Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Gottland
12 EUR Zaloga: Na zalogi

Gottland

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Jana Unuk

Redna cena: 28,95 €

Akcijska cena: 12,00 €

Sanjska cena: 10,00 €*

Prihranite: 18,95 € (65%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Gottland je eno najbolj nagrajenih del poljske književnosti: leta 2009 je bilo v Bruslju ovenčano z evropsko literarno nagrado, uvrstilo pa se je tudi v finale literarne nagrade Nike 2007, prejelo Nike bralcev, priznanje Varšavske literarne premiere - knjiga leta 2007, odličje Beate Pawlak 2007, češko nagrado Gratias Agit 2009 in francosko lovoriko Prix Amphi 2009.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 28. 02. 2012

Zbirka: ROMAN SANJE 

Trda vezava

Obseg: 240 strani

Format: 198 mm x 125 mm

Izkaznica knjige

Podrobnosti

V deželi groze, otožja, groteske. V deželi, ki bi smela verjeti v junaštva … junaštva človeka, ki je v mrakobni stiski časa in prostora zmogel človečni korak. Literarna reportaža prvovrstnega poljskega novinarja in pisca zasleduje usode (ne)povezanih, ki so obtičali v mrzkem tkivu češkoslovaške resničnosti.

Je eno najbolj nagrajenih del poljske književnosti: leta 2009 je bilo v Bruslju ovenčano z evropsko literarno nagrado, uvrstilo pa se je tudi v finale literarne nagrade Nike 2007, prejelo Nike bralcev, priznanje Varšavske literarne premiere - knjiga leta 2007, odličje Beate Pawlak 2007, češko nagrado Gratias Agit 2009 in francosko lovoriko Prix Amphi 2009.

Odlomek

Ko Tomík pri enajstih letih konča osnovno šolo, ga starši pošljejo v gimnazijo v London. Tja odpotuje z lastno čekovno knjižico, oče mu odpre račun v Guaranty Trust Company of New York. Deček poravnava šolnino tako, da lastniku šole izstavlja čeke. Najstnik iz Češkoslovaške v elitni šoli s tem povzroči senzacijo.

Pri štirinajstih letih se vrne v Zlín in – na očetovo željo – postane delavec z najnižjo mezdo. Zdaj že sme nositi čevlje. 

Medijski odzivi

"Pred bralcem se v kratkih zgodbah zvrstijo pomembni liki češke (pol)pretekle zgodovine, npr. čevljarja Tomáš in Jan Bata in igralka Lída Baarová, pa tudi sodobni zvezdniki. Avtorjev slog je nekoliko poročevalski, pripovedi začenja neposredno, niza kratka poglavja, v dogajanju preskakuje leta, a mu vseeno uspe zadržati napetost in dinamičen pripovedni lok."
- Tina Š. Petrovič, Bukla

"To, kar je Zgodovinska čitanka Miljenka Jergovića za Jugoslovane, je Gottland za Čehe."
- Mateja A. Hrastar, Planet Siol.net

"Gottland preskakuje v času in prostoru, kratki stavki in miniaturni odstavki pa nosijo s seboj ključ do zgodb, ki jih avtor sproti odpraši in s pomočjo katerih prikaže, kako so se Čehi znašli v vetru zgodovinskih sprememb, predvsem pa v zatohlem sovjetskem režimu, prežetem s strahom in občutjem kafkovskega absurda, za katerega je prav tam nastal tudi poseben pojem – kafkarna. Prav ta kafkarna pa je esenca knjige in predstavlja nasprotje temu, kar  avtor napove z naslovom Gottland in s čimer je pravzaprav parodiral povprečno slikanje čeških realij v očeh tujca."
- Petra Meterc, Radio Študent

"Napisano humorno, bereš brez diha z nasršeno kožo: kratke zgodbe Mariusza Szczygieła Gottland (Sanje, 2012). Kroženje skozi sto let: kapitalizem in komunizem in kapitalizem in tako naprej ... na Češkem skozi oči Poljaka. Srhljiva podobnost preteklosti in sedanjosti. Tudi naše."
- Uršula Ramoveš, Delo.si

"Aporije hitrih (politično)klimatskih sprememb, obdelane z distanco, ironijo, v hitrih zasukih in spletene iz različnih pripovednih klobkov, so nadvse zabavne, smeh je še vedno najmočnejše defenzivno orožje in nujni obrok za preživetje v regiji."
- Matej Bogataj, Mladina

Avtor: Mariusz Szczygieč
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Korektura: Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612740306
Jezik: slovenski
Datum izida: 28. feb. 2012