je, jih rotila;
naj se je še tako trudila,
vse je bilo zaman.

Medijski odzivi

"Ko imate moja leta, se ni težko obrniti v otroškost. Biti moraš le naraven in se vživeti v situacijo. To je bila tudi glavna značilnost mojih ilustracij – da sem se vživel."
- Bogdan Grom v pogovoru za Nedelo


"Bogdan Grom ambasador odličnosti slovenske kulture."
- N. A., rtvslo.si

"Preprosta, jasna, ljubka in modra zgodba Pikapolonica nima le literarne vrednosti za te bralce, ki se srečujejo s prvimi velikimi vprašanji o svetu, in tiste, ki literaturo še doživljajo zgolj ilustrativno ob branju/pripovedovanju druge osebe, ampak je tudi poučna v smislu spoznavanja življenja v naravi, ob preprosto opisanem razvoju žuželke – od sive ličinke do svojevrstne in še kako koristne pikapolonice. Metaforično pa uteleša čudovito možnost za raznolike pogovore o življenju in vlogi otroka v njem. Naloga odraslih je namreč, da jim pokažemo načine za razpiranje njihovih kril, v prispodobi s tem mislim na razvoj njihovih potencialov. Da bi poleteli pogumno in visoko, jim moramo najprej pokazati, kako razpeti krila. Ob vsem tem pa zgodba prinaša še eno sporočilo: tisti, ki te "hoče pozobati", ni nujno tvoj sovražnik."
- Simona Kopinšek, literarna ustvarjalka in radijska voditeljica.


Izdali Gromovo slikanico Pikapolonica ...
- Primorski dnevnik

"Razumljiva in prijazna zgodbica, ki jo pripovedujejo jasne akvarelne podobe na velikih svetlih površinah, je primerna tako za malčke kot za prve bralne korake v šoli."
- Maja Pertič Gombač, Primorske novice

"Za takšno zgodbo in takšne ilustracije, na videz preproste, v resnici pa skrbno izčiščene in premišljene, mora avtor imeti bogato življenjsko izkušnjo in poklicno mojstrstvo, ob tem pa ohraniti otroško srce."

- Maja Črepinšek, Moj malček

"Mine poletje, mineta jesen in zima in potem se zgodi, kar se mora … nekaj nepredstavljivega, nekaj nepredvidenega. Nekaj, kar nam da vedeti, da ni nič nemogoče in da se vse zgodi ob pravem času, s pravim razlogom."
- Mija Nak, Lepa & zdrava

"Umetnik dveh svetov - 95 let Bogdana Groma."
- M. I., Primorske novice

Avtor: Bogdan Grom
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Prelom: Petra Preželj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741389
Jezik: slovenski
Datum izida: 16. jan. 2013