Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Klavirski avtomat
8 EUR Zaloga: Na zalogi

Klavirski avtomat

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Ana Barič Moder

Redna cena: 13,99 €

Sanjska cena: 8,00 €*

Prihranite: 5,99 € (43%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Klavirski avtomat je kot Orwellov roman 1984 in Huxleyjev Krasni novi svet še ena v vrsti knjig, ki je v svoji preroškosti izjemno aktualna, čeprav je od nastanka minilo že 60 let.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 28. 02. 2014

Zbirka: KIOSK
Broširana vezava
Obseg: 400 strani
Formut: 198 mm x 125 mm

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Klavirski avtomat je romaneskni prvenec Kurta Vonneguta ml., v katerem prerešeta teme, ki jih bodo akademiki razčlenjevali in dramatizirali v prihajajočih stoletjih. Njegova družba prihodnosti – Vonnegut je stanje spoznal kot uslužbenec v podjetju General Electric, kjer so stroji vse hitreje nadomeščali ljudi – je mehanična in kruta, brezbrižna za človeške posledice, malone vzklikajoča ob kopičenju človeške stiske. Protagonist romana Paul Proteus, inženir v podjetju Iliumstroj, prvi z grozo opazi to spremembo, nato pa se trudi obrniti smer zamenjave človeške delovne sile s stroji. Njegov upor je žlahtno vonnegutovski – divje zabaven, smrtno resen in grozljivo blizek resničnosti.

Boji Iliumstroja in Paula so premišljena karikirana različica zgodovinskega in naraščajočega delavskega boja za uveljavitev dostojanstva in smisla človeške delovne sile. Roman predoči vse Vonnegutove pomisleke in poglede na véliko dilemo stoletja tehnološke prevlade: duhovne potrebe prebivalstva ne smejo služiti tehnološkemu in posttehnološkemu gospodarstvu.


Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Odlomek

Zdaj je nad kostmi, trhlimi plotovi, topovskimi kroglami in puščičnimi ostmi stal trikotnik jeklenih in zidanih stavb, ki je segal slab kilometer na vsako stran – Iliumstroj. Tu, kjer so možje nekoč rjoveli in udrihali drug po drugem ter se na vse kriplje borili z naravo, so zdaj brneli, brenčali in klikali stroji, ki so izdelovali dele za otroške vozičke in pokrovčke za steklenice, motorna kolesa in hladilnike, televizorje in tricikle – sadove miru.

Medijski odzivi

"Klavirski avtomat je kot Orwellov roman 1984 in Huxleyjev Krasni novi svet še ena v vrsti knjig, ki je v svoji preroškosti izjemno aktualna, čeprav je od nastanka minilo že 60 let."
- prevajalka Ana Barič Moder na novinarski konferenci

"Vonnegutov prvi objavljeni roman, iz katerega že svetlijo njegov ostri cinizem, blagohotna ironičnost, predvsem pa njegova humornost, navidezno nonšalanten in šaljiv pristop k temeljnim temam človekovega bivanja, umetnost resne, prizadete posmehljivosti, ki je v poznejših delih s svojo kompleksnostjo postala njegova blagovna znamka."
- Igor Bratož, Delo

"Utopična projekcija, znanstvenofantastična pripoved, ki jo zdaj beremo v slovenščini, danes diši po resničnosti."
- Tjaša Razdevšek, TV Slovenija

"V romanu se tako po mnenju Barič Modrove z varljivo lahkotne distance razgrne karikirana različica zgodbe zgodovinskegain naraščajočega delavskega boja za uveljavitev dostojanstva in smisla človeške delovne sile."
- STA

"Klavirski avtomat Kurta Vonneguta je danes brano vse prej kot znanstvena fantastika."
- Ana Barič Moder v Kulturnicah, Val 202

"Vonnegut v tem delu, pri katerem je črpal iz lastnih izkušenj, ko je po drugi svetovni vojni nekaj časa delal pri ameriškem industrijskem gigantu General Eletrics, nakazuje motive, ki jih je razvijal v svojem poznejših delih."
- Samo Rugelj, Bukla

Klavirski avtomat in Ana Barič Moder v oddaji Sobotno branje na 1. programu Radia Slovenija (Goran Dekleva).

"V Klavirskem avtomatu, ki smo ga pred pojavom gibanja 99 % imeli za čisto fantazmagorijo in očaranost s tehniko, je že na začetku petdesetih let predvidel tisto, kar žanjemo trenutno ..."
- Matej Bogataj, Mladina

"... roman, ki je danes verjetno še bolj aktualen kot ob svojem izidu pred približno šestdesetimi leti."
- Lara Paukovič, Koridor

"Kurt Vonnegut zavzame jasno stališče: avtomatizacija je dobrodošla do neke mere, sicer pa človeka ne more nadomestiti pri racionalni presoji."
- Simon Popek, MMC RTV Slovenija

"... odlično in poglobljeno branje, ki je nastalo pod peresom enega največjih piscev dvajsetega stoletja."
- Andrej Predin, Nedeljske novice

Avtor: Kurt Vonnegut ml.
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742188
Jezik: slovenski
Datum izida: 28. feb. 2014