Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Amerikanka
10 EUR Zaloga: Na zalogi

Amerikanka

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Gabriela Babnik

Redna cena: 17,95 €

Akcijska cena: 10,00 €

Sanjska cena: 5,00 €*

Prihranite: 12,95 € (72%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Kolikor je roman vodilne nigerijske pisateljice pripoved o boleči integraciji temnopolte ženske v ameriško družbo in s tem njeno dozorevanje, postajanje, razvijanje preživetvenih strategij, neredko s feminističnimi poudarki, je hkrati tudi roman o na novo porajajoči se afriški gospodarski moči.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 26. 11. 2014

Zbirka: ROMAN SANJE
Broširana vezava
Obseg: 496 strani
Format: 152 mm x 235 mm

izkaznica knjige

Podrobnosti

Chimamanda Ngozi Adichie si je roman Amerikanka, skoraj petsto strani obsežno epopejo o zapuščanju doma, o rasi, o laseh, pa tudi o Obamovi predsedniški kampanji, ki je menda nastajala kar pet let, vedno želela napisati; v njej ni sledila veliki ideji, temveč je zasledovala predvsem zgodbo in like, ki jih srečuje tudi v svojem vsakdanjem življenju.

Roman Amerikanka je pisateljičina zgodba, zasnovana skoraj na avtobiografskih dejstvih. Devetnajstletna Ifemelu odpotuje na študij v Združene države Amerike. Za seboj pusti starše, prijatelje in svojega fanta Obinzeja, ki mu zaradi antiteroristične klime ne uspe pridobiti vizuma. Pozneje odpotuje v Veliko Britanijo, tam opravlja ilegalna dela, dokler ga ne deportirajo nazaj v Nigerijo. Ko je Obinze pomemben poslovnež in družinski oče, se Ifemelu po trinajstih letih odloči poiskati svojo srednješolsko ljubezen. Zgodba, ki se odvija po etapah, Ifemelu namreč v Ameriki pada iz razmerja v razmerje, dokler ne najde uresničitve, ima navidezno lahkotno strukturo, toda Adichiejeva nam razkriva, da so vprašanja izbire partnerja, seksa, zaljubljanja, rase, barve kože, in ne nazadnje pričeske, ki jo nosimo, ključnega pomena.

Medijski odzivi

"Z romanom se resda lažje poistovetijo ameriški bralci, a je vseeno pomemben tudi za evropski prostor. Sploh danes, ko se tudi na stari celini srečujemo s priseljevanjem, a se za razliko od ZDA, države, ki je tako temeljno osnovana na imigraciji, s tem ne znamo soočati."
– Aleš Oblak, Koridor

"Roman me je prevzel zaradi emancipatornega diskurza s katerim pisateljica nagovarja samozavestne ženske, ki ne skušajo ničesar dokazati. Knjiga je navdihujoča."
– Danaja Lorenčič, Sensa

"Pisateljica, ki zagovarja feministično držo, se kljub stereotipnim družbenim vzorcem izogne stereotipnim opisom vzorcev in odnosov."
– Andreja Časar, Moj pogled 

"Chimamanda Ngozi Adichie je v Amerikanki »z mogočnim zamahom in na širokem platnu« – oguljene fraze, ki pa še vedno najbolje povzemajo stanje – izrisala veliki multikulturni ep naše dobe."
– Valentina Plahuta Simčič, Delo

"Življenjska zgodba Ifimelu in Obinzeja ter njunega sorodstva je elegantna pletenina osebnih in družbenih okoliščin, posamezničine trme in družbene ignorance, stvari, ki jih lahko nadzorujemo sami, in okoliščin, ki nas neizbežno zaznamujejo."

– Deja Crnović, Planet Siol

"Najbolj hvalevredna specifika romana je prav v nezadržnem, izjemno smešnem satiričnem izrekanju o vsem, kar je avtorico, ki je tudi sama nosila čevlje nigerijske imigrantske študentke v ZDA, tam zbodlo."

– Petra Meterc, Radio Študent

"Pisateljica se z jasnim, lucidnim jezikom vpisuje v Achebejevo tradicijo pisanja, pri čemer pa ne odpisuje nekdanjim kolonialnim silam. Kot ena najvidnejših predstavnic afriške literarne renesanse piše o temah, ki so bile do nedavnega v afriški literaturi tabuizirane: vsakdanji prizori, ljubezenske scene med Afričani, sklicevanje na afriške pisatelje in intelektualce, pop zvezdnike itd."
– Gabriela Babnik

"Roman o ženski, ki misli. O ženski, ki se zmore predati. O ženski, ki sanja velike sanje in uspe v tujem svetu, a se vrne h koreninam, v Nigerijo, k izviru ljubezni.- 
– Jana


Preplavljujoče ... Duhovito in uporno – in bistroumno ... Briljantno."
– San Francisco Chronicle

"Posrka nas ljubezenska zgodba, prekipevajoča od razkošnih podrobnosti, odločnih čustev in ironičnega humorja, ki je hkrati kompleksna meditacija o zmožnosti pripadati lastnemu življenju."
– Chicago Tribune

"Brutalno iskren roman o rasi."
– Entertainment Weekly

"Boleče močno in nadvse sočutno ... Roman, ki nas neustrašno sooči z nelagodno stvarnostjo našega veka."
– The New York Times Book Review

"Poseben dar Adichiejeve je njeno nenehno seznanjanje bralstva s prostori, ki so bili doslej neraziskani. Piše o tistem, o čemer ostali molčijo. Amerikanka ni izjema. To ni le zgodba, ki se razpre prek treh celin. Je ostroumna preverba vprašanj rase, identitete in pripadanja globalnim pokrajinam Afričanov in Američanov. (...) Adichiejeva je dovolj drzna, da pripoved razvije z nenavadno neposredno preprostostjo, v kateri nikdar ne umanjka prodorna inteligenca."
– Colum McCann

Avtor: Chimamanda Ngozi Adichie
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: T. Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743116
Jezik: slovenski
Datum izida: 26. nov. 2014