Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Magnus
16 EUR Zaloga: Na zalogi

Magnus

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Varja Balžalorsky Antić

Redna cena: 16,00 €

Sanjska cena: 14,40 €*

Prihranite: 1,60 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Roman očara s tankočutno, mojstrsko izpisano napeto zgodbo o bolečem iskanju identitete, poudarjeno s premišljeno fragmentarno zgradbo in vpeto v pretresljiv tragični okvir druge svetovne vojne.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 27. 01. 2017

Zbirka: KIOSK
Broširana vezava
Obseg: 216 strani
Format: 198 mm x 125 mm

Podrobnosti

»Kakšno zgodbo lahko napišemo o človeku s spominom, polnim vrzeli, ki so ga dolgo zalivale laži, nato pa ga je razjedel čas, s spominom, polnim negotovosti, ki na lepem ves razbeljen zažarič«

Ganljiva pripoved francoske pisateljice Sylvie Germain je zgrajena iz fragmentov in prepletena z liričnimi in proznimi odlomki iz literarnih del, ki odzvanjajo skoznjo. Na mrakobnem ozadju zgodovinskih dogodkov izrisuje pretresljivo sestavljanko življenja. Franz-Georg je bil ob koncu vojne star pet let. Potem ko oče zbeži v Mehiko, mati pa zboli, postane Adam in pošljejo ga k sorodnikom v Anglijo. Deček tako že zgodaj spozna, da je v absurdnem svetu, kjer vlada razdejanje, identiteta le še ena od stvari, ki jih je mogoče zamenjati, preteklost pa je zapisana pozabi. Le Magnusu je dovoljeno obdržati staro ime – Magnus je plišasti medvedek z zlatimi očmi, oguljeno dlako in rahlim vonjem po zažganem. In Magnus je njegova vez z otroštvom, kajti Franz-Georg se iz svojih najzgodnejših let zaradi hude bolezni ne spomni ničesar. V spomin se mu je zarezala zgolj podoba ženske, ki jo požirajo plameni. Kako je ta povezana z njegovim življenjemč Kdo je v resnicič In zakaj naposled prevzame ime svoje otroške igračkeč Pretekle dogodke Franz-Georg z leti vidi v drugačni luči. Spozna, da glasovi iz preteklosti še niso potihnili. Nauči se jih poslušati in se uglasi z odmevi spomina.

Roman očara s tankočutno, mojstrsko izpisano napeto zgodbo o bolečem iskanju identitete, poudarjeno s premišljeno fragmentarno zgradbo in vpeto v pretresljiv tragični okvir druge svetovne vojne.

Francoska in mednarodna literarna veda uvršča dela Sylvie Germain v vrh sodobne romaneskne produkcije. Zanje je pisateljica prejela številne nagrade, prevedena so v več kot dvajset jezikov. Otožna zgodba o Magnusu je med francoskim bralstvom pritegnila največ pozornosti. Roman je postal prodajna uspešnica, njegovo literarno vrednost pa potrjuje med drugim tudi nagrada Prix Goncourt des Lycéens za najboljši francoski roman leta 2005.

Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Medijski odzivi

"Knjiga, ki da bralcu misliti, koliko je v resnici vredno njegovo življenje, kako ga zaznamujejo dejanja njegovih staršev in okolje, v katerem odrašča in živi."
- Matic Slapšak, Vklop

"Tenkočutna in ganljiva pripoved odrugi svetovni vojni, holokavstu, otožnem otroštvu, izgubljenih ljubeznih in nemoči ter večnem človeškem iskanju odgovora na vprašanje, kdo in kaj v resnici smo."
- Diana Volčjak, Bukla

Avtor: Sylvie Germain
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci:
Lektura: Darinka Lamut
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744533
Jezik: slovenski
Datum izida: 27. jan. 2017